Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ Ακίνητα: Ολο το πόρισμα για τις αντικειμενικές αξίες: Πόσο μειώνονται και σε ποιες περιοχές (πίνακας)

ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Ακίνητα: Ολο το πόρισμα για τις αντικειμενικές αξίες: Πόσο μειώνονται και σε ποιες περιοχές (πίνακας)

Ακίνητα: Ολο το πόρισμα για τις αντικειμενικές αξίες: Πόσο μειώνονται και σε ποιες περιοχές (πίνακας)

Μείωση των αντικειμενικών αξιών 20% κατά μέσο όρο παντού προτείνουν οι ειδικές επιτροπές στο πόρισμά τους για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που παρέδωσαν χθες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 όπως διατάσσει με την απόφασή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα αναγκασθεί να επιστρέψει τους επιπλέον φόρους σε όσους αγόρασαν ακίνητα ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά ενώ δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015 ο οποίος έχει υπολογιστεί με βάση τις τιμές της 1η Ιανουαρίου 2015.
Το πόρισμα της Επιτροπής
Στο πόρισμα της, η Επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει τιμές για κάθε περιοχή ξεχωριστά όπως συνέβαινε στο παρελθόν αλλά η αναπροσαρμογή έγινε οριζόντια ανάλογα με τις τιμές ζώνης. Έτσι, η Αθήνα (αντίστοιχα κινήθηκαν και οι Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα) χωρίστηκε σε 8 ζώνες, με βάση τις τιμές ζώνης και όχι ανά περιοχή, ως εξής:
  • 600 - 1.000 ευρώ/τ.μ.
  • 1.050 - 1.500 ευρώ/τ.μ.
  • 1.550 - 2.000 ευρώ/τ.μ.
  • 2.050 - 2.500 ευρώ/τ.μ.
  • 2.550 - 3.000 ευρώ/τ.μ.
  • 3.050 - 3.500 ευρώ/τ.μ.
  • 3.550 - 4.000 ευρώ/τ.μ.
  • 4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω.
Οι μειώσεις
Στις δύο πρώτες ζώνες ή διαφορετικά στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές της Αττικής η μείωση που προτείνεται είναι της τάξης του 5% -10%.
Στις «μεσαίες» περιοχές και συγκεκριμένα σε αυτές που το τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 1.550 έως 3.000 η Επιτροπή εισηγείται μείωση 15-20%. Στις «ακριβές» περιοχές η μείωση θα είναι της τάξης του 10%.
Πάντως οι νέες τιμές που προτείνονται από την επιτροπή δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά ακινήτων. Αντίθετα οι στρεβλώσεις διατηρούνται καθώς σε πολλές περιοχές κυρίως στα ακριβά προάστια του λεκανοπεδίου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές έως και 50%.
Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να απεικονίσει κάποιος την πραγματική κατάσταση της αγοράς δεδομένου ότι οι πράξεις- αγοραπωλησίες στις ακριβές περιοχές είναι ελάχιστες. Πάντως, ο αρχικός σχεδιασμός της Επιτροπής προέβλεπε τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.550 ευρώ κατά 20-30%
Αντίστοιχες προτάσεις με μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 20% έχουν κάνει οι επιτροπές για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι συνολικά οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την Ελλάδα θα κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα δηλαδή στο 20%.
Μαρία Βουργάνα

ΠΙΝΑΚΑΣ
  
 
Η πρόταση της Επιτροπής για την αναπροσαρμογή των 
αντικειμενικών αξιών των ακινήτων
Περιοχές  με σημερινή μέση αντικειμενική αξίαΠρόταση Επιτροπής
έως 1.500 ευρώ/τ.μ. 
Πέραμα, Ιλιον, Δραπετσώνα, Κερατσίνι,Μείωση 5% - 10%
Αγ. Ανάργυροι, Περιστέρι, Πετρούπολη,
Δάφνη, Ν. Φιλαδέλφεια,Κορυδαλλός, Νίκαια, 
Ν. Ιωνία, Μαρκόπουλο, Παιανία, Βύρωνας, Γέρακας
 
Περιοχές  με σημερινή μέση αντικειμενική αξία 
έως 1.550 έως 3.000 ευρώ/τ.μ. 
Ζωγράφου, Μελίσσια, Βριλήσσια, Αγ. Παρασκευή,Μείωση 15% - 20% 
Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ν. Ψυχικό, Χολαργός,
Ηράκλειο, Μαρούσι, Πειραιάς, Χαλάνδρι, Αλιμος, 
Ν. Σμύρνη, Βούλα, Π. Φάληρο, Μοσχάτο, Κηφισιά
 
Περιοχές με σημερινή μέση αντικειμενική αξία 
άνω των 3.000 ευρώ/τ.μ. 
Γλυφάδα, Εκάλη, Βουλιαγμένη, ΚολωνάκιΜείωση 10%

Δεν υπάρχουν σχόλια: