Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Οι επαγγελματίες και οι εισφορές στο εξωτερικό


ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Οι επαγγελματίες και οι εισφορές στο εξωτερικό

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στρεβλή μεταφορά συστημάτων υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που ήδη εφαρμόζονται επί σειρά ετών στις περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, συνιστά το μοντέλο Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Ναι μεν οι περισσότερες χώρες συνδέουν τον υπολογισμό των εισφορών με το εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων, ωστόσο λαμβάνουν μέτρα για να αποφύγουν είτε την αύξηση της εισφοροδιαφυγής είτε την υπέρμετρη επιβάρυνση των επαγγελματιών, με λογική συνέπεια την απόκρυψη εισοδημάτων και τη μείωση των δημοσίων εσόδων.
Τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι πολλές χώρες –π.χ. Γαλλία και Βέλγιο– υιοθετούν σύστημα αντίστροφα προοδευτικών συντελεστών. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το δηλωθέν εισόδημα, τόσο χαμηλώνει ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Αλλες χώρες επιβάλλουν εισφορές με υψηλούς συντελεστές που ξεπερνούν ακόμη και το 40% (σ.σ. το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει εισφορές με συντελεστή 20% για την κύρια σύνταξη, 6,95% για την υγεία και 7,5% για την επικουρική, δηλαδή συνολικά 34,45%) αλλά λαμβάνουν ως βάση υπολογισμού το μισό εισόδημα, κάτι που περιορίζει την τελική επιβάρυνση κάτω του 23%. Πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες στην Ευρώπη;
• Ο Βέλγος ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει το 26,15% του εισοδήματός του στο ασφαλιστικό ταμείο εφόσον αυτό ανέρχεται έως και τις 55.577 ευρώ τον χρόνο. Από αυτό το όριο και πάνω, ο συντελεστής μειώνεται στο 14,16%. Χώρα με σαφώς υψηλότερα εισοδήματα από ό,τι η Ελλάδα, το Βέλγιο έχει ορίσει το μέγιστο ποσό εισφορών που μπορεί να πληρώνει ένας επαγγελματίας στα 15.954 ευρώ τον χρόνο, όταν στην Ελλάδα, οι εισφορές μπορεί να φτάσουν ακόμη και στις 24.260 ευρώ.
• Αντίστροφα προοδευτικό σύστημα εφαρμόζει και η Γαλλία, η οποία επιβάλλει υψηλότερο συντελεστή σε αυτόν που δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 38.000 ευρώ από ό,τι σε αυτόν που εμφανίζει πάνω από 187.000 ευρώ τον χρόνο.
• Στη Νορβηγία οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με συντελεστή 11,4% για τους επιτηδευματίες πλην αυτών που ασχολούνται με την αλιεία, οι οποίοι καταβάλλουν το 8,2% του μεικτού εισοδήματός τους.
• Η Πορτογαλία εφαρμόζει σύστημα αντίστοιχο με αυτό που θέλει να περάσει η ελληνική κυβέρνηση. Εχει επιλέξει συντελεστή 29,6% για τον υπολογισμό των εισφορών και έχει θέσει ως ελάχιστο πλαφόν το 150% του κατώτατου μισθού και ως μέγιστο το 12πλάσιο του κατώτατου μισθού. Στην πράξη, κανένας Πορτογάλος δεν μπορεί να πληρώνει πάνω από 1.489 ευρώ τον μήνα στο ασφαλιστικό ταμείο, ποσό χαμηλότερο από το μέγιστο όριο που ανακοίνωσε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση.
• Η Ισπανία προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα, κατεβάζοντας το μέγιστο όριο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στα 3.606 ευρώ τον μήνα (αντί των 5.860 ευρώ που θέλει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση) ενώ και ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών διαμορφώνεται στο 29,8%.
• Η Σουηδία εφαρμόζει σύστημα χωρίς ανώτερο και κατώτερο πλαφόν και υπολογίζει τις εισφορές με συντελεστή 28,97% επί του ετήσιου εισοδήματος. Ωστόσο, δίνει το δικαίωμα στους νέους κάτω των 26 ετών να πληρώνουν εισφορές με συντελεστή 14,88%. Επίσης, όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να πληρώνουν μόνο τις εισφορές για την κύρια σύνταξη που έχουν καθοριστεί στο 10,21%.
• Η Τσεχία εμφανίζεται στις λίστες του ΟΟΣΑ να επιβάλει από τους υψηλότερους συντελεστές μεταξύ των χωρών-μελών του οργανισμού, καθώς ζητεί το 28% του εισοδήματος για την κύρια σύνταξη, 13,5% για την υγεία, ενώ μαζί με λοιπές επιβαρύνσεις το ποσοστό ανεβαίνει στο 42,7% με 45%. Είναι «ακριβότερη» η Τσεχία από την Ελλάδα; Οχι διότι ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι ο υπολογισμός γίνεται επί του 50% του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ ουδείς πληρώνει εισφορές για εισοδήματα άνω των 46.500 ευρώ.
• Στην Ιταλία, οι συντελεστές έχουν καθοριστεί για το 2015 στο 22,65-23,65% με ελάχιστο ποσό ετήσιας καταβολής τα 3.529 ευρώ για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 15.548 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, ο Ελληνας ελεύθερος επαγγελματίας θα φτάνει να πληρώνει ακόμη και 5.382 ευρώ για εισόδημα 15.548 ευρώ τον χρόνο, την ίδια ώρα που ο Ιταλός συνάδελφός του θα καταβάλει περίπου 1.800 ευρώ λιγότερα. Το μέγιστο ποσό στην Ιταλία έχει οριστεί στα 17.719 ευρώ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: