Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Σε πανικό η κυβέρνηση μοιράζει «αέρινες» υποσχέσεις

Σε πανικό η κυβέρνηση μοιράζει «αέρινες» υποσχέσεις

Ερήμην του «κουαρτέτου» η κυβέρνηση υπόσχεται παρεμβάσεις χωρίς να γνωρίζει τον …λογαριασμό αυτών των παρεμβάσεων.
se-paniko-i-kubernisi-moirazei-aerines-uposxeseis
 
Ούτε λέξη για την …ταμπακιέρα. Ερήμην του «κουαρτέτου» η κυβέρνηση υπόσχεται παρεμβάσεις πότε στους αγρότες και πότε στους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς όμως να αναφέρει τίποτα για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνονται.
Την Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η αύξηση των εισφορών των αγροτών να γίνει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από αυτό που προβλέπει το προσχέδιο του ασφαλιστικού (σ.σ με βάση τη σημερινή εικόνα, η αύξηση των εισφορών ολοκληρώνεται το 2019).
Χθες ήταν η σειρά των ελεύθερων επαγγελματιών να λάβουν την υπόσχεση είτε για καλύτερη μεταχείριση των νέων επαγγελματιών κατά τα πρώτα πέντε χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους είτε για συνδρομή του εργοδότη με 14% για όσους απασχολούνται με «μπλοκάκι» είτε ακόμη και για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής εισφορών για όσους φαίνονται άνεργοι.
Ποιος είναι ο …λογαριασμός αυτών  των παρεμβάσεων; Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αυξάνει ή μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων; Επιδρά ή όχι στα φορολογικά έσοδα; Προς το παρόν, το υπουργείο Εργασίας τηρεί σιγή ιχθύος. Όταν χθες ερωτήθηκε o κ. Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι όλες οι μελέτες και οι αριθμοί υπάρχουν και έχουν κατατεθεί ήδη στους δανειστές. Για το αν έχουν γίνει αποδεκτοί, καμία απάντηση.
Τα ερωτήματα που εγείρονται από τα στοιχεία που δίνει η ίδια η κυβέρνηση είναι πολύ συγκεκριμένα:
1. Με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, οι 8 στους 10 επαγγελματίες και επιτηδευματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Με βάση τον κ. Κατρούγκαλο, οι ασφαλισμένοι με εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ θα πληρώνουν λιγότερες εισφορές σε σχέση με τώρα. Ποιος όμως θα καλύψει τη «ζημιά» στις εισφορές από τις μειώσεις που θα γίνουν για το 80% των επαγγελματιών; Αρκεί η υπέρογκη αύξηση των εισφορών σε μερικές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που δηλώνουν υψηλές αποδοχές;
2. Είναι στην πράξη τόσο μεγάλος ο αριθμός των ωφελούμενων; Διότι ναι μεν οι δηλώσεις μπορεί να εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο, λόγω των τεκμηρίων οι επαγγελματίες καταλήγουν να πληρώνουν φόρους με βάση το θεωρητικό εισόδημα που προκύπτει από τα τεκμήρια.
3. Αν τελικώς οι εισφορές που προκύπτουν είναι περισσότερες σε σχέση με τώρα, έχει ληφθεί υπόψη η απώλεια φορολογικών εσόδων; (σ.σ σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις οι δανειστές ζητούν πάντοτε στοιχεία για την καθαρή επίδραση). Διότι όσο περισσότερες θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, τόσο χαμηλότερα θα είναι τα φορολογητέα κέρδη άρα και οι φόροι.
4. Ακόμη και να μην υπάρξει αύξηση της φοροδιαφυγής έχει ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών η οποία ήδη διαμορφώνεται στο 50-55%;
Επί των αριθμών δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το μόνο ποσοτικοποιημένο μέτρο είναι η αύξηση των εισφορών για τους αγρότες η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει πάνω από 100 εκατ. ευρώ επιπλέον. Για τους επαγγελματίες δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Όμως, από αύριο που έρχονται στο υπουργείο Εργασίας τα τεχνικά κλιμάκια, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί πλέον να μπει επί της ουσίας και να δώσει τις μετρήσιμες προβλέψεις της


Δεν υπάρχουν σχόλια: