Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

«Ζήσε Μάρτη» και βλέπουμε για την άφιξη του Κουαρτέτου

«Ζήσε Μάρτη» και βλέπουμε για την άφιξη του Κουαρτέτου

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι τα εμπόδια θα έχουν αρθεί ώστε το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα να περάσει από τη Βουλή μέσα στο Μάρτιο.
zise-marti-kai-blepoume-gia-tin-afiksi-tou-kouartetou
 
Από εβδομάδα σε εβδομάδα μετατίθεται η ημερομηνία άφιξης του «κουαρτέτου» στην Αθήνα.  Οι 10 ημέρες της διακοπής των διαπραγματεύσεων έγιναν ήδη τρεις εβδομάδες και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα γίνουν… μήνας.
Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, και μετά από τις παρεμβάσεις που έγιναν σε πολιτικό επίπεδο, φαίνεται να συμφωνήθηκε η επάνοδος των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα. Όσον αφορά στους επικεφαλής, επόμενη πιθανή ημερομηνία άφιξης φαίνεται να είναι η 29η Φεβρουαρίου κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου από τον Μάρτιο στην καλύτερη περίπτωση. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι τα εμπόδια θα έχουν αρθεί ώστε το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα να περάσει από τη Βουλή μέσα στο Μάρτιο και πριν από το Πάσχα των καθολικών. 
Για την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των συζητήσεων, τοποθετήθηκε ότι τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ αντίστοιχο μήνυμα προέκυψε και από τη τριμερή συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα. Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους δανειστές να ζητούν συνεχώς στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα προωθούμενα μέτρα από την κυβέρνηση. Το ίδιο έγινε και χθες το βράδυ με τους υπουργούς να βρίσκονται σε συνεχείς επαφές και να ανταλλάσσουν στοιχεία με τους «θεσμούς».

Εμπλοκή με το ασφαλιστικό

Οι συνεχείς εξαγγελίες όμως, ειδικά στο ασφαλιστικό, προκαλούν καθυστερήσεις. Ακόμη και σήμερα, δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι προθέσεις του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών καθώς το ένα σενάριο διαδέχεται το άλλο. Μετά την εξαγγελία για εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες όμως θα ισχύσουν για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς όχι όμως και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ήρθαν οι υποσχέσεις για μισές εισφορές και για τους αγρότες. Κάθε παροχή όμως που ανακοινώνει η κυβέρνηση, κοστίζει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώχωρίς να έχει γίνει σαφές το πώς ακριβώς θα καλυφθεί η τρύπα.
Μάλιστα, οι μειώσεις εσόδων που αναμένεται να προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι δανειστές επιμένουν στην αναγκαιότητα να υπάρξει περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων.

Αγκάθι τα κόκκινα δάνεια

Οι γνωρίζοντες τα όσα συζητούνται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, επισημαίνουν πάντως ότι το μεγάλο πρόβλημα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αξιολόγησης δεν θα είναι το ασφαλιστικό ή τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που θα ανακοινωθούν αλλά το θέμα των κόκκινων δανείων.
Η κυβέρνηση πιέζεται να υποχωρήσει ώστε το σύνολο των κόκκινων δανείων να μπορούν να μεταβιβαστούν στις 8-10 εταιρείες διαχείρισης υποχρεώσεων οι οποίες έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αναλάβουν δράση. Η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει –εξαιρώντας τα δάνεια από την πώληση- τουλάχιστον τα νοικοκυριά και έτσι επιμένει όχι μόνο για την εξαίρεση των δανείων που έχουν δοθεί με ενέχυρο την πρώτη κατοικία αλλά και στα καταναλωτικά δάνεια, τουλάχιστον αυτά που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ. 
Το σύνολο των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αναμένεται πλέον να περάσουν με έναν νόμο. Σε αυτόν θα ενσωματωθούν το νέο ασφαλιστικό, οι φορολογικές διατάξεις αλλά και οι τελευταίες παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: