Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εισήγηση για μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες

Εισήγηση για μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες

akinita-axies-ste.jpg

ΑκίνηταΜειώσεις που φθάνουν μέχρι και το 20% | EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένονται εντός του 2016. Η αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί, εισηγείται προς το υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένες μειώσεις, που φθάνουν μέχρι και το 20%.
Η Επιτροπή εισηγείται, οι μειώσεις τιμών να κυμαίνονται από περίπου 5% στις φθηνότερες περιοχές, να κλιμακώνονται σε επίπεδο 10% στις μεσαίες και να φθάνουν ως το 20% στις ακριβότερες περιοχές.
Τις τελικές αποφάσεις για τη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα λάβει εντός του 2016 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης είχε προαναγγείλει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών εντός του 2016 και ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος θα υπολογισθεί σε μια πιο αξιόπιστη βάση τιμών που θα προσεγγίζει τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.
Η μείωση των αντικειμενικών τιμών θα σημαίνει και μειώσεις των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές.
Πάντως οι νέες τιμές που προτείνονται από την Επιτροπή δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά ακινήτων.
Αντίθετα οι στρεβλώσεις διατηρούνται καθώς σε πολλές περιοχές κυρίως στα ακριβά προάστια του λεκανοπεδίου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές έως και 50%.
Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να απεικονίσει κάποιος την πραγματική κατάσταση της αγοράς δεδομένου ότι οι πράξεις- αγοραπωλησίες στις ακριβές περιοχές είναι ελάχιστες.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, η Αττική θα χωριστεί σε 8 ζώνες με τη χαμηλότερη να έχει τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο έως 600 ευρώ και την ακριβή να είναι πάνω από 4.050 ευρώ.

Προάγγελος το ΣτΕ

Να θυμίσουμε πως μετά την προσφυγή που προηγήθηκε από στελέχη, φίλους και τον πρόεδρο της Δράσης, Θόδωρο Σκυλακάκη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι  «η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών της χώρας» και έδωσε περιθώριο έξι μηνών στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: