Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Οδικός χάρτης για διόρθωση λαθών στο Ε9 Η «Ν» παρουσιάζει 4+1 σημεία για την αποφυγή χρεώσεων φορολογουμένων με επιπλέον ΕΝΦΙΑ

Οδικός χάρτης για διόρθωση λαθών στο Ε9

Η «Ν» παρουσιάζει 4+1 σημεία για την αποφυγή χρεώσεων φορολογουμένων με επιπλέον ΕΝΦΙΑ
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 15:12

UPD:15:12

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση
Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών - διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2010-2015 έχουν από χθες το απόγευμα οι φορολογούμενοι, μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet (ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr).
Οποιος φορολογούμενος έχει κάνει λάθη ή έχει υποπέσει σε παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσοτέρων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2015 έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να διορθώσει τα λανθασμένα στοιχεία που έχει αναγράψει ή να καλύψει τις όποιες παραλείψεις του.
Τυχόν λάθη ή παραλείψεις που έχουν γίνει στη συμπλήρωση του Ε9 έτους 2014 ή έτους 2015 μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να έχουν χρεωθεί με επιπλέον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από αυτόν που πραγματικά θα έπρεπε να πληρώσουν. Στις περιπτώσεις αυτές η διόρθωση των λαθών και των παραλείψεων με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 είναι αναγκαία προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, να γίνει νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και να εκδοθεί διορθωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα με το βεβαιωθέν ποσό του ΕΝΦΙΑ μειωμένο σε σύγκριση με το αρχικό.

Οδικός χάρτης για διόρθωση λαθών στο Ε9

Τροποποιητικές δηλώσεις: Η «Ν» παρουσιάζει 4+1 σημεία για την αποφυγή χρεώσεων φορολογουμένων με επιπλέον ΕΝΦΙΑ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015
 
Σελ. 11
Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών - διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2010-2015 έχουν από χθες το απόγευμα οι φορολογούμενοι, μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet (ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr).
Οποιος φορολογούμενος έχει κάνει λάθη ή έχει υποπέσει σε παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσοτέρων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2015 έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να διορθώσει τα λανθασμένα στοιχεία που έχει αναγράψει ή να καλύψει τις όποιες παραλείψεις του.
Τυχόν λάθη ή παραλείψεις που έχουν γίνει στη συμπλήρωση του Ε9 έτους 2014 ή έτους 2015 μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να έχουν χρεωθεί με επιπλέον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από αυτόν που πραγματικά θα έπρεπε να πληρώσουν. Στις περιπτώσεις αυτές η διόρθωση των λαθών και των παραλείψεων με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 είναι αναγκαία προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, να γίνει νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και να εκδοθεί διορθωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα με το βεβαιωθέν ποσό του ΕΝΦΙΑ μειωμένο σε σύγκριση με το αρχικό.
Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
α) Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 επιβαρύνεται με αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ επειδή η δήλωση θεωρείται εκπρόθεσμη.
β) Σε κάθε περίπτωση που από τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκύπτει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος φόρου κατά ένα ποσό μεγαλύτερο των 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος παραπέμπεται στην αρμόδια ΔΟΥ για έλεγχο. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης.
Η «Ν» παρουσιάζει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για τον εντοπισμό των λαθών στη συμπλήρωση του Ε9 που οδηγούν στον καταλογισμό επιπλέον ΕΝΦΙΑ και για τους τρόπους με τους οποίους τα λάθη αυτά μπορούν να διορθωθούν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.
Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που προκαλούν υπερχρεώσεις με επιπλέον ΕΝΦΙΑ και οι οδηγίες για να διορθωθούν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έχουν αναλυτικά ως εξής:
1 Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα: Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Συμβαίνει όμως σε πολλές περιπτώσεις η έκπτωση αυτή να μην έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία του κενού ημιτελούς ακινήτου δεν έχουν αναγραφεί σωστά στη δήλωση Ε9.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τη ΓΓΔΕ, προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:
* Στη στήλη 10 του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
* Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης ΝΑΙ στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1.
* Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».
Εάν ο φορολογούμενος δεν έχει συμπληρώσει έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις στην αρχική δήλωση Ε9 που υπέβαλε, τότε η προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ δεν έχει υπολογιστεί. Για να κερδίσει την έκπτωση θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9 στην οποία θα πρέπει να αναγράψει ξανά όλα τα στοιχεία του ημιτελούς κτίσματος και ταυτόχρονα να συμπληρώσει και τις παραπάνω στήλες του πίνακα 1 (στήλες 10, 30 και 32 αν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ή 10, 30, 31 και 32 εάν πρόκειται για ηλεκτροδοτούμενο με εργοταξιακό ρεύμα).
2 Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για κενά μη ηλεκτροδοτούμενα αποπερατωμένα κτίσματα: Για κάθε κτίσμα που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 ήταν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο προβλέπεται έκπτωση 20% επί του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ. Αν η έκπτωση αυτή δεν έχει χορηγηθεί με το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να ερευνήσει, κατ’ αρχήν, εάν έχει δηλώσει το ακίνητό του ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνυπέβαλε με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και εάν κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων του συγκεκριμένου ακινήτου στο Ε9 έχει αναγράψει:
* στη στήλη 32 του πίνακα 1 τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το κτίσμα ήταν «κενό».
* στη στήλη 30 του πίνακα 1 την ένδειξη ΝΑΙ, που σημαίνει ότι το ακίνητο έχει παροχή ρεύματος (μετρητή ρεύματος), ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.
* στη στήλη 31 του πίνακα 1 τον εννιαψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Εάν ο φορολογούμενος δεν έχει συμπληρώσει την ένδειξη «κενό» στο Ε2 πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε2 για να συμπληρώσει κι αυτή την ένδειξη. Εάν δεν έχει συμπληρώσει έστω και μία από τις στήλες 30, 31 και 32 του πίνακα 1 του Ε9 θα πρέπει να διορθώσει τις παραλείψεις του υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει δηλώσει τόσο στο Ε2 όσο και στο Ε9 τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, διότι η μη ηλεκτροδότηση διαπιστώνεται από τη ΓΓΔΕ με διασταύρωση των στοιχείων των παροχών που έχουν ήδη δηλωθεί στα έντυπα Ε2 και Ε9 με τα στοιχεία των μη ενεργών παροχών ρεύματος που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ.
3 Παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια: Εάν από τον έλεγχο του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι έχει χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που κατέχει και δήλωσε στο Ε9, θα πρέπει να προσέξει τι στοιχεία δήλωσε για το κτίσμα. Η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται! Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται.
Σύμφωνα τώρα με τις οδηγίες μηχανογραφικής επεξεργασίας των δηλώσεων Ε9 που έχει εκδώσει η ΓΓΔΕ, σε περίπτωση κατά την οποία στον πίνακα 2 του Ε9 έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο (η στήλη 17) αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου (στη στήλη 17α ή 17β ή 17γ) τότε θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία!
Συνεπώς, αν ο φορολογούμενος έχει αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα το οποίο δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, πρέπει να ελέγξει εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία! Αν αυτό συμβαίνει τότε σημαίνει ότι έχει παραλείψει να δηλώσει ορθά το είδος του κτίσματος στο Ε9, με αποτέλεσμα το μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών να το έχει εκλάβει ως «κατοικία» και κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ να έχει πενταπλασιάσει τον φόρο του αγροτεμαχίου! Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9, στην οποία θα πρέπει να ξαναδηλώσει το αγροτεμάχιο και να συμπληρώσει ορθά την κατηγορία του κτίσματος που βρίσκεται εντός του αγροτεμαχίου, συμπληρώνοντας κατά περίπτωση είτε τη στήλη 17α είτε τη στήλη 17β είτε τη στήλη 17γ.
4 Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα: Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί αδίκως με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Ετσι, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίστηκε η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή. Το λάθος αυτό μπορεί να εντοπιστεί με έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στη στήλη 15 ή στη στήλη 19 του πίνακα 1 του Ε9, αν πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9, αν πρόκειται για αγροτεμάχιο. Για να διορθωθεί το λάθος θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9 και να ξαναδηλωθούν τα στοιχεία του ακινήτου, με ορθή συμπλήρωση της στήλης που αφορά στο εμπράγματο δικαίωμα.
5 Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα έχει υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε έχει καταλογίσει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9 στην οποία το ακίνητο για το οποίο έχει γίνει το λάθος πρέπει να δηλωθεί ξανά με συμπληρωμένο και το σωστό ποσοστό συνιδιοκτησίας στην αντίστοιχη στήλη (στη στήλη 16 του πίνακα 1 αν πρόκειται για κτίσμα, στη στήλη 19 του πίνακα 1 αν πρόκειται για οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 20 του πίνακα 2 αν πρόκειται για εδαφική έκταση εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: