Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ο Σόιμπλε από το Νταβός: Πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που συμφωνήσαμε

Ο Σόιμπλε από το Νταβός: Πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που συμφωνήσαμε

Πρώτη καταχώρηση: 21/01/2016 - 12:22
Τελευταία δημοσίευση: 12:44Οικονομία
Ο Σόιμπλε από το Νταβός: Πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που συμφωνήσαμε
Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέλη της να καταστούν όσο πιο ανταγωνιστικά γίνεται τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Ειδικότερα εκτίμησε ότι "εάν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που που συμφωνήσαμε".
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Δείτε επίσης:

Σόιμπλε: Να τηρηθούν οι συμφωνίες, Τσίπρας: Η ΕΕ δεν είναι ένωση «α λα καρτ»

Πρώτη καταχώρηση: 21/01/2016 - 12:11
Τελευταία δημοσίευση: 12:11Επικαιρότητα
Σόιμπλε: Να τηρηθούν οι συμφωνίες, Τσίπρας: Η ΕΕ δεν είναι ένωση «α λα καρτ»
Η Ελλάδα δεν είναι απρόθυμη απέναντι στην Frontex, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Νταβός, όπου συμμετέχει σε πάνελ με θέμα το «μέλλον της Ευρώπης», στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση. Την οικονομική που δεν έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη και την προσφυγική.
Η χώρα μας, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, βρέθηκε στο επίκεντρο των δύο και στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μέρος της λύσης.
Στο προσφυγικό, υπογράμμισε, αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή. Εχουμε απώλειες ζωών γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δυο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. Η θα το λύσουμε από κοινού ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης για να σταματήσει η διακίνηση στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, σημείωσε, χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.
Δεν θέλω καν να απαντήσω πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις ροές ,είπε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη ένα κάστρο.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα προβληματικά συμβαίνουν λάθος σε περιοχές γύρω μας, θα καταλήξουν σε εμάς.
Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέλη της να καταστούν όσο πιο ανταγωνιστικά γίνεται" τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, μιλώντας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Ειδικότερα εκτίμησε ότι "εάν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που που συμφωνήσαμε".
"Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνη της.
Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη πρέπει να υπάρχει για να την κάνουμε = ισχυρότερη" επέμεινε.
Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κάνει ο καθένας ότι μπορεί. Αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στα σύνορα, θα έχουμε πρόβλημα, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Η Ευρώπη πρέπει να δράσει. Είναι απαράδεκτο η εναλλακτική να είναι η διάλυση της Ευρώπης. Αν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατικά συστήματα.
Σχολιάζοντας το ζήτημα της τρομοκρατίας, υπογράμμισε ότι δεν λέμε «πόλεμος» στην Γερμανία, όπως η Γαλλία, αλλά υπάρχει απειλή από την τρομοκρατία και πρέπει να βρούμε λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: