Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

«Ασπίδα» σε κόκκινους δανειολήπτες μέσω... νέων αντικειμενικών αξιών

«Ασπίδα» σε κόκκινους δανειολήπτες μέσω... νέων αντικειμενικών αξιών

Πρώτη καταχώρηση: 22/01/2016 - 09:07
Τελευταία δημοσίευση: 22/01/2016 09:33Οικονομία
«Ασπίδα» σε κόκκινους δανειολήπτες μέσω... νέων αντικειμενικών αξιών
Φοροαπαλλαγές και δικαιώματα προστασίας της πρώτης κατοικίας απόπλειστηριασμούς αποκτούν πλέον περισσότεροι πολίτες μετά τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που αποφάσισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Οι μειώσεις ισχύουν αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015, εξέλιξη η οποία μπορεί να καταστήσει πολλούς φορολογούμενους και εκ των υστέρων δικαιούχους απαλλαγών και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Ειδικότερα:

1) Χιλιάδες φορολογούμενοι με πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία πριν τη μείωση ήταν μεγαλύτερη από το όριο αξίας μέχρι το οποίο παρέχεται αυξημένη προστασία από τους πλειστηριασμούς και μετά τη μείωση έπεσε κάτω από το συγκεκριμένο όριο καθίστανται πλέον αυτόματα δικαιούχοι της συγκεκριμένης αυξημένης προστασίας, εφόσον βεβαίως πληρούν και τις υπόλοιπες αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός νόμος.
Ειδικότερα, όσοι άγαμοι οφειλέτες στεγαστικών δανείων έχουν πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία πριν τη μείωση ήταν μεγαλύτερη από 120.000 ευρώ αλλά μετά τη μείωση υποχώρησε κάτω από το όριο των 120.000 ευρώ, μπορούν, εφόσον πληρούν και τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια καθώς και τις λοιπές προϋποθέσεις του νόμου, να καταστούν δικαιούχοι κρατικής επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων των δανείων τους.

Το ίδιο δικαίωμα μπορούν να αποκτήσουν και οι έγγαμοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα, των οποίων η πρώτη κατοικία μετά τη μείωση έχει πλέον αντικειμενική αξία χαμηλότερη από το ποσό των 160.000 ευρώ, καθώς και οι οικογενειάρχες με ένα ή περισσότερα παιδιά, εφόσον η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του καθενός υποχώρησε μετά τη μείωση σε επίπεδο χαμηλότερο από τον ισχύον κατά περίπτωση όριο (180.000 ευρώ εάν υπάρχει ένα παιδί, 200.000 ευρώ εάν υπάρχουν δύο παιδιά, 220.000 ευρώ εάν υπάρχουν τρία παιδιά ή περισσότερα παιδιά).

2) Χιλιάδες φορολογούμενοι καθίστανται από τώρα και στο εξής δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής από τη φορολογία μεταβίβασης σε περίπτωση που θέλουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία πριν τη μείωση ήταν μεγαλύτερη από το όριο απαλλαγής και μετά τη μείωση υποχώρησε κάτω από το αυτό το όριο.
Δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης καθίστανται αναδρομικά και όσοι έχουν ήδη αγοράσει πρώτη κατοικία στο διάστημα από 21-5-2015 έως και 19-1-2016, εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας αυτής υποχώρησε μετά τη μείωση κάτω από το προβλεπόμενο όριο απαλλαγής.

Σημειώνεται ότι το όριο αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο χορηγείται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Προσαυξάνεται δε περαιτέρω κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα του δικαιούχου και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα τέκνα του.

3) Χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι που θέλουν να δώσουν ακίνητα στα παιδιά τους με γονικές παροχές ευνοούνται καθώς η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που θέλουν να μεταβιβάσουν έπεσε κάτω από το όριο των 150.000 ευρώ μέχρι το οποίο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής.
Η αναγνώριση του δικαιώματος απαλλαγής από τον φόρο γονικής παροχής, λόγω μείωσης της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων κάτω από τις 150.000 ευρώ, μπορεί να γίνει και αναδρομικά για γονικές παροχές που ήδη πραγματοποιήθηκαν από την 21η-5-2015 μέχρι και την 19η-1-2015. 
4) Οι ευνοϊκές συνέπειες της μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα γίνουν αντιληπτές μετά τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και στην περίπτωση του επιδόματος θέρμανσης, όταν θα υποβληθούν αιτήσεις για τη χορήγησή του στο χρονικό διάστημα 15-10-2016 έως 30-4-2017. Τότε οι δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι πολύ περισσότεροι, καθώς λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας σε πολλές περιπτώσεις θα έχει υποχωρήσει κάτω από τα όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση του επιδόματος. Τα όρια αυτά ανέρχονται σε 100.000 ευρώ για κάθε άγγαμο και σε 200.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ενδιαφερόμενο. 

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: