Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού για να στηριχθούν τα έσοδα των ταμείων

Ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού για να στηριχθούν τα έσοδα των ταμείων

Πρώτη καταχώρηση: 16/12/2015 - 09:17
Τελευταία δημοσίευση: 09:17Οικονομία
Ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού για να στηριχθούν τα έσοδα των ταμείων
Tης Αργυρώς Μαυρούλη

Η ενίσχυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να γίνει βιώσιμο

Πόλσον: Μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία - Θα εξετάσει νέες επενδύσεις


Συστήνεται Επιτροπή για την εξεύρεση πόρων που θα στηρίξουν τα Ταμεία

Πρώτη καταχώρηση: 16/12/2015 - 08:46
Τελευταία δημοσίευση: 08:46Επικαιρότητα
Συστήνεται Επιτροπή για την εξεύρεση πόρων που θα στηρίξουν τα Ταμεία
Tης Αργυρώς Μαυρούλη

Τη σύσταση επιτροπής για την ανεύρεση πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα που θα ενισχύσουν τα αποθεματικά των ταμείων αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).
Συγκεκριμένα οι αρμόδιοι υπουργοί θα αναζητήσουν πόρους για την οικονομική ενίσχυση των οργανισμών από την αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας τους που εκτιμάται σε περίπου 15 δισ. ευρώ, τις αποκρατικοποιήσεις, τα παντός τύπου πρόστιμα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, ακόμη και από έναν πιθανό φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο ποιοι πόροι θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία ασφαλιστικού fund που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο τρόπος που θα γίνει αυτό θα προβλέπεται από το σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιανουαρίου του 2016.
Ακόμη για την ενίσχυση του νέου ασφαλιστικού κουμπαρά θα μπορούσαν να ενταχθούν μελλοντικά έσοδα που την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, έσοδα από τυχερά παιχνίδια, έσοδα τυχόν από την επιβολή ειδικού τέλους υπέρ του ασφαλιστικού στις συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων καθώς και στους προμηθευτές του δημοσίου.
Έσοδα θα αναζητηθούν και από τα φορολογικά ή άλλα πρόστιμα, όπως για παράδειγμα από την παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στο αποθεματικό αυτό θα μεταφερθούν και τα χρήματα από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών. 

Γνωμοδότηση ΟΚΕ για ασφαλιστικό
Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ που έχει αποχωρήσει εδώ και μήνες υπό τον πρόεδρό της Γ. Βερνίκο με αντικείμενο την καταγραφεί της γνώμης των εργοδοτικών οργανώσεων για τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταγραφεί και επίσημα η άποψη του συνόλου των εργοδοτικών φορέων που αποκάλυψε η “Realnews’, ότι η πιθανή αύξηση των εισφορών θα είναι η χαριστική βολή ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί η ανεργία και η αδήλωτη εργασία.
Παράλληλα, αναμένεται να ζητηθούν διευκρινήσεις από το υπουργείο Εργασίας για μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα τι σημαίνει “εξορθολογισμός” του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ποιο είναι το νέο ποσοστό αναπλήρωσης και πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις.
Αλλά και όσον αφορά τον αριθμό των ταμείων, δεν αναμένεται επίσημη τοποθέτηση από την ΟΚΕ, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο εάν απαιτούνται ένας ή περισσότεροι φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: