Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΣΚΛΗΡΑ ΠΑΖΑΡΙΑ Συντάξεις: «Κλειδωμένες» οι μειώσεις στις επικουρικές 6%-7%, στα εφάπαξ έως 10%, στα μερίσματα έως 30% και στο ΕΚΑΣ -ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Πιο βιώσιμο το σύστημα, πιο φτωχοί οι συνταξιούχοι

ΣΚΛΗΡΑ ΠΑΖΑΡΙΑ

Συντάξεις: «Κλειδωμένες» οι μειώσεις στις επικουρικές 6%-7%, στα εφάπαξ έως 10%, στα μερίσματα έως 30% και στο ΕΚΑΣ

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος

«Οι κύριες συντάξεις δεν μπορεί να μειωθούν άλλο... αυτό είναι πράγματι εθνική ανάγκη όχι μόνο εθνική γραμμή». Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος έδωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των υπουργών Εργασίας Ν. Σμιτ, το «στίγμα» της τελικής διαπραγμάτευσης που θα γίνει με τους Θεσμούς, έτσι ώστε να αποφευχθούν νέες επώδυνες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, με δεδομένο το γεγονός ότι περικοπές θα γίνουν στις επικουρικές, στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων και στα εφάπαξ.
Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιωχθεί να γίνει διαπραγμάτευση και με τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της ΟΚΕ στην οποία, ωστόσο, δεν συμμετέχει η ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Κατρούγκαλος, αφού λάβει το «πράσινο φως» από το Μαξίμου, θα αποστείλει στην ΟΚΕ για «διάλογο» και «γνωμοδότηση» το πλαίσιο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, το οποίο θα βρίσκεται παράλληλα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.
Το πλαίσιο 
Τυχόν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις «θα είναι κοινωνικά άδικες και θα επιβαρύνουν τις υφεσιακές τάσεις της ελληνικής οικονομίας» είπε ο Γ. Κατρούγκαλος αποφεύγοντας να σχολιάσει οτιδήποτε για το σχέδιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού και τις επιπτώσεις που θα έχει η προτεινόμενη από την κυβέρνηση αύξηση εισφορών ( + 1 ποσοστιαία μονάδα στις εργοδοτικές υπέρ ΙΚΑ και επιπλέον 0, 50 ποσοστιαία μονάδα στο επικουρικό, του ΕΤΕΑ, για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, αντίστοιχα).
Ο Γ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο δεύτερο ανοικτό «μέτωπο» της επαναρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων (ομαδικές απολύσεις, απεργιακός νόμος, καθεστώς συλλογικών συμβάσεων και προστασία συνδικαλιστικών στελεχών) επανέλαβε ότι «το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς δεν είναι αποκλειστικά ένα διμερές θέμα, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, γιατί, εφόσον συμφωνήσουμε ποιες είναι οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στον τομέα της εργασίας σήμερα στην Ελλάδα, αυτές θα εφαρμοστούν αύριο στην Ισπανία, στην Γαλλία, στην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη». «Περίπλοκη» χαρακτήρισε ο ομόλογος υπουργός του Λουξεμβούργου τις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού όσο και των εργασιακών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι «επιθυμία όλων είναι να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες», αλλά, αυτές «θα πρέπει να γίνονται με κοινωνική ισορροπία». Και, ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στην ενίσχυση της απασχόλησης ιδιαίτερα των νέων».
Οι μειώσεις
«Κλειδωμένες» θεωρούνται οι νέες μειώσεις στις επικουρικές 6%-7%, στα εφάπαξ έως 10%, στα μερίσματα έως 30% και στο ΕΚΑΣ. Από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων που θα γίνει με βάση το νέο ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης, θα προκύψουν, τέλος, «προσωπικές διαφορές» από 5% έως και 30%, ανάλογα με το Ταμείο, που επιδιώκεται να «απορροφηθούν» μέσω της ενοποίησης των Ταμείων και της αύξησης των εισφορών.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Πιο βιώσιμο το σύστημα, πιο φτωχοί οι συνταξιούχοι

Πιο βιώσιμο το σύστημα, πιο φτωχοί οι συνταξιούχοι

Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει τα συνταξιοδοτικά συστήματα πιο βιώσιμα από χρηματοδοτική άποψη και οι συνταξιούχοι έχουν υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης από το παρελθόν, αλλά οι μελλοντικές γενιές θα δουν πιθανόν τις συνταξιοδοτικές παροχές τους να είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωρες από τις σημερινές και πολλοί μπορεί να αντιμετωπίσουν τον σοβαρό κίνδυνο της φτώχειας των συνταξιούχων, αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του.
Η έκθεση σημειώνει ότι περίπου οι μισές από τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχουν λάβει μέτρα την τελευταία διετία για να κάνουν τα συστήματά τους λιγότερο ακριβά μακροπρόθεσμα. Το ένα τρίτο των χωρών έχει κάνει προσπάθειες να ενισχύσει τα δίχτυα ασφαλείας και να βοηθήσει ορισμένες ευάλωτες ομάδες συνταξιούχων.
Στην ίδια έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και για την Ελλάδα και σημειώνοντας τα εξής:
- Τα εισοδήματα των Ελλήνων ηλικίας άνω των 65 ετών αντιστοιχούσαν το 2014 στο 98% των μέσων εισοδημάτων, ποσοστό που είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού, μετά το Λουξεμβούργο (106%) και τη Γαλλία (100%) και έναντι 87% που ήταν ο μέσος όρος.
- Το ποσοστό των Ελλήνων άνω των 65 που ήταν φτωχοί το 2014 αντιστοιχούσε στο 7% έναντι 13% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ (ως φτωχοί θεωρούνται αυτοί που έχουν εισόδημα χαμηλότερο του 50% του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών).
- Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων όσων έχουν χαμηλές αποδοχές στην Ελλάδα ανερχόταν πέρυσι στο 66,8% στην Ελλάδα, ενώ στον ΟΟΣΑ κυμαίνεται από 35,5% έως 103,2%.
- Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων για τις μέσες αποδοχές ανερχόταν στο 54,1%, ενώ στον ΟΟΣΑ κινείται από 28,4% έως 104,8%.
- Οι δαπάνες για τις δημόσιες συντάξεις ανερχόταν στο 14,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα έναντι 7,9% κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.
- Το ποσοστό των Ελλήνων άνω των 65 στο σύνολο του πληθυσμού ανέρχεται στο 20,2% έναντι 16,2% στον ΟΟΣΑ.
- Το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων άνω των 65 αντιστοιχεί σε 19,3 χρόνια, όσο και στον ΟΟΣΑ.
- Οι μέσες αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (20.168 ευρώ έναντι 33.036 ευρώ στον ΟΟΣΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: