Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

«Κόκκινη γραμμή» για τις κύριες συντάξεις

«Κόκκινη γραμμή» για τις κύριες συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: 08/12/2015 - 09:30
Τελευταία δημοσίευση: 09:43Οικονομία
«Κόκκινη γραμμή» για τις κύριες συντάξεις
Με «κόκκινη γραμμή» τη μη περικοπή των κύριων συντάξεων προσέρχεται η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το καυτό θέμα του Ασφαλιστικού.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την ενίσχυση του κλάδου των συντάξεων με μεταφορά συνεισπραττόμενων εισφορών, μετά την απόρριψη από τους δανειστές της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους.
Τη συνάντηση-κλειδί για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και το εύρος των μειώσεων στις κύριες συντάξεις -που η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει μέσω της αύξησης ή της ανακατανομής των εισφορών, σύμφωνα με νεότερο εναλλακτικό σχέδιο- θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Με δεδομένη την αντίθεση των θεσμών και των εργοδοτών στην εξοικονόμηση 300-400 εκατ. ευρώ το 2016 από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτελείο του υπουργείου συζητά σχέδιο για την ενίσχυση του κλάδου των συντάξεων όχι από την αύξηση, αλλά από τη «μεταφορά» σε αυτόν μέρους των συνεισπραττόμενων εισφορών, όπως για τις παροχές ασθενείας σε είδος και υπέρ του ΟΑΕΔ.
Υψηλές εισφορές
Οι σχετικές παρακρατούμενες εισφορές (6,45% και 5% αντίστοιχα) θεωρούνται υψηλές σε σχέση με τις παροχές που ισχύουν, ενώ είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό κάθε μήνα για την κάλυψη των αναγκών για τις πληρωμές συντάξεων (το ΙΚΑ δεν αποδίδει ποτέ το σύνολο των εσόδων που αναλογούν σε ΕΟΠΠΥ και ΟΑΕΔ).
Όπως υποστηρίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, μέσα από μια νέα ανακατανομή των ποσοστών των ασφαλίστρων τα έσοδα του κλάδου της σύνταξης (όπου το συνολικό ασφάλιστρο είναι 20%) θα μπορούσαν να αυξηθούν «χωρίς να υπάρξει καμία επιβάρυνση ούτε των εργοδοτών ούτε των εργαζομένων».
Και έτσι να αποφευχθούν οι νέες επώδυνες μειώσεις στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις που «φωτογραφίζονται» στον νέο κρατικό προϋπολογισμό και είναι της τάξης των 685 εκατ. ευρώ (512,9 εκατ. ευρώ προβλέπεται να εξοικονομηθούν στα Ταμεία από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και επιπλέον 172 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο).
Σε αντίθεση με τη «μάχη» που λένε τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι θα δοθεί για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις («υπό διαπραγμάτευση» παραμένει το νέο ποσοστό αναπλήρωσης τόσο για τις καταβαλλόμενες που θα επανυπολογιστούν όσο και για τις μελλοντικές), δεδομένες θεωρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές (με ή χωρίς αύξηση εισφορών), στα μερίσματα και στα εφάπαξ...
Χθες ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με βασικό θέμα στην ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας.
Μάλιστα, ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» αλλά σύμφωνα με πληροφορίες απέφυγε να τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες προτάσεις που του παρουσίασε ο Ελληνας υπουργός Εργασίας.
Η κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου Ασφαλιστικού προβλέπεται να γίνει τον Ιανουάριο υπό τη μορφή νόμου-πλαισίου. Τον ίδιο μήνα θα πρέπει να ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στα εργασιακά, το δεύτερο μεγάλο ανοικτό μέτωπο της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: