Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Εισφορές με ρήτρα... τριετίας

Εισφορές με ρήτρα... τριετίας

ypourgeio_ergasias.jpg

Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής ΑσφάλισηςΗ κυβέρνηση συζητά μεν το ύψος της ποσοστιαίας έκπτωσης -αφήνοντας δηλαδή περιθώρια να είναι μεγαλύτερη- αλλά δεν τίθεται ως βάση συζήτησης να υπάρξει έκπτωση μετά το 2019 | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Εξοπλισμένοι με την απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και με διευρυμένο τον κύκλο των συμμετεχόντων, προσήλθαν χθες οι επιστημονικοί φορείς στον διάλογο για τις ασφαλιστικές εισφορές για να ακούσουν από την κυβέρνηση ότι προσφέρει εκπτώσεις από 40%-10% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
«Πρόκειται για μία ντρίπλα που έχει μόνο βάθος τριετίας και ουσιαστικά νομιμοποιεί το σύστημα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση και στο οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι» σχολίαζε σχετικά εκπρόσωπος της πλευράς των επιστημονικών φορέων που συμμετείχε στη σύσκεψη.
Αναλυτικά η κυβερνητική πρόταση που κατατέθηκε στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων κατά τη χθεσινή πρωινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου με εκπρόσωπους των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων προβλέπει εκπτώσεις από 40% έως 10% που χορηγούνται ανάλογα με το εισόδημα.
Ετσι οι αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα:
● από 10.000-20.000 ευρώ, θα λαμβάνουν έκπτωση της τάξης του 40% της επιβάρυνσης από ασφαλιστικές εισφορές.
● από 20.000-30.000 ευρώ, η έκπτωση θα ανέρχεται στο 30% της επιβάρυνσης.
● από 30.000-40.000 ευρώ, η έκπτωση θα φτάνει το 20%
● από 40.000-50.000 ευρώ, η έκπτωση θα φτάνει το 10%.
Αυτές οι εκπτώσεις θα δοθούν, σύμφωνα με την πρόταση, για τα έτη 2017, 2018 και 2019, ενώ τέθηκε ουσιαστικά και ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή αν αυξάνεται το ΑΕΠ θα μειώνεται το ποσοστό έκπτωσης (αδιάφορο αν ο κάθε κλάδος βάλλεται ή όχι από την κρίση).
Οπως τονίστηκε στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων η κυβέρνηση συζητά μεν το ύψος της ποσοστιαίας έκπτωσης (αφήνοντας δηλαδή περιθώρια να είναι μεγαλύτερη) αλλά δεν τίθεται ως βάση συζήτησης να υπάρξει έκπτωση μετά την τριετία.
Οπως προκύπτει από τη σχετική πληροφόρηση, οι επιστημονικοί φορείς αντέτειναν τη διατήρηση ενός σταθερού ποσού βάσης εισφορών το οποίο στη συνέχεια να συνδεθεί με ένα ποσοστό αύξησης που θα συνδέεται με το εισόδημα, με το υπουργείο να απορρίπτει την πρόταση ακουμπώντας στις μνημονιακές υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν το καλοκαίρι.
Ωστόσο οι προτάσεις αυτές δεν ικανοποιούν τους επιστημονικούς φορείς που κινούνται ήδη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο διάλογος συνεχίζεται

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του τονίζει την ανάγκη να υπάρξει «…διάθεση αλληλοκατανόησης και συνδιαλλαγής σ’ ένα πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου, που θα λαμβάνει υπόψη τη συγκυρία και την οδυνηρή πραγματικότητα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων την τελευταία πενταετία».
Ωστόσο αυτή η διάθεση αλληλοκατανόησης που ζητά από τους άλλους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν φτάνει στο να δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη που έχει αποστείλει στους θεσμούς, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα, την οποία ζητούν επιτακτικά οι φορείς.
«Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την καταστροφή των επαγγελματιών, που επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη» προειδοποιούν οι φορείς διά ανακοινώσεώς τους.
Παράλληλα συστρατεύονται μαζί με όλους τους αγρότες, και τους άλλους επαγγελματίες, με στόχο όπως επισημαίνουν «να παλέψουμε για την ανατροπή της λογικής που αποδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργεί ανεργία, υπανάπτυξη, μετανάστευση και εντείνει τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και άλλων γκρίζων ζωνών στην οικονομία».
Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας υιοθετήσει τη λογική της κλιμάκωσης οι επιστημονικοί φορείς:
■ Συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις σε κοινή κατεύθυνση για την κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.
■ Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις των επιμέρους επιστημονικών φορέων, αγροτών και άλλων επαγγελματιών.
■ Απαιτούν να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
■ Συμμετέχουν στη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: