Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Νέο σοκ: Στο 50% ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής


Νέο σοκ: Στο 50% ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής

Η κυβέρνηση παρουσιάζει στους δανειστές το σχέδιό της για ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
neo-sok-sto-50-o-anwtatos-forologikos-suntelestis
 

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος και της νέας κλίμακας παρέδωσε στους δανειστές ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή ανώτατου συντελεστή στο 50% από το 42% που ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ή το 33% που ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Χωρίς να ξεκαθαρίσει από ποιο όριο και πάνω εισοδήματος θα επιβάλλεται αυτός ο συντελεστής η ίδια κυβερνητική πηγή υποστήριζε ότι από τη νέα φορολογική κλίμακα τα έσοδα από φόρους θα πρέπει να αυξηθούν τόσο το 2016 όσο και τα επόμενα χρόνια κατά του τουλάχιστον 290 εκ. ευρώ.
Δεν ξεκαθαρίζεται επίσης εάν στο συντελεστή του 50% περιλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης η οποία προσαυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση έως και 8%.
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, ενώ στη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου και κ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των Θεσμώνκυρίαρχο θέμα θα είναι ο φάκελος των κόκκινων δανείων.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η παράταση στην εξαίρεση των κόκκινων δανείων από τη διαδικασία μεταβίβασης στα κερδοσκοπικά fund θα είναι της τάξης του ενός μήνα, δηλαδή μέχρι και τα μέσα Μαρτίου. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 50% ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ

Μεγάλη φορο-ανατροπή: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις νέες κλίμακες (παραδείγματα)

Μεγάλη φορο-ανατροπή: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις νέες κλίμακες (παραδείγματα)

Της Μαρίας Βουργάνα
Φόρο-σοκ με την επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε στους επικεφαλής των Θεσμών για τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά και αναμένεται την Παρασκευή να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, να αναχωρήσει για λίγες ημέρες το κουαρτέτο για να επιστρέψει αργότερα. Στα σενάρια για τη νέα κλίμακα που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος στο κουαρτέτο των Θεσμών και θα εξεταστούν σήμερα το μεσημέρι δεν έχει ενσωματωθεί στη νέα προτεινόμενη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, γεγονός που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση κυρίως για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σήμερα με συντελεστές που ξεκινούν από 0,7% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας θα προκύψουν πρόσθετα φορολογικά βάρη για τα φυσικά πρόσωπα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους αυτοαπασχολούμενους με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ και για μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο για τη νέα φορολογική κλίμακα που βρίσκεται στα χέρια των Θεσμών προβλέπει τα εξής:
[1] Καθιερώνεται νέα ενιαία φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και ελευθέρους επαγγελματίες και ενδεχομένως και για τα εισοδήματα από ενοίκια με τέσσερα εισοδηματικά κλιμάκια και συντελεστές:
  • 22% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ
  • 32% για εισόδημα από 25.000 έως 42.000 ευρώ.
  • 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 42.000 έως 60.000 ευρώ.
  • 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.
[2] Διατηρείται η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.550 ευρώ μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
[3] Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογούνται με τη νέα ενιαία κλίμακα από το πρώτο ευρώ.
Για τους αγρότες η κυβέρνηση επιδιώκει στην παρούσα φάση να τρενάρει, λόγω κινητοποιήσεων, τις αλλαγές στο φορολογικό τους καθεστώς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 13% στο 26% έως το 2017 να γίνει σε βάθος τετραετίας ή πενταετίας με ένα από τα σενάρια να προβλέπει την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών για τα φετινά εισοδήματα από 13% σε 15%. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στους κόλπους της κυβέρνησης, υπήρχαν εισηγήσεις ακόμα και για συντελεστή άνω του 50% ακόμα και 60% για τους έχοντες πολύ μεγάλα εισοδήματα, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.
Κερδισμένοι και χαμένοι << Στην περίπτωση εφαρμογής μιας ενιαίας κλίμακας στην οποία θα φορολογείται το άθροισμα όλων των εισοδημάτων (εκτός των αγροτικών) τότε θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από 26% στο 22%.
Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα επιβαρύνεται με φόρο 5.200 ευρώ (20.000 Χ 26%) ενώ με την προτεινόμενη κλίμακα η φορολογική του επιβάρυνση περιορίζεται στις 4.400 ευρώ (20.000 Χ 22%).
Μικρό θα είναι το όφελος για τους αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ έως 42.000 ευρώ, ενώ όσοι εμφανίζουν στην εφορία υψηλότερα εισοδήματα θα έχουν μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Οι περισσότεροι φόροι θα προκύψουν για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα 65.000 ευρώ με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα επιβαρύνεται με φόρο 17.950 ευρώ ενώ με την προτεινόμενη κλίμακα ο φόρος εκτοξεύεται στις 21.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 3.050 ευρώ.
Επίσης η υπαγωγή όλων των εισοδημάτων σε μία ενιαία φορολογική κλίμακα θα επιβαρύνει μεγάλο αριθμό άλλων φορολογουμένων που αποκτούν μεσαία και μεγάλα εισοδήματα από περισσότερες της μιας πηγές, όπως εισοδήματα από μισθούς και ενοίκια.

Ξαφνικά και το φορολογικό στο τραπέζι

Θα ψηφιστούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου και οι αλλαγές στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 07:20

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή στις φορολογικές κλίμακες θα παραδοθεί εντός της ημέρας στους θεσμούς και αφού συμφωνηθεί, πρέπει κατόπιν να ψηφιστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης (φωτ. αρχείου). 

Από την έντυπη έκδοση 
Του Θάνου Τσίρου 
Νόμος του κράτους θα είναι οι αλλαγές στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Οπως ξεκαθαρίστηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, όλες οι φορολογικές διατάξεις που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2016 όσο και για τη διετία 2017-2018 θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς και να ψηφιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα παραδώσει εντός της ημέρας στους θεσμούς την πρότασή της για την αλλαγή στις φορολογικές κλίμακες.
Ουσιαστικά, με βάση τα όσα προέκυψαν κατά την πρώτη ημέρα των συζητήσεων, οι οποίες κράτησαν περίπου 4 ώρες, το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
Από σήμερα και έως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων με τις δύο πλευρές να ανοίγουν τα χαρτιά τους για τρία βασικά κεφαλαία: το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό, αλλά και το θέμα των «κόκκινων» δανείων.
Ηδη για σήμερα το πρωί έχει οριστεί συνάντηση για το ασφαλιστικό, παρουσία του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Για τις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, παρουσία και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα αποχωρήσουν την Παρασκευή, ενώ η διακοπή των διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει από μία εβδομάδα έως 10 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα αναλάβουν δράση τα τεχνικά κλιμάκια, καθώς θα πρέπει να λάβουν μορφή όχι μόνο οι προς ψήφιση διατάξεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού, αλλά και οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2016-2019.
Στην καλύτερη περίπτωση οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 15 Φεβρουαρίου, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές Μαρτίου. Ετσι, μέσα στο πρώτο 10ημερο του Μαρτίου θα πρέπει να είναι νόμος του κράτους και το νέο φορολογικό (τουλάχιστον οι διατάξεις που αποτελούν προαπαιτούμενα του μνημονίου, αλλά και τα μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο) και το ασφαλιστικό και ο νέος κώδικας διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
Τα δύο βασικά ζητήματα σε αυτό τον γύρο των συζητήσεων είναι το δημοσιονομικό για την περίοδο μέχρι και το 2018, αλλά και το ασφαλιστικό έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών συζητήσεων εισαγωγικού χαρακτήρα, οι οποίες κράτησαν περίπου τέσσερις ώρες. Τα δύο θέματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, καθώς το ασφαλιστικό με τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα που περιλαμβάνει, αλλά και τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, επηρεάζει άμεσα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι και το 2018.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη παραδώσει στους θεσμούς τις εκτιμήσεις της για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού. Ερωτηθείς για τις πρώτες αντιδράσεις των θεσμών, μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας απάντησε ότι η μόνιμη αγωνία των θεσμών είναι να βγαίνουν τα νούμερα.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή άφηνε ανοικτό χθες το βράδυ το ενδεχόμενο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να δοθεί παράταση στη ρύθμιση που προβλέπει απαγόρευση της μεταβίβασης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων στα κερδοσκοπικά funds. Στο πλαίσιο της γενικότερης διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση έχει καταθέσει τρεις φακέλους στο κουαρτέτο. Ο πρώτος φάκελος αφορά τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών τόσο των τραπεζών όσο και του Δημοσίου. Ο δεύτερος φάκελος αφορά την τροποποίηση του νόμου Δένδια για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ενώ ο τρίτος φάκελος αφορά το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που επίσης διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: καταναλωτικά, στεγαστικά πρώτης κατοικίας και δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο περιθώριο των χθεσινών επαφών, μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν συζητήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για το διάδοχο σχήμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ έγινε γνωστό ότι προγραμματίζεται παράταση για τα κίνητρα απόσυρσης των αυτοκινήτων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο.


Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα το 2016

  • ( UPD -31/01/2016 19:28 )
  •  Print

Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα το 2016
Προσθήκη σχολίου
 Λεπτομερές σχέδιο φορολόγησης με πολλές ανατροπές για το τρέχον οικονομικό έτος καταστρώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου και να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των θεσμών τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου.
Βασικά συστατικά του νέου επιχειρησιακού σχεδίου θα είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Oι συντελεστές της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος θα ξεκινούν από χαμηλά 10% - 15% και να φθάνουν ακόμη και το 50% για τα μεγάλα εισοδήματα.
Το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του πολλά σενάρια για τη διαμόρφωση της νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα του 2016. Σε ειδικό λογισμικό που προσέφεραν οι εμπειρογνώμονες της τεχνικής βοήθειας «φορτώθηκαν» τα φορολογικά δεδομένα από όλες τις επαγγελματικές τάξεις και προέκυψε τελικώς η διαμόρφωση μιας ή δύο κλιμάκων, από τρεις που ισχύουν σήμερα.
Ενδεχομένως, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα να φορολογηθούν με μία κλίμακα, όπως γινόταν και παλαιότερα, αλλά αφορολόγητο θα έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Το αφορολόγητο θα κινείται κοντά στα σημερινά επίπεδα των 9.550 ευρώ και θα «χτίζεται» με δαπάνες που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα. Για παράδειγμα, σήμερα φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο φόρο ύψους 1.200 ευρώ, καθώς και εισφορά αλληλεγγύης 105 ευρώ. Εφόσον το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 8%, θα καταβάλει το ίδιο ποσό στην εφορία. Στόχος, όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, είναι το βάρος να μετατοπισθεί από τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλότερα. Αναφέρει επίσης ότι με τη νέα κλίμακα θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος φορολογικός συντελεστής ενδεχομένως να ξεκινάει από το 6%-8% και ο τελευταίος φθάνει στο 50% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.
Σε διαφορετική περίπτωση θα θεσπιστούν δύο κλίμακες: μία για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και άλλη μία για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, αγρότες και εισοδηματίες, για τους οποίους ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, αλλά ο συντελεστής του πρώτου φορολογικού κλιμακίου θα είναι χαμηλότερος τον ισχύοντα σήμερα, κατά περίπτωση. Ειδικότερα ο συντελεστής του πρώτου φορολογικού κλιμακίου της νέας ενιαίας κλίμακας εξετάζεται να είναι 10% - 15%.
Στην περίπτωση εφαρμογής μιας ενιαίας κλίμακας στην οποία θα φορολογείται το άθροισμα όλων των εισοδημάτων κάθε φυσικού προσώπου τότε θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα π.χ. έως 5.000 ευρώ καθώς ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 26% για τους αυτοαπασχολούμενους και από το 13% για τους αγρότες στο 10% ή 15%.
Μέσω της υιοθέτησης μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την εφαρμογή της μνημονιακής υποχρέωσης για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% από το 2017. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου διαμηνύει τις τελευταίες ημέρες ότι αυτή τη στιγμή δεν καταρτίζεται κανένα καινούργιο νομοσχέδιο που να προβλέπει αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες.

Εισοδήματα από ακίνητα
Για τα εισοδήματα από ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2015 και θα φορολογηθούν φέτος το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές. Δηλαδή το εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ, ενώ το τμήμα του εισοδήματος υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 33%.

Επειδή όμως αναζητούνται φέτος πρόσθετα έσοδα 142,2 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται να επανέλθει η προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα αυτά
Με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα το νέο φορολογικό
Τα σενάρια που «τρέχει» το υπουργείο Οικονομικών γίνονται με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2015 στην εφορία 8.516.953 φορολογούμενοι (ξεχωριστά ΑΦΜ). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν έξι Έλληνες Κροίσοι που δηλώνουν ετησίως πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στο λογισμικό των τεχνοκρατών της τεχνικής βοήθειας, εκτός από τα δεδομένα των φορολογούμενων, έχουν προστεθεί και οι εισπρακτικοί στόχοι. Στόχος πάντως της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να μεταφερθούν τα φορολογικά βάρη στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.
Σε κάθε περίπτωση, για τη φετινή χρονιά αναζητούνται πρόσθετα έσοδα 142,2 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων και 32 εκατ. ευρώ από τους αγρότες, οπότε η διέξοδος που διαφαίνεται είναι να εξασφαλιστούν από φέτος πρόσθετοι φόροι μέσα από τη διαδικασία της παρακράτησης ή της προκαταβολής.
Ωστόσο, ο στόχος αυτός είναι ενδεχομένως δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι ο όγκος των φορολογούμενων βρίσκεται στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι από την επεξεργασία των πρώτων στοιχείων που προέκυψαν από το λογισμικό της τεχνικής βοήθειας διαφαίνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις έχουν δηλώσει υψηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, εξέλιξη που αποδίδεται στην αυξημένη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Αναφέρουν, μάλιστα, ότι τα προηγούμενα χρόνια μόλις το ένα τέταρτο του τζίρου των επαγγελματιών και των μικρών καταστημάτων γινόταν μέσω καρτών και πλέον έχει φθάσει στο 50% του τζίρου.

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 14:44

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τη νέα φορολογική κλίμακα -Αναλυτικοί πίνακες

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τη νέα φορολογική κλίμακα -Αναλυτικοί πίνακες
Μειώσεις φόρων για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δηλώνουν καί εισοδήματα από ακίνητα ή κι από ατομικές επιχειρήσεις μέχρι το επίπεδο των 25.000 ευρώ καθώς και για όσους αυτοαπασχολούμενους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 41.000 ευρώ, μηδενικές μεταβολές στις φορολογικές επιβαρύνσεις των φορολογουμένων που δηλώνουν ετησίως μέχρι 60.000 ευρώ μόνο από μισθούς ή συντάξεις και αυξήσεις φόρων για όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους προκύπτουν από τη νέα ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που παρουσίασε στους θεσμούς η κυβέρνηση.
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης

Σύμφωνα με την πρόταση για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υπέβαλε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των δανειστών:
1) Το ισχύον σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος καταργείται και αντικαθίσταται με ένα άλλο σύστημα το οποίο προβλέπει τη φορολόγηση του αθροίσματος των εισοδημάτων από όλες τις πηγές με βάση μία ενιαία φορολογική κλίμακα, όμοια με αυτήν που ισχύει σήμερα για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, αλλά με μια διαφορά: πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 60.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου αυξημένος από το 42% στο 50%. Ειδικότερα, η προτεινόμενη ενιαία κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων προβλέπει συντελεστές φόρου:
α) 22% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.000 ευρώ,
β) 32% για το επίπεδο ετησίου εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ,
γ) 42% για επίπεδο ετησίου εισοδήματος από τις 42.001 έως τις 60.000 ευρώ και
δ) 50% πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 60.000 ευρώ.

Για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις θα εξακολουθεί να ισχύει έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ. Ειδικότερα, μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 21.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει από την κλίμακα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ. Πάνω από το όριο ετησίου εισοδήματος των 21.000 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 41.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά το 10% του ποσού ετησίου εισοδήματος πέραν των 21.000 ευρώ. Η έκπτωση μηδενίζεται στο επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
Ουσιαστικά, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους παραμένει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ.
Παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα δίνεται η έκπτωση φόρου και σε όσους έχουν μεν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους προέρχεται από άλλες πηγές (επιχειρηματικές δραστηριότητες, ελευθέρια επαγγέλματα ή και ενοίκια).

2) Για τους αγρότες, θα εξακολουθεί να ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος που προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες, η δε αύξηση του συντελεστή προτείνεται να γίνει σταδιακά, σε βάθος πολλών ετών.

3) Όλες οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά. Ως εκ τούτου οι φορολογικές επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις που προκύπτουν θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του 2017. Μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που θα αποκτήσουν φέτος ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, θα δουν από φέτος να αυξάνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
4) Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,7% έως 8% θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή δεν θα ενσωματωθεί στην ενιαία φορολογική κλίμακα.

Σύμφωνα με αναλυτικούς πίνακες που παρουσιάζει σήμερα το fmvoice.gr, οι επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της νέας ενιαίας φορολογικής κλίμακας στο ύψος των επιβαρύνσεων των διαφόρων κατηγοριών φορολογουμένων είναι οι εξής:

Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Η νέα ενιαία κλίμακα φορολόγησης δεν θα μεταβάλλει τις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ προερχόμενα αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις. Για όσους αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις άνω των 60.000 ευρώ, η προσθήκη συντελεστή αυξημένου από το 42% στο 50% πάνω από το όριο των 60.000 ευρώ θα προκαλέσει την αύξηση της ετήσια φορολογικής επιβάρυνσης, κατά ποσοστά από 0,4% λίγο πάνω από το επίπεδο των 60.000 ευρώ έως και 19% στα πάρα πολύ υψηλά επίπεδα εισοδήματος.
Φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και από ακίνητα ή και από ατομικές επιχειρήσεις:Για τους φορολογούμενους με εισοδήματα που προέρχονται από περισσότερες της μιας πηγές, δηλαδή από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια και επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος και η υπαγωγή σε φόρο όλων των εισοδημάτων αθροιστικά με βάση την ενιαία κλίμακα θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις. Κι αυτό διότι τα εισοδήματα από ενοίκια και επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα, που με το ισχύον σήμερα σύστημα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 11% και 26% αντίστοιχα, θα αθροίζονται και με τα λοιπά εισοδήματα του φορολογούμενου (από μισθούς, συντάξεις κ.λπ.) και θα υπάγονται σε φόρο με την ενιαία κλίμακα, οπότε θα μεταβαίνουν σε υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια, όπου θα ισχύουν πολύ μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου.
Μόνο αν το συνολικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ και σ’ αυτό περιλαμβάνονται μισθοί ή συντάξεις και ενοίκια ή εάν το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ και περιλαμβάνει μισθούς και εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα, το νέο σύστημα φορολόγησης με την ενιαία κλίμακα θα προκαλέσει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Ο λόγος είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές θα ισχύει και η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που προβλέπεται για όσους εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις.

Ατομικές επιχειρήσεις - ελεύθεροι επαγγελματίες: Από τους φορολογούμενους που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα και δηλώσουν εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από αυτές τις πηγές, κερδισμένοι με την εφαρμογή της νέας ενιαίας κλίμακας είναι όλοι όσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία! Για παράδειγμα, αυτοαπασχολούμενος με ετήσιο καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ θα πληρώνει φόρο 4.400 ευρώ με τη νέα κλίμακα, ενώ με την ισχύουσα σήμερα κλίμακα πληρώνει 5.200 ευρώ. Η ετήσια επιβάρυνσή του θα μειωθεί κατά 800 ευρώ. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 25.000 ευρώ θα πληρώνει φόρο 5.500 ευρώ με τη νέα κλίμακα, ενώ με την ισχύουσα πληρώνει 6.500 ευρώ. Δηλαδή θα καταβάλλει 1.000 ευρώ λιγότερα. Ατομική εμπορική επιχείρηση με ετήσια καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ θα πληρώνει με τη νέα κλίμακα 7.100 ευρώ, ενώ με την ισχύουσα σήμερα πληρώνει 7.800 ευρώ. Η ετήσια επιβάρυνσή της θα μειωθεί δηλαδή κατά 700 ευρώ. Γενικά, μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.000 ευρώ ο ετήσιος φόρος μειώνεται κατά 15,38% με τη νέα κλίμακα, ενώ πάνω από το επίπεδο των 25.000 ευρώ και μέχρι τις 41.000 ευρώ το ποσοστό μείωσης περιορίζεται και μηδενίζεται λίγο κάτω από το όριο των 42.000 ευρώ.
Ουσιαστικά, όσοι ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, με τη νέα φορολογική κλίμακα, θα φορολογούνται με συντελεστή μειωμένο από το 26%, που προβλέπει η τωρινή κλίμακα, στο 22%. Για όσους δηλώνουν πάνω από 25.000 και μέχρι 41.000 ευρώ, στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 25.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής φόρου αυξημένος από το 26% στο 32%, όμως οι όποιες επιβαρύνσεις προκύπτουν στο κλιμάκιο αυτό θα υπεραντισταθμίζονται από τη μείωση του φόρου στο πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος, από το 0 έως τα 25.000 ευρώ.
Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 42.000 ευρώ και πάνω, η νέα κλίμακα προκαλεί αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων που μεγαλώνουν σε ποσό και ποσοστό όσο υψηλότερο των 42.000 ευρώ είναι το ετήσιο εισόδημα. Για παράδειγμα, ο ετήσιος φόρος για όποιον δηλώνει 45.000 ευρώ αυξάνεται κατά 500 ευρώ ή κατά 4,27% με τη νέα κλίμακα, από τα 11.700 στα 12.200 ευρώ. Για έναν μεγαλοδικηγόρο ή μεγαλογιατρό που δηλώνει ετησίως 80.000 ευρώ, ο ετήσιος φόρος με τη νέα κλίμακα αυξάνεται κατά 5.600 ευρώ ή κατά 24,45%, από τα 22.900 στα 28.500 ευρώ.
Φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από ακίνητα: Για τους φορολογούμενους που αποκτούν ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, μόνο από ακίνητα (ενοίκια κ.λπ.), η νέα κλίμακα προκαλεί διπλασιασμό του φορολογικού βάρους! Συγκεκριμένα, για τους φορολογούμενους αυτούς, η νέα κλίμακα προβλέπει συντελεστή φόρου αυξημένο από το 11% στο 22%. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτων με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ προερχόμενο αποκλειστικά από ενοίκια, θα πληρώσει φόρο 2.200 ευρώ με τη νέα κλίμακα, ενώ με την ισχύουσα πληρώνει 1.100 ευρώ. Πάνω από το όριο ετησίου εισοδήματος των 12.000 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 23.000 ευρώ, η ετήσια φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει με τη νέα κλίμακα είναι αυξημένη, όμως τα ποσοστά αύξησης μειώνονται αντιστρόφως ανάλογα του ύψους του ετησίου εισοδήματος. Για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα πάνω από το επίπεδο των 24.000 ευρώ μέχρι και το επίπεδο των 45.000 ευρώ, η επιβάρυνση που προκαλεί η νέα κλίμακα είναι μειωμένη κατά ποσοστά από 0,08% έως 2,5%, ενώ για ετήσια εισοδήματα από ακίνητα πάνω από τις 45.000 ευρώ, η ετήσια φορολογική επιβάρυνση με τη νέα κλίμακα αυξάνεται από 0,6% έως και 50%.
Δείτε στα συνημμένα αρχεία τους αναλυτικούς πίνακες

Πρόταση για ανώτατο συντελεστή φόρου 50% στους έχοντες

Πρόταση για ανώτατο συντελεστή φόρου 50% στους έχοντες
Την πρότασή της για την αναμόρφωση των φορολογικών κλιμάκων με τις οποίες υπολογίζονται οι φόροι στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων κατέθεσε σήμερα το πρωί στους εκπροσώπους των δανειστών η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.


Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αρμόδια πηγή, η κυβερνητική πρόταση για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπει, σε όλα τα εναλλακτικά της σενάρια, την επιβολή ανώτατου συντελεστή φόρου 50% πάνω από ένα όριο ετησίου εισοδήματος και έχει ως στόχο την είσπραξη επιπλέον φορολογικών εσόδων ύψους τουλάχιστον 290 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τα εναλλακτικά σενάρια για την αναμόρφωση των φορολογικών κλιμάκων καταρτίστηκαν χωρίς να ενσωματωθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 0,7%-8%. Αυτό σημαίνει ότι το 50% θα ισχύει χωρίς να συνυπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οπότε η συνολική φορολογική επιβάρυνση για ορισμένα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα θα φθάνει μέχρι και τα επίπεδα του 56%-58%!
H κυβέρνηση επιθυμεί η επικείμενη αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος να κινηθεί προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης των τριών διαφορετικών κλιμάκων φορολόγησης που ισχύουν σήμερα για τις τρεις βασικές πηγές εισοδήματος - από μισθωτή εργασία, από ακίνητα και από επιχειρηματικές (και γεωργικές) δραστηριότητες - σε δύο βασικές κλίμακες ή ακόμη και σε μία ενιαία κλίμακα και την ταυτόχρονη μεταφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων από τα χαμηλά και τα μεσαία στα υψηλά εισοδήματα. Ωστόσο, οι δανειστές είναι πιο συντηρητικοί και δεν τίθενται υπέρ τόσο ριζικών ανατροπών. Τάσσονται υπέρ της διατήρησης των τριών ισχυουσών κλιμάκων και της επιβολής τροποποιήσεων που θα αυξάνουν τα φορολογικά βάρη για όλα τα εισοδήματα από ακίνητα και απο γεωργικές δραστηριότητες καθώς επίσης και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Σήμερα, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι το ετήσιο εισόδημα κάθε πηγής φορολογείται αυτοτελώς. Συγκεκριμένα:
α) Το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις φορολογείται με 22% μέχρι το επίπεδο των 25.000 ευρώ, με 32% από το επίπεδο των 25.001 έως το επίπεδο των 42.000 ευρώ και με 42% πάνω από το επίπεδο των 42.000 ευρώ. Από τον φόρο που προκύπτει με βάση την κλιμακωτή αυτή φορολόγηση εκπίπτει ποσό 2.100 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 21.000 ευρώ. Η έκπτωση του ποσού αυτού ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 21.000 ευρώ, η έκπτωση των 2.100 ευρώ μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος και τελικά μηδενίζεται στο επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
β) Το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος, φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι το όριο των 50.000 ευρώ, ενώ πάνω από το όριο αυτό ο συντελεστής αυξάνεται στο 33%.
γ) Το εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα φορολογείται από το πρώτο ευρώ και στο σύνολό του με 13%.
δ) Το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται με 11% μέχρι τις 12.000 ευρώ και με 33% πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ.
Ένα από τα σενάρια αλλαγών που έχει αποφασίσει να προτείνει στους εκπροσώπους των δανειστών η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εφαρμογή μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας με δύο παραλλαγές, μία για όσους φορολογούμενους εισπράττουν πάνω από το 50% του συνολικού τους εισοδήματος από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και μία για όσους το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού εισοδήματος προέρχεται από άλλες πηγές, δηλαδή από ακίνητα ή από επιχειρηματικές-γεωργικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η κλίμακα για τους φορολογούμενους με εισοδήματα προερχόμενα κυρίως από μισθούς ή συντάξεις θα έχει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ περίπου, όπως και σήμερα, το οποίο όμως θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες εξοφληθείσες με "πλαστικό χρήμα". Η κλίμακα των φορολογουμένων, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος δεν προέρχεται από μισθωτή εργασία θα προβλέπει φόρο από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 9.550 ευρώ με συντελεστή 10%-15%. Και στις δύο παραλλαγές της ενιαίας αυτής κλίμακας η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει αυξημένη προοδευτικότητα φορολογικών συντελεστών, δηλαδή να υπάρχουν πολλά φορολογικά κλιμάκια και αντίστοιχα πολλοί συντελεστές πάνω από το επίπεδο των 9.550 ευρώ ώστε να επιβαρύνονται με αυξημένους φόρους κυρίως τα υψηλά εισοδήματα. Δεδομένου ότι σήμερα, όσοι αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων τους αυτών, ενώ όσοι αποκτούν εισοδήματα από γεωργικές επιχειρηματικές δραστηριότητες φορολογούνται γι' αυτά με 13% από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων αυτών, τυχόν εφαρμογή αυτού του σεναρίου θα έχει ως συνέπειες:
α) τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 10%-15% για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.550 ευρώ
β) είτε τη διατήρηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος στο 13% μέχρι το επίπεδο των 9.550 ευρώ, είτε τη μείωση του συντελεστή από το 13% στο 11%-12% για ετήσιο αγροτικό εισόδημα μέχρι 9.550 ευρώ είτε την αύξησή του συντελεστή από το 13% στο 14%-15% για ετήσιο αγροτικό εισόδημα μέχρι 9.550 ευρώ.
Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 9.550 ευρώ θα ισχύουν και στις δύο παραλλαγές της ενιαίας κλίμακας ίδιοι συντελεστές φόρου κλιμακούμενοι σε επίπεδα υψηλότερα του 10%-15% και μέχρι το 50%.

Ένα δεύτερο, βασικό σενάριο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση δύο φορολογικών κλιμάκων, μία για τα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και ακίνητα και μία για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές και γεωργικές δραστηριότητες. Τυχόν εφαρμογή του σεναρίου αυτού θα σημάνει:
α) τη διατήρηση του αφορολογήτου των 9.550 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύπτεται με δαπάνες εξοφληθείσες με "πλαστικό χρήμα"
β) τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα όχι αυτοτελώς με 11% από το πρώτο ευρώ μέχρι τις 12.000 ευρώ και με 33% πάνω από τις 12.000 ευρώ αλλά κατόπιν υπαγωγής τους στην κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπου θα ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ που θα πρέπει να καλύπτει με δαπάνες εξοφληθείσες με "πλαστικό χρήμα". Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη σημαντική φορολογική ελάφρυνση όσων εισπράττουν ετήσια εισοδήματα έως 9.550 ευρώ προερχόμενα μόνο από ακίνητα, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος από 11% θα πέσει στο ... 0%. Από την άλλη πλευρά όμως όσοι φορολογούμενοι εισπράττουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και ταυτόχρονα αποκτούν και εισοδήματα από ακίνητα θα επιβαρυνθούν με σημαντικές αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων καθώς τα εισοδήματα από ακίνητα θα αθροίζονται με τα ποσά των μισθών ή των συντάξεων και θα ανεβαίνουν πλέον σε πολύ πιο υψηλά φορολογικά κλιμάκια, όπου οι συντελεστές φόρου θα είναι μεγαλύτεροι του 11% που ισχύει σήμερα μέχρι το επίπεδο των 12.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος από ακίνητα.
γ) τη φορολόγηση των εισοδημάτων από επιχειρηματικές και γεωργικές δραστηριότητες σε μια κλίμακα, στην οποία είτε θα ισχύει συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ, οπότε θα επέλθει πλήρης φορολογική εξομοίωση των αγροτών με τους ασκούντες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και διπλασιασμός του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 26%, όπως ήδη προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ, είτε θα επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις με την μορφή της καθιέρωσης μεγάλου αριθμού κλιμακίων και συντελεστών ώστε να υπάρχει προοδευτικότητα στη φορολόγηση και μεταφορά φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και τα μεσαία στα υψηλά εισοδήματα, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος συντελεστή φόρου θα ανέλθει μεταξύ του 10% και του του 15% και ανώτατος θα φθάνει στο 50%.

Στο 50% ο ανώτατος συντελεστής της κλίμακας

Στο 50% ο ανώτατος συντελεστής της κλίμακας
Φορολογική κλίμακα η οποία θα προβλέπει ανώτατο συντελεστή 50% -από 42% που είναι σήμερα ο ανώτατος συντελεστής για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ή 33% που είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες- φέρεται να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Η πρόταση για την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας παραδόθηκε ήδη στα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτο προς αξιολόγηση ενώ σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, στόχος είναι τα φορολογικά έσοδα να ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 290 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος της αναμόρφωσης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος είναι όχι μόνο να καλυφθούν τα κενά στον προϋπολογισμό του 2016 (σ.σ μόνο από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ο προϋπολογισμός προβλέπει πρόσθετα έσοδα 150 εκατ. ευρώ) αλλά και να ενισχυθούν τα έσοδα του 2017 και του 2018 προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός δημοσιονομικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% έως το τέλος του 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια: