Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η Eurostat επιβεβαιώνει την ΕΛΣΤΑΤ

Η Eurostat επιβεβαιώνει την ΕΛΣΤΑΤ

ypourgeio_oikonomikon.jpg

Yπουργείο ΟικονομικώνΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μεγαλύτερη απ' ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί, ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο φετινό τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, τα οποία συμφωνούν ουσιαστικά με αυτά που είχε πρόσφατα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. 
Σύμφωνα με τη Eurostat, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,9% το τρίτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,1%.
Για το σύνολο της ευρωζώνης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 1,6% σε ετήσια βάση. Τα αντιστοιχα νούμερα σε επίπεδο ΕΕ ήταν 0,4% και 1,9%, αντίστοιχα.
Η ΕΛΣΤΑΤ είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι η «βουτιά» στο ΑΕΠ έφτασε το 1,1% σε ετήσια βάση, αντί κάμψης 0,4% με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις. Η αναθεώρηση αυτή, από την οποία πλέον προκύπτει ύφεση 0,7% σε μέσα επίπεδα στο 9μηνο, είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.
Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Σεπτεμβρίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι η αναθεώρηση αυτή συνάδει με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μηδενική ανάπτυξη στο σύνολο του 2015.
Ειδικότερα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μειώθηκε το γ΄ τρίμηνο φέτος κατά 1,1% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο 2014, έναντι της αρχικής εκτίμησης (στις 13 Νοεμβρίου) για πτώση 0,4%. Σε σχέση με το β΄ τρίμηνο φέτος, το ΑΕΠ μειώθηκε 0,9%, από πτώση 0,5% στην πρώτη εκτίμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: