Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Καθείς και η… εισφορά του – Πόσα θα πληρώνουμε ανάλογα με το επάγγελμά μας

Καθείς και η… εισφορά του – Πόσα θα πληρώνουμε ανάλογα με το επάγγελμά μας

Καθείς και η… εισφορά του – Πόσα θα πληρώνουμε ανάλογα με το επάγγελμά μας
Με το που κατατέθηκε το προσχέδιο του ασφαλιστικού υποτίθεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι θα πλήρωναν εισφορές στο ενιαίο ταμείο, οι οποίες θα υπολογίζονταν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο: ως ποσοστό επί του εισοδήματος και βάσει ενιαίων συντελεστών.
Μερικές εβδομάδες μετά τη δημοσίευση του ασφαλιστικού και ενώ έχουν φουντώσει οι αντιδράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς κλάδους, ο ενιαίος κανόνας υπολογισμού των εισφορών, έχει ήδη γίνει… τέσσερα διαφορετικά συστήματα υπολογισμού με το υπουργείο Εργασίας να μελετά διαφοροποιήσεις ανάλογα και με το… επάγγελμα. Πώς διαγράφεται η κατάσταση μέχρι στιγμής;
1. Για τους μισθωτούς, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή ο οποίος θα κυμαίνεται από 40,5% έως και 42% ανάλογα με το αν θα περάσει ή όχι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξηθούν οι εισφορές των μισθωτών προκειμένου να αποφευχθούν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις. Αυτομάτως προκύπτει ότι οι μισθωτοί (από κοινού με τους εργοδότες τους) είναι αυτοί που θα «επιδοτούν» τις συντάξεις των επαγγελματιών καθώς οι δικές τους εισφορές θα είναι υψηλότερες συγκριτικά με αυτές των υπόλοιπων επαγγελματικών ομάδων
2. Για τους αγρότες έχει ήδη προαναγγελθεί ότι θα κατατεθεί νέα πρόταση για τις εισφορές από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας. Προς το παρόν, έχει ακουστεί ότι η περίοδος προσαρμογής θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν στο προσχέδιο (σ.σ αναφέρει αύξηση των συντελεστών μέχρι και το 2019) χωρίς όμως να αποκλείονται και διαφοροποιήσεις συντελεστών στο πλαίσιο της νέας πρότασης που θα κατατεθεί.
3. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς) ήδη ανακοινώθηκε ότι επί των ενιαίων ασφαλιστικών εισφορών θα γίνονται… εκπτώσεις από 5% έως 50% για τρία χρόνια (μετά το σύστημα θα επανεξεταστεί σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας). Δηλαδή, το 20% της κύριας ασφάλισης, συν το 6,95% για τον κλάδο υγείας συν το 7% για την επικουρική ασφάλιση, δεν θα ισχύει για τους επαγγελματίες του ΕΤΑΑ. Εκτός του ότι ο συντελεστής θα διαφοροποιείται ανάλογα με το εισόδημα, θα κυμαίνεται και επί διαφορετικής βάσης. Για την κύρια ασφάλιση δηλαδή, ο γιατρός των 9000 ευρώ θα πληρώνει με συντελεστή 20% και ο γιατρός των 60.000 ευρώ με τον διπλάσιο συντελεστή.
4. Το τελευταίο «νέο» αφορά στους συνταξιούχους του σημερινού ΟΑΕΕ. Γι’ αυτούς, όπως ξεκαθάρισε το υπουργείο Εργασίας δεν θα ισχύουν οι εκπτώσεις του 5% έως 50%. Που σημαίνει ότι ο υδραυλικός των 10.000 ευρώ θα πληρώνει εισφορές με συντελεστή 20% και ο μηχανικός ή ο γιατρός με το ίδιο εισόδημα με συντελεστή 10%. Η επιχειρηματολογία του υπουργείου Εργασίας γι αυτή τη διαφοροποίηση είναι ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες εκπτώσεις. Δηλαδή, εκ των προτέρων, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θωρείται ότι φοροδιαφεύγουν και γι’ αυτό τιμωρούνται με υψηλότερο συντελεστή υπολογισμού των εισφορών. Πάντως και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για το τι θα ισχύσει καθώς το υπουργείο Εργασίας περιμένει στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών (σ.σ κατά πληροφορίες το CD έφτασε χθες στο υπουργείο Εργασίας) σχετικά με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: