Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Levy Institute: Συμπληρωματικό νόμισμα η μόνη ελπίδα για έξοδο από την κρίση

Levy Institute: Συμπληρωματικό νόμισμα η μόνη ελπίδα για έξοδο από την κρίση

Πρώτη καταχώρηση: 21/01/2016 - 13:51
Τελευταία δημοσίευση: 14:43Οικονομία
Levy Institute: Συμπληρωματικό νόμισμα η μόνη ελπίδα για έξοδο από την κρίση
Την στρατηγική επιλογή της ύφεσης που ακολουθεί η Ελλάδα με τα προγράμματα προσαρμογής και τα μνημόνια αμφισβητεί στρατηγική μελέτη του Levy Institute του Bard College της Νέας Υόρκης. Οι συντάκτες της μελέτης υπολογίζουν ότι ακόμα και με την καλύτερη και επιτυχημένη εφαρμογή των μνημονίων, θα χρειαστούν 11 με 15 χρόνια για να αποκατασταθεί η ελληνική οικονομία με ιδιαίτερα επίπονους όρους, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζονται η φτώχεια και ηανεργία αποτελεσματικά…
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Μεγάλη ντροπή αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο - ΒΙΝΤΕΟ

Guardian: Οι πολιτικές διαδηλώσεις επέστρεψαν στην Ελλάδα

Κούλογλου: Το Grexit υπάρχει στα μυαλά της "φράξιας Σόιμπλε"


Levy Institute: Συμπληρωματικό νόμισμα η μόνη ελπίδα για έξοδο από την κρίση

Πρώτη καταχώρηση: 21/01/2016 - 10:42
Τελευταία δημοσίευση: 10:42Επικαιρότητα

Τελευταία δημοσίευση: 10:42Επικαιρότητα















Την στρατηγική επιλογή της ύφεσης που ακολουθεί η Ελλάδα με τα προγράμματα προσαρμογής και τα μνημόνια αμφισβητεί στρατηγική μελέτη του Levy Institute του Bard College της Νέας Υόρκης. Οι συντάκτες της μελέτης υπολογίζουν ότι ακόμα και με την καλύτερη και επιτυχημένη εφαρμογή των μνημονίων, θα χρειαστούν 11 με 15 χρόνια για να αποκατασταθεί η Ελληνική οικονομία με ιδιαίτερα επίπονους όρους, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζονται η φτώχια και η ανεργία αποτελεσματικά.

«Μόνο η θέσπιση ενός φορολογικού και συμπληρωματικού νομίσματος μπορεί να θέσει την οικονομία σε ένα ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης και απασχόλησης» υπογραμμίζουν οι  συντάκτες της μελέτης Δ. Παπαδημητρίου. Μ Νικηφόρος και G. Zeza, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο παράλληλο νόμισμα δεν θα θέτει σε κίνδυνο την θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Το συμπληρωματικό νόμισμα, όπως είναι η περίπτωση της Ελβετίας δεν θα επιδιώξει να αντικαταστήσει το ευρώ – κάτι που θα είναι καταστροφικό, αλλά να κυκλοφορεί μέσα στην οικονομία, παράλληλα με αυτό» καταλήγουν στην ανάλυση τους.
Πότε θα  αποκατασταθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα;
Great paper by the @LevyEcon "omens for a significant economic recovery (in Greece) are not encouraging" http://www.levyinstitute.org/pubs/sa_gr_1_16.pdf 

«Η ελληνική οικονομία δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την ανάπτυξη, ούτε έχει καταφέρει να μειώσει την αβεβαιότητα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση του επιχειρηματικού κλίματος που θα προωθεί τις επενδύσεις», αναφέρει στην στρατηγική του ανάλυση για την Ελληνική κρίση  με τίτλο «Πότε θα  αποκατασταθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα;» το Levy Institute του Bard College.
Αντιθέτως συνεχίζει η ανάλυση με ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας που έχει συμφωνηθεί θα οδηγήσει σε ένα ακόμα έτος ύφεσης το 2016. Μετά την επανεξέταση ορισμένων πρόσφατων δεικτών της ελληνικής οικονομίας οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι «μια αργή ανάκαμψη μπορεί να αναμένεται από το 2017, σε ένα ρυθμό που είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι χρειάζεται για να ανακουφίσει τη φτώχεια και τη μείωση της ανεργίας».
Αναλύοντας μάλιστα τις επιπτώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με μεγέθη τα οποία είναι εφικτά με βάση τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, οι συντάκτες της μελέτης διαπιστώνουν ότι, ενώ ένα τέτοιο σχέδιο θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας, δεν θα είναι αρκετό για να την επιτάχυνση της ανάκαμψης.
Οι τρείς ακαδημαϊκοί τέλος προτείνουν την δημιουργία συμπληρωματικού νομίσματος για να διευκολυνθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας. Το μοντέλο στο οποίο βασίζουν τις αξιολογήσεις τους  δείχνει ότι ένα τέτοιο σχέδιο, βαθμονομημένο με τρόπο πουθα αποφεύγει τις πληθωριστικές πιέσεις, θα είναι πιο αποτελεσματικό, χωρίς να διαταράσσει τους στόχους που  κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για πρωτογενές πλεόνασμα , και χωρίς να χρειαστεί εκ νέου βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Το Levy Institute του Bard College της Νέας Υόρκης ασκεί αυξημένη επιρροή στην δημόσια διεθνή οικονομική και επιχειρηματική συζήτηση διεθνώς και λειτουργεί de facto συχνά ως άτυπο συμβουλευτικό σώμα διαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής.  Πρόεδρός του είναι ο Έλληνας καθηγητής οικονομικών Δημήτρης Παπαδημητρίου και στο διοικητικό του συμβούλιο συμμετέχουν κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες όπως ο επικεφαλής της Morgan Stanley, Martin L. Leibowitz, ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου Columbia, Joseph Stiglitz και ο ομόλογός του από το Harvard University, William Julius Wilson.

εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: