Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

CAPITAL CONTROLS ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ! CNBC: Μην στοιχηματίζετε ότι το 2016 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα!

CAPITAL CONTROLS ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!

CNBC: Μην στοιχηματίζετε ότι το 2016 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα!

CNBC: Μην στοιχηματίζετε ότι το 2016 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα!

Ενα πρόωρο «ποδαρικό» με κάθε άλλο παρά... ρόδινες προοπτικές για την κατάσταση της Ελλάδας το 2016 έκανε σε σημερινό δημοσίευμά του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Ο τίτλος και μόνος είναι ενδεικτικός: «Μην στοιχηματίζετε πως το 2016 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα»!
«Ουσιαστικά, η Ελλάδα δεν διαθέτει στρατηγική για την ανάπτυξη ή στρατηγική γενικότερα», επισημαίνει ο διευθυντής του  think tank «Open Europe».
Διευκρινίζει μάλιστα σχετικά ότι «Η ελληνική κυβέρνηση περνάει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν τις υποστηρίζει. Το γεγονός αυτό εγείρει μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά στο αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοστούν. Υπάρχουν, επίσης, πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα».
Ακόμη μια δυσοίωνη πρόβλεψη του CNBC είναι ότι τα capital controls όχι μόνο θα παραμείνουν σε ισχύ και το 2016 αλλά θα πυροδοτήσουν περαιτέρω πολιτική και οικονομική αστάθεια.
«Μετά από πολύμηνες και βασανιστικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και ένα δημοψήφισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή 180 μοιρών το καλοκαίρι και αποδέχθηκε τις απαιτήσεις των δανειστών για ακόμη περισσότερη λιτότητα, ως αντάλλαγμα για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης» τονίζεται στο δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται δε πως η Αθήνα έχει πάρει περί τα 330 δισ. ευρώ από το 2010.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρόθεση της Αθήνας να μείνει εκτός του νέου προγράμματος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους παραμένει, ωστόσο, πολλοί -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- λένε πως χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της. Μάλιστα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2016 και πως η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, σε ποσοστό 27,1%».

ΡΙΣΚΟ ΟΙ... ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Standard & Poor's: Αντιμέτωπη με κίνδυνο για στάση πληρωμών και το 2016 η Ελλάδα!

Standard & Poor's: Αντιμέτωπη με κίνδυνο για στάση πληρωμών και το 2016 η Ελλάδα!

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνος στάσης πληρωμών και κατά το νέο έτος θα βρεθεί η Ελλάδα, εκτιμά η Standard & Poor's, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «κορυφαίο ρίσκο» για το μέλλον της χώρας μας τις πολιτικές αντιδράσεις στο επίπονο πρόγραμμα προσαρμογής.
«Η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα μαζί με ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2016. Εξέλιξη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος, επαναφέροντας τον κίνδυνο μίας νέας στάσης πληρωμών», υποστηρίζει στο σκέλος της έκθεσης που αφορά την Ελλάδα ο αναλυτής του οίκου Φρανκ Τζιλ.
Τονίζεται δε ότι «Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ της Ελλάδας αντικατοπτρίζει την σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το επόμενο 12μηνο» 
Αυτό σημαίνει ότι μία στάση πληρωμών, αν και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι λιγότερο πιθανή σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο. Αλλά «εξακολουθεί να αποτελεί μία πιθανότητα», επισημαίνεται.
Standard & Poor's: Αντιμέτωπη με κίνδυνο για στάση πληρωμών και το 2016 η Ελλάδα!
«Θεωρούμε ότι η συμμόρφωση με τους όρους του φιλόδοξου πρόγραμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση του ταλαιπωρημένου τραπεζικού συστήματος, του οποίου η ενδυνάμωση είναι ιδανική ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης», συμπληρώνουον οι αναλυτές.
«Η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης χρηματοδότησης που υπολογίζεται στα 77,9 δισ. ευρώ (40% του ΑΕΠ), με την οποία χρηματοδοτείται η έκθεση των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, είναι επίσης κρίσιμο στοιχείο για τη διασφάλιση ότι οι εγχώριες ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος της κυβέρνησης συνεχίζοντας τη μετακύλιση των εντόκων γραμματίων ύψους 15 δισ. ευρώ (8,5% του ΑΕΠ) που διακρατούν» αναφέρεται σε άλλο χαρακτηριστικό σημείο.
Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές της Standard & Poor's, η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει να αποφύγει με κάθε κόστος την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, το οποίο σήμερα μετρά καταθέσεις που φθάνουν το 70% του ΑΕΠ.
Οπως μάλιστα υπογραμμίζουμε, αναμένεται από την ελληνική κυβέρνηση «να συμμορφωθεί με τα κριτήρια του προγράμματος προσαρμογής ώστε να αποτραπεί μία νέα στάση πληρωμών, ιδίως εάν δοθεί μία νέα ελάφρυνση του επίσημου χρέους (κάτι που αναμένεται να συζητηθεί μετά την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής)».
Ιδιαίτερη αναφορά στο σημείο αυτό γίνεται και σε πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ «που ενισχύουν την άποψη ότι εφόσον η Ελλάδα είναι αποτελεσματική στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων τότε και οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στις τακτικές πιστωτικές γραμμές της ΕΚΤ».
Εν κατακλείδι, η S&P χαρακτηρίζει «δίμηνο φωτιά» τους πρώτους δυο μήνες του 2016, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει αντιλαϊκά μέτρα, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτικη στάθεια φέρνοντας και πάλι τη χώρα αντιμέτωπη με το χάος μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: