Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

«Μπλόκο» σε επιστροφές φόρων από ακίνητα

«Μπλόκο» σε επιστροφές φόρων από ακίνητα

Αν έχετε κάνει γονική παροχή ακινήτου, αν έχετε αποδεχτεί κληρονομιά ή αν έχετε αγοράσει διαμέρισμα μετά τις 21 Μαίου του 2015, είναι πιθανό η εφορία να σας χρωστά.
mploko-se-epistrofes-forwn-apo-akinita
 
Αν έχετε κάνει γονική παροχή ακινήτου, αν έχετε αποδεχτεί κληρονομιά ή αν έχετε αγοράσει διαμέρισμα μετά τις 21 Μαίου του 2015, είναι πολύ πιθανό η εφορία  να σας χρωστάει χρήματα. Ο λόγος; Η αναδρομική μείωση των αντικειμενικών αξιών. Η εφορία, όπως προκύπτει από εγκύκλιο που υπέγραψε ο γ.γ Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, αποδέχεται ότι από τη στιγμή που η μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι αναδρομική, η εφορία θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα από τη διαφορά φόρου εφόσον προκύπτει.
Βέβαια, για να γυρίσει πίσω χρήματα η εφορία θα πρέπει:
1.       Ο ιδιοκτήτης ακινήτου  να μην έχει χρέη στην εφορία καθώς σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται συμψηφισμός του φόρου που πρέπει να επιστραφεί με τις οφειλές
2.       Ο ιδιοκτήτης να κάνει αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση. Τουλάχιστον, η εφορία, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, αποδέχεται ότι η τροποποιητική δήλωση δεν θα γίνει με ευθύνη του φορολογούμενου κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επιβληθεί πρόστιμο.
3.       Μαζί με την τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να υποβληθούν και τα νέα φύλλα υπολογισμού προκειμένου να φανεί η διαφορά στην αξία του ακινήτου, και κατά συνέπεια στον φόρο.
4.       Θα πρέπει επίσης να κάνει υπομονή καθώς, βάσει της εγκυκλίου εφόσον προκύψει διαφορά φόρου προς επιστροφή, η εφορία θα έχει χρονικό περιθώριο τουλάχιστον 90 ημερών.
Μην θεωρήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν μεταβιβάσεις μετά τις 21 Μαίου του 2015 ως δεδομένο ότι  θα πάρουν πίσω χρήματα. Καταρχήν οι πολύ φθηνές και οι πολύ ακριβές περιοχές δεν έχουν υποστεί μείωση αντικειμενικών αξιών (κάτω από 600 ευρώ και πάνω από 4000 ευρώ). Επίσης, με δεδομένο ότι τα αφορολόγητα όρια ειδικά για τις γονικές παροχές είναι μεγάλα, μπορεί, παρά τη μείωση, να μην προκύπτει διαφορά φόρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: