Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

«Παγίδα» στη ρύθμιση χρεών για χιλιάδες φορολογούμενους

«Παγίδα» στη ρύθμιση χρεών για χιλιάδες φορολογούμενους

Πρώτη καταχώρηση: 08/01/2016 - 09:16
Τελευταία δημοσίευση: 09:33Οικονομία
«Παγίδα» στη ρύθμιση χρεών για χιλιάδες φορολογούμενους
Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται πλέον η προσπάθεια για ολοκλήρωση της ρύθμισης των100 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο για τους περίπου 880.000 φορολογούμενους που είχαν ενταχθεί πέρσι τον Μάιο, μετά τη χθεσινή εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπου προστίθενται και νέα εμπόδια ειδικά για ρυθμίσεις νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον κόφτες
Μετά την πρώτη ψυχρολουσία με την επιβολή από τον Νοέμβριο του 2015 επιτοκίου 5,05% ακόμη και για οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ με ελάχιστες εξαιρέσεις με νέα εγκύκλιο του ο εκτελών χρέη γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Μπάκας περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες πάγιας ρύθμισης των 12 μηνών για νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές κάνοντας έτσι πιο εύκολη την έξοδο των φορολογουμένων και από την ρύθμιση των 100 δόσεων!
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «Η πάγια ρύθμιση δεν χορηγείται εάν οι συνολικές ετήσιες υποχρεώσεις του οφειλέτη είναι μικρότερες του 30% του συνολικού δηλούμενου εισοδήματός του, όπως αυτό προκύπτει από την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους».
Με άλλα λόγια, αν κάποιος με εισόδημα π.χ. 10.000 ευρώ είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και επιθυμεί να ρυθμίσει και νέες οφειλές, οι συνολικές υποχρεώσεις του πρέπει να ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ, δηλαδή το 30% του εισοδήματός του. Διαφορετικά θα αναγκαστεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε τρεις ή πέντε δόσεις (αν πρόκειται για ΕΝΦΙΑ ) ή να χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ένας ακόμη «κόφτης» υπάρχει και για τους μεγαλοφειλέτες και τις επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 50.000 ευρώ τα οποία έχουν ρυθμίσει μέσω των 100 δόσεων.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εντάξει σε ρύθμιση (πάγια των 12 δόσεων) τις νέες οφειλές του, μόνο εφόσον αποδείξει την οικονομική του αδυναμία για την καταβολή αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης.
Η σχετική αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση υποβάλλεται με τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των νέων οφειλών πριν από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής των οφειλών στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξής τους υπηρεσία.

Σφίγγουν τα… λουριά
Η εγκύκλιος υπενθυμίζει και το σταδιακό περιορισμό του χρόνου που έχει κάποιος να αποπληρώσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε να διατηρήσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση ή αποπληρωμή νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να γίνεται:

* από 16/12/2015 μέχρι 30/6/2016 εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες (όχι από την παραλαβή ενημερωτικού σημειώματος που ως τώρα ερχόταν με 10-15 ημέρες καθυστέρηση)

* από 1/7/2016 μέχρι 31/12/2017 εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες

* από 1/1/2018 εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή χωρίς καμία ημέρα καθυστέρηση.
Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: