Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Πλαφόν έως 20 εκατ. ευρώ στις οικονομικές ενισχύσεις

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Πλαφόν έως 20 εκατ. ευρώ στις οικονομικές ενισχύσεις

Πλαφόν έως 20 εκατ. ευρώ στις οικονομικές ενισχύσεις

Πλαφόν στις οικονομικές ενισχύσεις στα 10 εκατ. ευρώ για τις μεμονωμένες επιχειρήσεις και στα 20 εκατ. ευρώ για τις συνεργαζόμενες ή τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις (clusters) προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, σύμφωνα με τις πληροφορίες για το προσχέδιο του νόμου, που επεξεργάζεται την περίοδο αυτή το υπουργείο Οικονομίας.
Παράλληλα, ο νέος αναπτυξιακός θα επιχορηγεί και μικρότερες επιχειρήσεις, αφού όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα, το μίνιμουμ ύψος επένδυσης για την ένταξη μίας επιχείρησης στα κίνητρα είναι τα 160.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, τα 250.000 ευρώ για τις μεσαίες και τα 500.000 ευρώ για τις μεγάλες, έναντι 1 εκατ. ευρώ στον προηγούμενο νόμο.
Απαλλαγές
Τα περισσότερα κίνητρα πάντως παραμένουν οι φορολογικές απαλλαγές, που συνδυάζονται με επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης για επτά χρόνια, επιδότηση επιτοκίου, συμψηφισμό οφειλών με φόρους, επιδότηση θέσεων εργασίας κ.λπ. Για τις μεγάλες επενδύσεις ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει σταθερό φορολογικό πλαίσιο.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναμένεται εντός των ημερών να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Έμφαση δίνεται στην ενίσχυση καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων, καθώς και νεοσύστατων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη συνεταιρισμών και δικτύων επιχειρήσεων, και επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας και δημοτικών επιχειρήσεων. Κίνητρα προβλέπονται και για την επαναλειτουργία κλειστών βιομηχανιών. Με βάση τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων το ύψος της επιχορήγησης ξεκινά από το 10% και φθάνει στο 45%. του κόστους της επένδυσης.
Ενίσχυση
Για τις φορολογικές απαλλαγές και την επιδότηση μισθολογικού κόστους σύμφωνα με το προσχέδιο, η «ενίσχυση» φθάνει στο 100%, ενώ στο 70% έχει οριστεί το πλαφόν της επιδότησης για τη χρηματοδοτική μίσθωση. Τα ποσοστά της ενίσχυσης για τη χρηματοδοτοτική μίσθωση μπορούν να αναπροσαρμοστούν με αποφάσεις προκήρυξης των καθεστώτων, ενώ οι αυξημένες ενισχύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Για τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια, με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ, προβλέπεται φθίνουσα κλιμάκωση της επιχορήγησης, που ξεκινά από το 100% της ανώτατης επιτρεπόμενης περιφερειακής ενίσχυσης για το ποσό της δαπάνης ως 50 εκατ. ευρώ και μειώνεται στο μισό, στο 50% του πλαφόν ενισχύσεων ανά περιφέρεια για το τμήμα της δαπάνης από 50 ως 100 εκατ. ευρώ. Για το τμήμα της δαπάνης άνω των 100 εκατ. ευρώ δεν προβλέπεται ενίσχυση, εκτός και αν δώσει άδεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ενίσχυση θα μπορεί να καταβάλλεται εφάπαξ ή σταδιακά σε δόσεις, ανάλογα με τον βαθμό ολοκλήρωσης του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: