Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ: Να μην εφησυχάζει η Ευρωζώνη

Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ: Να μην εφησυχάζει η Ευρωζώνη

Πρώτη καταχώρηση: 15/12/2015 - 15:15
Τελευταία δημοσίευση: 15:15Οικονομία
Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ: Να μην εφησυχάζει η Ευρωζώνη
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε τις χώρες της Ευρωζώνης να μη βασίζονται υπερβολικά στη χαλαρή νομισματική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να ενισχύσουν γρήγορα τη δημοσιονομική τους θέση και να τονώσουν τις επενδύσεις για να εξέλθουν από την κρίση χρέους, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
«Η οικονομική μας ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη», δήλωσε ο Γιούνκερ, απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Από την οπτική μου, η κρίση δεν έχει περάσει και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Ακόμη και αν μας βοηθούν τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουμε ένα μικρό μόνο παράθυρο ευκαιρίας για να προωθήσουμε την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μας», πρόσθεσε.
Στη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετείχε και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προειδοποίησε επίσης για την υπερβολική στήριξη στη χαλαρή νομισματική πολιτική. «Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται και έχει σχετικά ευρεία βάση στις χώρες - μέλη», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας: «Ωστόσο, καθώς δεν θα μπορούμε να βασιζόμαστε για πάντα σε ενισχυτικούς παράγοντες, όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και μία πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη θα γίνει αυτοτροφοδοτούμενη, δεδομένου ιδιαίτερα του πιο αδύναμου εξωτερικού περιβάλλοντος».
Παράλληλα, η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πιέζοντας για μία συμφωνία στο θέμα αυτό, στην οποία είναι σθεναρά αντίθετη η Γερμανία.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η σύσταση και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι πιο σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη τώρα από οποιαδήποτε άλλα σχέδια», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Τι θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα;» δήλωσε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας για το θέμα αυτό.
Μία πανευρωπαϊκή εγγύηση για τους καταθέτες θεωρείται από πολλούς, ως αναγκαίο συμπλήρωμα στα υφιστάμενα εθνικά πλαίσιο εγγυήσεων, τα οποία σε ορισμένες χώρες μπορεί να μην αρκούν για να προστατεύσουν τις καταθέσεις έως τις 100.000 ευρώ, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα προστάτευε πλήρως τους καταθέτες της Ευρωζώνης έως το 2024, αντικαθιστώντας σταδιακά τα εθνικά ταμεία από το 2017.
Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν πώς θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της τραπεζικής ένωσης κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες κατά την τρέχουσα εβδομάδα. «Η δουλειά πρέπει να προχωρήσει γρήγορα όσον αφορά την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για να αυξηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», αναφέρεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, που στηρίζει μία «σταδιακή εισαγωγή» του ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλισης των καταθέσεων, όπως αναφέρει το Reuters.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: