Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

«ΜΗ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ» FT: Ο Τσίπρας καλεί το ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου ελληνικού προγράμματος

«ΜΗ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ»

FT: Ο Τσίπρας καλεί το ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου ελληνικού προγράμματος

FT: Ο Τσίπρας καλεί το ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου ελληνικού προγράμματος

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να μείνει το ΔΝΤ εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αφήνοντας την Ευρωζώνη να αναλάβει πλήρως την ευθύνη της επίβλεψης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, γράφουν οι Financial Times, που φιλοξενούν συνέντευξη του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει "μη εποικοδομητική την προσέγγιση του Ταμείου για θέματα δημοσιονομικά και οικονομικά", ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας στην ευρωζώνη όταν στις αρχές του επόμενου έτους κληθεί να αποφασίσει αν θα συμμετέχει σε αυτό.
"Πιστεύουμε ότι έπειτα από έξι χρόνια διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα ενδο-ευρωπαϊκά θέματα", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης το συντομότερο δυνατόν, με στόχο να ανακτήσει την κυριαρχία της και να απαλλαγεί από την επονομαζόμενη 'τρόικα' των δανειστών.
"Πιστεύουμε ότι όσο γρηγορότερα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο καλύτερο για τη χώρα μας", είπε ο Τσίπρας. "Εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας".
Ο Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα άρει τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα αρχίσει εκ νέου να δανείζεται από τις αγορές "πριν από το τέλος του 2016".
"Είμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα. Είναι δύσκολο για μια ευρωπαϊκή χώρα να έχει χάσει την εθνική κυριαρχία της για τόσο μεγάλο διάστημα. Για να την επανακτήσει και να απαλλαγεί από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα. Είναι σκληρό, αλλά είναι καλύτερο από κάθε άλλη επιλογή", δήλωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι το τρίτο πακέτο μέτρων που αναμένεται να εγκριθεί τον Ιανουάριο περιλαμβάνει "ένα βήμα που είναι δύσκολο διότι περιέχει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού".
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "ο οδικός μας χάρτης είναι να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: