Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ Μοσκοβισί: Η ευρωζώνη «πιάστηκε στον ύπνο» για το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Μοσκοβισί: Η ευρωζώνη «πιάστηκε στον ύπνο» για το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης

Μοσκοβισί: Η ευρωζώνη «πιάστηκε στον ύπνο» για το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης

Την άποψη του ότι η Ευρωζώνη πιάστηκε στον ύπνο εκφράζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ. Μοσκοβισί απάντησε σε ερώτηση που του έκανε ο κ. Παπαδημούλης και εστίαζε στην αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων αλλά και στην αλλαγή του μοντέλου της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί παραδέχεται πως επειδή το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής εκπονήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού 472/2013, το 2010 και το 2012 αντίστοιχα, ο λογιστικός έλεγχος και η αξιολόγηση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο που ίσχυε κατά τη φάση εκπόνησης των προγραμμάτων.
Αξίζει, όμως, να τονιστεί πως απέφυγε να απαντήσει για τις συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ομολογώντας το γεγονός ότι αφενός η Ευρωζώνη πιάστηκε στον ύπνο και αφετέρου ότι η ελληνική κοινωνία χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο.
Ολόκληρη η απάντηση του Μοσκοβισί:
«Η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και στις αποφάσεις του Συμβουλίου που αφορούν την Ελλάδα, βασίστηκε στην εξισορρόπηση των αναγκών για ελαχιστοποίηση των αναγκών χρηματοδότησης της προσαρμογής, μείωση της βραχυπρόθεσμης αστάθειας της οικονομίας, δημιουργία στέρεων βάσεων για βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και συγκράτηση του αρνητικού αντικτύπου στην οικονομία και στην κοινωνία βραχυπρόθεσμα.
Επειδή το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής εκπονήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού 472/2013, το 2010 και το 2012 αντίστοιχα, ο λογιστικός έλεγχος και η αξιολόγηση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο που ίσχυε κατά τη φάση εκπόνησης των προγραμμάτων. Η Επιτροπή στηρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώνει τακτικά όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της και υπενθυμίζει ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να δώσουν συνέχεια, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, σε τυχόν παρατυπίες ή παραβάσεις που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: