Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Για ασφαλιστικές εισφορές με βάση το πραγματικό εισόδημα διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας

Για ασφαλιστικές εισφορές με βάση το πραγματικό εισόδημα διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας

Πρώτη καταχώρηση: 14/01/2016 - 19:16
Τελευταία δημοσίευση: 14/01/2016 19:21Οικονομία
Για ασφαλιστικές εισφορές με βάση το πραγματικό εισόδημα διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας
Τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του.
Το σημερινό σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους -ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους- (μετά το 1993) – αναφέρει το υπουργείο- βασίζεται σε ασφαλιστικές κλάσεις οι οποίες ανεβαίνουν ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης.
Διαβάστε επίσης:

Υπ. Εργασίας: Ασφαλιστικές εισφορές
με βάση το πραγματικό εισόδημα

Πρώτη καταχώρηση: 14/01/2016 - 19:11
Τελευταία δημοσίευση: 14/01/2016 19:11Οικονομία
Υπ. Εργασίας: Ασφαλιστικές εισφορές με βάση το πραγματικό εισόδημα
Τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα, διαβεβαιώνει τουπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του.
Το σημερινό σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους -ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους- (μετά το 1993) – αναφέρει το υπουργείο- βασίζεται σε ασφαλιστικές κλάσεις οι οποίες ανεβαίνουν ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Πρόκειται για ένα ανελαστικό σύστημα γιατί στηρίζεται αποκλειστικά στα χρόνια ασφάλισης χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη το πραγματικό εισόδημα και την εισφοροδοτική ικανότητα του ασφαλισμένου.
Επαγγελματίες χωρίς εργασία και εισόδημα υποχρεούνται σήμερα να πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και να υφίστανται υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση για πολλά χρόνια χωρίς να υπάρχει αντιστοίχηση με την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.
Η πρόταση της κυβέρνησης για σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα (μετά την αφαίρεση των δαπανών) ανταποκρίνεται στην θεραπεία της παραπάνω αδικίας και υπήρξε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.
Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στις γενικές αρχές για την ισονομία και δικαιοσύνη στο χώρο του ασφαλιστικού αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στους νέους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, εξασφαλίζοντας βέβαια την τήρηση αυτού που αποτελεί την ουσία των κανόνων για το νέο ασφαλιστικό, δηλαδή δίκαιους κανόνες, λύση για όλους με αναδιανομή και προστασία υπέρ των πιο αδύναμων κατηγοριών.
Για τον σκοπό αυτό, εξάλλου, συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών η συγκρότηση επιτροπής από εμπειρογνώμονες που θα ορίσουν οι ανωτέρω φορείς υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και με συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών. Η Επιτροπή αυτή θα εξειδικεύσει την πρότασή μας προκειμένου να τεθούν ανώτατα όρια στην επιβάρυνση με βάση το άθροισμα των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα άδικα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: