Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Πως θα ασφαλίζονται όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι»

Πως θα ασφαλίζονται όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι»


Με τους συντελεστές εισφορών των μισθωτών θα ασφαλίζονται όσοι αμείβονται με τα γνωστά «μπλοκάκια», σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού. Αυτό επισήμανε ο υπ. Εργασίας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπ. Εργασίας ανέφερε:
"Για τα μπλοκάκια ν’ απαντήσω: Είναι ένα ζήτημα τώρα, μέχρι στιγμής ξέρετε, ο ορισμός της εξάρτησης γίνεται υποθέτοντας ότι όταν δίνει ο ελεύθερος επαγγελματίας τις υπηρεσίες του σε τρεις μόνο εργοδότες τεκμαίρεται μια σχέση εξαρτημένης εργασίας. Είναι ένα απ’ τα θέματα που θα συζητήσουμε με τον κ. Αλεξιάδη γιατί αυτό θέλει κοινή αντιμετώπιση και για το φορολογικό και για το Ασφαλιστικό.
        Θα καθορίσουμε κριτήρια λοιπόν βάσει των οποίων θα τεκμαίρεται η σχέση εξαρτημένης εργασίας. Όπως θα δείτε, αυτή η διάταξη υπάρχει ήδη στο σχετικό άρθρο για τους μισθωτούς που είναι το 52. Μιλά για διαρκή παροχή υπηρεσιών. Όπου λοιπόν με τα τεκμήρια που θα καθορίσουμε με τη σχετική Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται, προκύπτει αυτή η διαρκής παροχή υπηρεσιών σ’ ένα συγκεκριμένο ή σε περισσότερους εργοδότες, θα επιμερίζεται η εργοδοτική εισφορά ανάλογα με το ποσό της αμοιβής της υπηρεσίας που έχει παρασχεθεί σε καθέναν από αυτούς.
        Δεν είναι τεχνικά δύσκολο, η δυσκολία έγκειται στον καθορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων θα μπορούμε να διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πράγματι αυτή η διαρκής παροχή υπηρεσιών. Αλλά αυτούς ουσιαστικά τους νέους προλετάριους επιστήμονες, θέλουμε κυρίως να προστατεύσουμε. "

Κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ («STAR»): Θα ήθελα μια διευκρίνιση: Είπατε για τα μπλοκάκια ότι θα πληρώνει το 6,5% αν κατάλαβα καλά ο εργαζόμενος και το υπόλοιπο ο εργοδότης. Δηλαδή εννοείτε αυτό το 13,5% ο εργοδότης. Ποιος εργοδότης θα δεχθεί αυτή τη στιγμή κάποιον που τον έχει με μπλοκάκι να του πληρώνει αυτό το ποσοστό και πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δε θα του πει «πλήρωνέ το μόνος σου»;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι υποχρέωση του εργοδότη να πληρώνει ασφαλιστικές παροχές στο μισθωτό του. Και κακά τα ψέματα, τα μπλοκάκια ουσιαστικά μισθωτοί είναι, έχουν μια τύποις σχέση ελεύθερου επαγγελματία. Το ερώτημά σας βέβαια είναι σωστό γιατί δεν είναι μόνο η μνημονιακή απορρύθμιση που έχει δημιουργήσει εργασιακή ζούγκλα, η υφιστάμενη νομοθεσία δεν εφαρμόζεται.
        Εκεί είναι ένα άλλο κεφάλαιο των πολιτικών μας, η ενίσχυση των ελέγχων του ΣΕΠΕ. Έχω στείλει από την αρχή, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου το μήνυμα, ότι τη ζούγκλα δε θα την ανεχθούμε κι ότι οι εργοδότες που θα παραβιάσουν τις υποχρεώσεις τους θα έχουν τις συνέπειες του νόμου. Γιατί η Ελλάδα είναι δημοκρατία και είναι κράτος δικαίου. Και στη δημοκρατία και στα κράτη δικαίου, οι νόμοι εφαρμόζονται.




http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: