Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Η απάντηση του Βερολίνου για το ΔΝΤ: Θεμελιωμένη η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Η απάντηση του Βερολίνου για το ΔΝΤ: Θεμελιωμένη η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Πρώτη καταχώρηση: 09/12/2015 - 16:44
Τελευταία δημοσίευση: 09/12/2015 16:44Οικονομία
Η απάντηση του Βερολίνου για το ΔΝΤ: Θεμελιωμένη η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα "δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούσαν απειλή προς την ελληνική πλευρά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα». Επισήμανε δε ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος "indispensable" (επιτακτική). «Άρα όλα είναι σαφή», προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα και δήλωσε: «Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε».

Διαβάστε επίσης

Μοσκοβισί: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Πρώτη καταχώρηση: 10/12/2015 - 13:25
Τελευταία δημοσίευση: 13:49Οικονομία
Μοσκοβισί: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Απαραίτητη στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογραφική αποστολή από την Ελλάδα στο γραφείο του στις Βρυξέλλες.
Με βάση πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου, ο επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι υποχρεωτική, απαντώντας εμμέσως στις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών στην Ελλάδα.
Επιπλέον, τόνισε ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι πως οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε ολοκλήρωση της λεγόμενης πρώτης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού προγράμματος έως τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία εξήγησε ότι ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και σε γενικές γραμμές το πακέτο νομοθετικών προαπαιτούμενων για την 2η υποδόση της απόφασης της 14ης Αυγούστου παραμένει υπό διαπραγμάτευση.
Κατέληξε δε πως το υπό σύσταση ταμείο ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν για να ξεκλειδώσει η υποδόση του ενός δισ.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρώην ΥΠΟΙΚ, δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύνδεση του 3ου ελληνικού προγράμματος και πιθανής ελάφρυνσής του με το προσφυγικό.

Πηγή real.gr

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: