Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Επιστολές για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

Επιστολές για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

Πρώτη καταχώρηση: 29/12/2015 - 10:37
Τελευταία δημοσίευση: 10:37Οικονομία
Επιστολές για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων
Με κούριερ στέλνουν επιστολές στα σπίτια των «κόκκινων» δανειοληπτών οι τράπεζες και τους καλούν να ρυθμίσουν ή να διακανονίσουν τις οφειλές τους.
Την βδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500.000 δανειολήπτες έλαβαν ανάλογο ραβασάκι από τις τράπεζες στις οποίες έχουν οφειλές σε καθυστέρηση, ενώ άλλες τόσες επιστολές βρίσκονται καθ' οδόν. Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο δανειολήπτες θα λάβουν ανάλογες επιστολές.
Σε πρώτη φάση τα ειδοποιητήρια αφορούν όσους έχουν δόσεις σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Ωστόσο και οι δανειολήπτες που καθυστερούν ακόμα και λίγες μέρες την πληρωμή της δόσης τους ενημερώνονται με τηλεφωνική κλήση ή με SMS ότι παρήλθε η ημερομηνία πληρωμής.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο «Έθνος», το επόμενο 12μηνο είναι κομβικής σημασίας καθώς θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σε ό,τι αφορά το ζήτημα των καθυστερούμενων οφειλών, που σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, με το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών να διαμορφώνεται στα 204,9 δισ. ευρώ (τέλος Οκτωβρίου 2015).
Ενημέρωση
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι εντείνονται οι προσπάθειες για να ενημερωθούν όλοι οι δανειολήπτες και στόχος είναι όσοι χαρακτηριστούν «συνεργάσιμοι» μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχουν ρυθμίσει ή διακανονίσει τις οφειλές τους.
'Οπως είναι γνωστό, έχει ανοίξει ο δρόμος για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών. Σε πρώτη φάση οι πωλήσεις αφορούν τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα στεγαστικά. Ωστόσο, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να είναι έτοιμο το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα θέματα για τη διαχείριση όλων εν γένει των «κόκκινων» δανείων, ήτοι στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μάλιστα χθες η κ. Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο Mega απηύθυνε έκκληση στους «κόκκινους» δανειολήπτες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των τραπεζών και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, «δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία. Το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε πως καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds, ωστόσο διευκρίνισε πως κάποιες τράπεζες έχουν «συζητήσει τη διαχείριση δανείων από τέτοιες εταιρείες».
Η κ. Κατσέλη υπογράμμισε πως οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους αν το ζητήσουν από την τράπεζα θα βρουν λύση, καθώς υπάρχουν ειδικά τμήματα πλέον που διαχειρίζονται τέτοια θέματα. Και ακόμα αναγνώρισε ότι υπάρχουν πλέον περιορισμοί για την ένταξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, αποσαφηνίζοντας ότι ο νόμος Κατσέλη αφορά όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.
Σημειώνουμε ότι η διαδικασία της ενημέρωσης δανειοληπτών με επιστολές προβλέπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ και αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Με τις επιστολές τους οι τράπεζες ζητούν πλήρη και αναλυτική κατάσταση της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των «κόκκινων» οφειλετών. Και φυσικά τα στοιχεία που θα προσκομίσουν οι δανειολήπτες στη συνέχεια θα διασταυρωθούν ώστε να εντοπιστούν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Επίσης, από την ανταπόκριση των δανειοληπτών θα κριθεί αν θα χαρακτηριστούν συνεργάσιμοι ή όχι. Ο συνεργάσιμος θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμισθεί και να «σώσει» την περιουσία του, ενώ ο μη συνεργάσιμος θα δει το υποθηκευμένο ακίνητο να μπαίνει σε τροχιά πλειστηριασμού.
Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: