Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Σταθάκης : Σταθερό περιβάλλον 7ετίας για ξένες επενδύσεις - Ανάκαμψη το 2016

Σταθάκης : Σταθερό περιβάλλον 7ετίας για ξένες επενδύσεις - Ανάκαμψη το 2016

Πρώτη καταχώρηση: 12/01/2016 - 22:53
Τελευταία δημοσίευση: 12/01/2016 22:53Οικονομία
Σταθάκης : Σταθερό περιβάλλον 7ετίας για ξένες επενδύσεις - Ανάκαμψη το 2016
Το 2015, αναμένεται να κλείσει με ύφεση 0,6% ή 0,7% και επομένως το 2016 θα έχουμε θετικό πρόσημο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι η οικονομία δείχνει δυναμισμό, στη μεταποίηση, στις εξαγωγές και στον τουρισμό.
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι για τις ξένες παραγωγικές επενδύσεις θα προσφέρεται σταθερό περιβάλλον για επτά χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Δείτε επίσης:

Σταθάκης: Ανάκαμψη το 2016 - Σταθερό
περιβάλλον 7ετίας για ξένες επενδύσεις

Πρώτη καταχώρηση: 12/01/2016 - 22:43
Τελευταία δημοσίευση: 12/01/2016 22:43Οικονομία
To 2015, αναμένεται να κλείσει με ύφεση 0,6% ή 0,7% και επομένως το 2016 θα έχουμε θετικό πρόσημο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι η οικονομία δείχνει δυναμισμό, στη μεταποίηση, στις εξαγωγές και στον τουρισμό.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι για τις ξένες παραγωγικές επενδύσεις θα προσφέρεται σταθερό περιβάλλον για επτά χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.
Το τελευταίο κομβικό σημείο, κατά τον κ. Σταθάκη, είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη όσο το δυνατόν νωρίτερα: «Ελπίζουμε να συμβεί αυτό το 2016 - και γύρω από αυτό υπάρχουν μέτρα, όπως η ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων φιλικών προς τις επιχειρήσεις, νέοι χρηματοδοτικοί πόροι κλπ.».

Ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και θα ολοκληρώσει την τετραετία. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «δεν χάνουμε εκλογές με τίποτα, μπορούμε να πάμε και σε δύο και σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά για τρία χρόνια δεν αμφισβητείται η σταθερότητα της κυβέρνησης».

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε, προχωράει επιτυχώς. Η ένταξη των τραπεζών στο ευρωπαϊκό σύστημα ήταν επίσης μία επιτυχής διαδικασία και το τρίτο κομβικό σημείο είναι οι αποκρατικοποιήσεις και το ταμείο που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Στόχος, είπε, είναι να προχωρήσουν οι εννέα αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες υπάρχει ήδη σε εξέλιξη διαδικασία και η μεταφορά 23 επιχειρήσεων που θα μεταφερθούν στο νέο ταμείο, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στόχο «να χτίσουμε την αξία της κρατικής περιουσίας».


Για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους, με καινοτομίες στα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και στους κλάδους που στηρίζει.
ι
Παράλληλα, συνεχίζεται, είπε, και η προσπάθεια για ένα φιλικότερο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Χονδρεμπόριο, κατασκευές, μέσα ενημέρωσης και τομείς της μεταποίησης είναι οι κλάδοι των οποίων το πλαίσιο θα αναμορφωθεί σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, και παράλληλα θα γίνει επαναξιολόγηση των όσων μέτρων έχουν εφαρμοστεί στην οικονομία με τη συνεργασία του ΟΟΣΑ.


Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι η χώρα μας είναι πόλος σταθερότητας στην περιοχή, και με τον τρόπο που αντιμετώπισε τα προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, θυμίζοντας σε όλους τις υψηλές αξίες του ανθρωπισμού, η Ελλάδα θα παραμείνει παράγοντας σταθερότητας.

Στην υποστήριξη της Γερμανίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, αναφέρθηκε ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Πέτερ Σόοφ:
«Αναζητούμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, και για το 2016 προγραμματίζεται σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τη Γερμανία» ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλης, ο οποίος σημείωσε ότι η χρονιά ξεκινάει με μεγάλες προκλήσεις στη διεθνή οικονομία, οι οποίες σηματοδοτούν κινδύνους.

Η κρίση συνεχίζεται, τα προβλήματα επιδεινώνονται και η χώρα βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση συνέχισε ο κ. Μαΐλης. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα - αλλά η μεγάλη φορολόγηση δημιουργεί αμφιβολίες και ανησυχία, ότι μπορεί να φέρουν τα μέτρα μεγαλύτερη ύφεση. Με αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, θα υπάρξουν προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξης.

«Μετά από μία γρήγορη και θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα μπορούμε να προχωρήσουμε με αισιοδοξία» τόνισε ο κ. Μαΐλης.

Πολιτικοί: ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: