Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Άρθρα Συχνές ερωτήσεις για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων για το φορολογικό έτος 2014

Άρθρα
Συχνές ερωτήσεις για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων για το φορολογικό έτος 2014

Συχνές ερωτήσεις για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων για το φορολογικό έτος 2014.

1.Ποιοί έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητική δήλωσης εντύπου Ν;


Όσοι έχουν υποβάλλει την αρχική δήλωση Ν μέσω taxisnet.

2. Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής μέσω διαδικτύου;


Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης εντύπου Ν είναι η 10η Δεκεμβρίου 2015 (Σχετ.ΠΟΛ.1257/30.11.2015)

3. Έχω υποβάλλει τροποποιητική δήλωση στη Δ.Ο.Υ., μπορώ να την υποβάλλω και στο taxisnet;

Πρέπει να γίνει η εξής διάκριση μεταξύ των ήδη υποβληθέντων τροποποιητικών δηλώσεων στη ΔΟΥ:

Α) Τροποποιητική δήλωση με την οποία προέκυψε επιπλέον ποσό φόρου και βεβαιώθηκε από τη ΔΟΥ.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Σε περίπτωση που καταχωρήσετε τροποποιητική δήλωση με την οποία προέκυπτε επιπλέον ποσό φόρου για βεβαίωση, το taxisnet θα βεβαιώσει το επιπλέον ποσό φόρου (τη διαφορά φόρου μεταξύ αρχικής και τροποποιητικής δήλωσης) και θα εκδόσει σχετική ταυτότητα οφειλής. Επομένως σε περίπτωση που έχετε ήδη υποβάλει την εν λόγω τροποποιητική δήλωση στη ΔΟΥ, ΔΕΝ πρέπει να την καταχωρήσετε και στο taxisnet, γιατί θα διπλοβεβαιωθεί το ποσό του φόρου.

Β) Τροποποιητική δήλωση που μειώνε ή δεν μετέβαλλε το ποσό του φόρου της αρχικής.
Σε περίπτωση που η τροποποιητική δήλωση που υποβλήθηκε στη ΔΟΥ μείωνε ή δεν μετέβαλλε το ποσό του φόρου της αρχικής, μπορείτε να την καταχωρήσετε στο taxisnet, με την προυπόθεση ότι μετά την υποβολή, πρέπει να την εκτυπώσετε και να την πάτε στην αρμόδια ΔΟΥ για συσχετισμό με την ήδη υποβληθείσα χειρόγραφη τροποποιητική δήλωση (Σας υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση ασυμφωνίας των δυο δηλώσεων, υπερισχύει αυτή που έχει υποβληθεί στη ΔΟΥ).

4. Όταν μπαίνω στην υποβολή δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2014, εμφανίζεται να έχει υποβληθεί μια τροποποιητική δήλωση πηγής Taxis.

Η δήλωση αυτή αφορά την βεβαίωση της αυξημένης προκαταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4336/2015 και της ΠΟΛ.1217/24.9.2015.

5. Πως καταβάλλεται ο φόρος της τροποποιητικής εντύπου Ν;


Ο φόρος καταβάλλεται σε 2 δόσεις. Η πρώτη δόση είναι έως 10/12/2015 και η δεύτερη έως 31/12/2015.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου έως 10/12/2015 ισχύει η έκπτωση 2%.

6. Πως συνυποβάλλονται τα έντυπα Ε2 και Ε3;

Τα συνυποβαλλόμενα έντυπα Ε2 και Ε3 υποβάλλονται σε κάθε περίπτωση, έστω και αν δεν υπάρχει μεταβολή στα δεδομένα των εντύπων. Επιλέγουμε από την υποβολή τροποποιητικής το αντίστοιχο έντυπο, το σύστημα μας εμφανίζει τα δεδομένα της αρχικής δήλωσης και μετά οριστικοποιούμε ή τροποποιούμε ανάλογα.

Προσοχή: Τις μεταβολές στο έντυπο Ε3, οι οποίες τυχόν προκύπτουν, τις καταχωρούμε χειρόγραφα και στο έντυπο Ν (δεν μεταφέρονται αυτόματα όπως στην αρχική). Αντίθετα οι μεταβολές στο Ε2 θα ελεγχθούν για την ορθή μεταφορά τους στο έντυπο Ν.

7. Υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στις τροποποιητικές δηλώσεις των Νομικών Προσώπων που τηρούν τα βιβλία τους με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα;

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις Νομικών Προσώπων που έχουν επιλέξει στην αρχική δήλωση τον κωδικό 650 (εφαρμογή Δ.Λ.Π.), τα οποία θα πρέπει να επιλέξουν εκ νέου εάν η τήρηση των βιβλίων γίνεται σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ή την κείμενη φορολογική νομοθεσία και να ελέγξουν την ορθή συμπλήρωση των κωδικών 015, 116, 117, 118, 119, 016 και 017 (τα ποσά του πρώτου υποπίνακα του πίνακα Ι.Φορολογική Αναμόρφωση Λογαριασμού «Αποτελέσματα Χρήσεως»)

8.Τι γίνεται εάν η τροποποιητική δήλωση επηρεάζει τον Πίνακα Διανομής (πίνακας 1, σελ 3);

Εάν τα αποτελέσματα της τροποποιητικής επηρεάζουν τον πίνακα 1 τότε αυτός διορθώνεται χειρόγραφα.

9. Τι γίνεται όταν το αποτέλεσμα της τροποποιητικής είναι περισσότερο χρεωστικό της αρχικής;

Σε αυτή τη περίπτωση προκύπτει μια ταυτότητα οφειλής με την διαφορά του φόρου.

10. Τι γίνεται όταν το αποτέλεσμα της τροποποιητικής είναι λιγότερο χρεωστικό της αρχικής;

Η διαφορά δημιουργεί πιστωτικό υπόλοιπο το οποίο εκκαθαρίζεται από τη Δ.Ο.Υ.

11. Τι γίνεται όταν το αποτέλεσμα της τροποποιητικής είναι λιγότερο πιστωτικό της αρχικής;

Σε αυτή τη περίπτωση δημιουργείται ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ με τη διαφορά, ο οποίος θα εμφανιστεί στη "προσωποποιημένη πληροφόρηση" και το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης θα εκκαθαρίζεται από τη Δ.Ο.Υ.

Το πιστωτικό της αρχικής θα εκκαθαρίζεται κανονικά από τη Δ.Ο.Υ. και σαν ημερομηνία συμψηφισμού θα έχει την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης (από την οποία προέκυψε).

12. Τι γίνεται όταν η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και η τροποποιητική χρεωστική.

Τότε δημιουργείται ταυτότητα οφειλής για το χρεωστικό ποσό της τροποποιητικής και ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ για το πιστωτικό της αρχικής το οποίο θα εμφανίζεται στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση".

Το πιστωτικό της αρχικής θα εκκαθαρίζεται κανονικά από τη Δ.Ο.Υ. και σαν ημερομηνία συμψηφισμού θα έχει την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης (από την οποία προέκυψε).

13. Η αρχική πιστωτική δήλωση είναι σε κατάσταση για έλεγχο. Τι γίνεται με την τροποποιητική;

Η αρχική δήλωση ακολουθεί τις διαδικασίες επιστροφής που προβλέπουν οι διαδικασίες του ελέγχου.

14. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσής μου δεν έχει παρέλθει ακόμα και ενώ έχω υποβάλλει την αρχική δήλωση, επιθυμώ να υποβάλλω και τροποποιητική. Τι πρέπει να κάνω;

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ν. 4174/2013, "αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δυο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: