Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Έσοδα 3 δισ. € από 9 ιδιωτικοποιήσεις το 2016

Έσοδα 3 δισ. € από 9 ιδιωτικοποιήσεις το 2016

Πρώτη καταχώρηση: 09/12/2015 - 09:08
Τελευταία δημοσίευση: 09:53Οικονομία
Έσοδα 3 δισ. € από 9 ιδιωτικοποιήσεις το 2016
Έσοδα ύψους έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να φέρουν εννέαιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.
Ξεκινά το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών, αρχής γενομένης από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, οι συμβάσεις για την παραχώρηση των οποίων στην κοινοπραξία υπό τη γερμανική Fraport θα υπογραφούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Στέργιος Πιτσιόρλας, περιέγραψε αναλυτικά την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων εκτιμώντας ότι οι εννέα ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα από τον περασμένο Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Η αρχή θα γίνει με τα περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είναι θέμα ημερών να πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινοπραξία Fraport - Slentel για τη σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 40+10 χρόνων.
Το τίμημα ανέρχεται σε 1,234 δισεκατομμύρια ευρώ και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό. Παράλληλα, οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου 330 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το τίμημα θα καταβληθεί εφάπαξ με την παραλαβή των αεροδρομίων.
Σε σχέση με τον ΟΛΠ, που όπως όλα δείχνουν θα είναι η επόμενη ιδιωτικοποίηση που θα πάρει σάρκα και οστά, θα δοθεί παράταση για τις δεσμευτικές προσφορές για τις 21 Δεκεμβρίου, αντί της 15ης Δεκεμβρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Αναφορικά με την πώληση του ΔΕΣΦΑ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, η ανάδοχος SOCAR θα μεταβιβάσει ποσοστό μετοχών άνω του 16% σε ευρωπαϊκή εταιρεία με εμπειρία στην αγορά φυσικού αερίου. Μάλιστα τόνισε ότι ξεκινά due diligence για το ποσοστό αυτό από την ιταλική Snam και το βελγικό κοινοπρακτικό σχήμα Fluxys - Enagas, με προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Δεσμευτικές προσφορές
Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους οκτώ υποψήφιους επενδυτές για τον ΟΛΘ αναμένεται στις αρχές Απριλίου, ενώ για τις σιδηροδρομικές εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO, παρότι η ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών είναι η 15η Ιανουαρίου, εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση για τα μέσα Φεβρουαρίου.
Για τον Αστέρα Βουλιαγμένης έχει υποβληθεί σχέδιο με βάση τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που προβλέπει μικρότερη δόμηση και αυτό έχει γίνει αποδεκτό από τους επενδυτές, ενώ για το Ελληνικό, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ υπογράμμισε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τη βελτίωση των όρων προσφοράς για το Ελληνικό.
Παράλληλα, ξεκινά η διαδικασία για παράταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» για επιπλέον 20 χρόνια.
Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: