Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Τον Μάρτιο το νωρίτερο οι δηλώσεις για φόρο εισοδήματος

Τον Μάρτιο το νωρίτερο οι δηλώσεις για φόρο εισοδήματος

Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης φαίνεται να «σκοντάφτει» μέχρι και η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
ton-martio-to-nwritero-oi-dilwseis-gia-foro-eisodimatos
 
Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης φαίνεται να «σκοντάφτει» μέχρι και η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Το νεώτερο σενάριο –το οποίο είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί και αυτό- προβλέπει ότι η «πύλη» του Taxis θα ανοίξει στις αρχές Μαρτίου.
Μπορεί το επιτελείο στην Καραγιώργη Σερβίας να επιθυμεί το άμεσο άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την κατάθεση έξι εκατομμυρίων δηλώσεων ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, από την άλλη όμως μένει να αποσαφηνιστεί αν συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδημάτων όπως τα ενοίκια και τα αγροτικά εισοδήματα, θα φορολογηθούν με υψηλότερους συντελεστές και για το 2015 όπως προβλέπει το μνημόνιο.
Το νεώτερο σενάριο –το οποίο είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί και αυτό- προβλέπει ότι η «πύλη» του Taxis θα ανοίξει στις αρχές Μαρτίου προκειμένου οι δηλώσεις να κατατεθούν μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών. Μάλιστα, αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία ώστε να αλλάξουν οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου: αντί για Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο (δηλαδή τρεις διμηνιαίες δόσεις)σχεδιάζεται ο φόρος να πληρώνεται είτε σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις (Μάιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο) είτε σε 8-10 μηνιαίες(με την 1η δόση να πληρώνεται τον επόμενο μήνα της βεβαίωσης του φόρου χωρίς η τελευταία δόση να μπορεί να καταβληθεί πέραν του Δεκεμβρίου όπως συμβαίνει και με τον ΕΝΦΙΑ).
Γιατί να υπάρξει αλλαγή στις προθεσμίες πληρωμής; Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει την υπερσυγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων μέσα στο 2ο εξάμηνο του έτους κάτι που συμβαίνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους να «φουσκώνουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία (σ.σ στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015, οι οφειλές των φορολογουμένων διογκώθηκαν κατά τέσσερα δις. ευρώ).
Με τη μετάθεση της προθεσμίας της πρώτης δόσης από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στον Μάιο, το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας ελπίζει ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος σε μια χρονιά που εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η φοροδήλωση του 2016, «κρύβει» μέτρα άμεσης απόδοσης τα οποία είναι τα εξής:
1. Η αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια. Το μέτρο δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη αλλά είναι προγραμματισμένο να αποδώσει 142,2 εκατ. ευρώ. Εισπρακτική απόδοση μέσα στο 2016 σημαίνει εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών στα εισοδήματα του 2015. Έτσι, για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια, ο φορολογούμενος θα πληρώνει 40 ευρώ περισσότερο φόρο συγκριτικά με πέρυσι (ή 20 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος εφόσον το συνολικό εισόδημα από ενοίκια ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ετησίως). Το μνημόνιο προβλέπει συντελεστή 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 35% για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και την επιβολή ανώτατου συντελεστή 45% για τα ενοίκια άνω των 50.000 ευρώ.
2. Η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία πρέπει να αποφέρει 377 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016. Μέσω του εκκαθαριστικού, θα φανούν οι επιβαρύνσεις κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και σε μισθωτούς και συνταξιούχους με αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ. Το μέτρο θα λειτουργήσει στην πράξη ως εξής: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πληρώσουν περισσότερη εισφορά αλληλεγγύης μέσω του εκκαθαριστικού εφόσον το εισόδημά τους ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2014, η εισφορά υπολογίστηκε με συντελεστές 1-4% για τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2015, οι συντελεστές θα διαμορφωθούν από 0,7% έως 6%. Στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται, γίνεται η σύγκριση της εισφοράς του 2014 με την αντίστοιχη του 2015. Όπως φαίνεται, θα υπάρξουν και κάποιοι που θα βγουν ωφελημένοι. Ο λόγος; Στο τέλος του 2014, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2015 κατά 30%. Κατά την υπογραφή του 3ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, η μείωση ανετράπη αλλά μόνο για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Έτσι, επιτηδευματίες με εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ θα τύχουν ελάφρυνσης της τάξεως των 180 ευρώ σε σχέση με το 2014.
3. Επιβαρύνσεις θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του 2016 και λόγω της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 55% που ίσχυσε στις περυσινές δηλώσεις, στο 75%. Το μέτρο θα επιβαρύνει κυρίως τους επιτηδευματίες ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν τη διαδικασία της παρακράτησης με συντελεστή 20% επί του τζίρου, (τη στιγμή που ο φόρος είναι 26% επί των καθαρών κερδών) το μέτρο δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις. Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν πάντως για τους αγρότες οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να πληρώσουν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2015.
4. Το 4ο μέτρο αφορά στις φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων καθώς στα κέρδη του 2015, θα επιβληθεί φόρος 29% αντί για 26% πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι το φετινό εκκαθαριστικό για όσους εμφανίσουν τα ίδια κέρδη θα είναι πιο βαρύ κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι.
Υπάρχει και μια ομάδα φορολογουμένων που μπορεί να δει μείωση φόρου σε σχέση με το εκκαθαριστικό του 2015. Η μείωση αυτή βέβαια, δεν οφείλεται σε φορολογικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησης αλλά σε «τεχνικούς» λόγους.
Το θέμα, αφορά περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι εισπράττουν περισσότερες συντάξεις από μια (π.χ κύρια και επικουρική). Από τον Αύγουστο του 2014, άλλαξε το σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης φόρου έτσι ώστε με την νέα μέθοδο, ο συνταξιούχος να προπληρώνει κάθε μήνα μέσω της σύνταξής του, το σύνολο του φόρου που του αναλογεί.
Επειδή αυτή η μέθοδος εμφανίστηκε στο μέσο του 2014, το περυσινό εκκαθαριστικό, έβγαλε επιπλέον φόρο. Αυτό όμως δεν θα συμβεί και φέτος καθώς μέσα στο 2015, για σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων παρακρατήθηκε το σύνολο των φόρων που αναλογεί. Έτσι, εφόσον δεν υπάρχει άλλο εισόδημα πέραν  των συντάξεων, το εκκαθαριστικό από χρεωστικό που ήταν πέρυσι, θα γίνει φέτος μηδενικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: