Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

«Υποθηκευμένο» το 1 δισ. ευρώ για χρέη του δημοσίου

«Υποθηκευμένο» το 1 δισ. ευρώ για χρέη του δημοσίου

Πρώτη καταχώρηση: 17/12/2015 - 08:00
Τελευταία δημοσίευση: 08:24Οικονομία
«Υποθηκευμένο» το 1 δισ. ευρώ για χρέη του δημοσίου
του Τάσου Δασόπουλου
Καθυστερημένη και «υποθηκευμένη» σε υποχρεώσεις χρέους και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου είναι η υποδόση του 1 δισ ευρώ που αναμένεται να εγκριθεί από την σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

ΑΔΜΗΕ: Τι προβλέπει η τελική συμφωνία

Το Δημόσιο ψάχνει 7,56 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα


«Υποθηκευμένο» το 1 δισ. ευρώ για χρέη του δημοσίου

Πρώτη καταχώρηση: 17/12/2015 - 07:56
Τελευταία δημοσίευση: 07:56Επικαιρότητα
«Υποθηκευμένο» το 1 δισ. ευρώ για χρέη του δημοσίου
του Τάσου Δασόπουλου

Καθυστερημένη και «υποθηκευμένη» σε υποχρεώσεις χρέους και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου είναι η υποδόση του 1 δισ ευρώ που αναμένεται να εγκριθεί από την σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group...
Η δόση έρχεται με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών αφού και τα 13 προαπαιτούμενα ήταν μέτρα που θα έπρεπε υλοποιηθούν από τον Οκτώβριο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.
Με την εκταμίευση της δόσης που αναμένεται τις επόμενες μέρες, η Ελλάδα θα έχει λάβει συνολικά 26 δισ. ευρώ από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από τα οποία τα 10 δισ. διατέθηκαν για τις τράπεζες και τα 16 δισ. ευρώ για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών.
Τα 13 από τα 16 δισ. ευρώ τα πήρε τον Αύγουστο με την ψήφιση του μνημονίου, 2 δισ. ευρώ πήρε τον Νοέμβριο και τώρα θα πάρει το τελευταίο 1 δισ. ευρώ μετά την υλοποίηση και του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων.
Με βάση όμως τον αρχικό σχεδιασμό η υποδόση των 2 δισ. ευρώ θα έπρεπε να είχε εκταμιευτεί το Σεπτέμβριο και μαζί το 1 δισ. ευρώ που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης της Ευρωζώνης θα έπρεπε να εκταμιευτεί τον Οκτώβριο.
Μετά τα 13 δισ. που έφυγαν αμέσως για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΔΝΤ και των ομολόγων της ΕΚΤ, η κυβέρνηση είχε να καλύψει για το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου υποχρεώσεις χρέους περίπου στα 3 δισ ευρώ.
Από αυτά τα οποία τα 750 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο, τα 475 εκ. ευρώ για τον Οκτώβριο και 1,8 δισ. ευρώ για τον Δεκέμβριο αφού τον τρέχοντα μήνα θα πρέπει να αποπληρώσουμε 1,4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και άλλα 350 εκ. ευρώ σε τόκους και άλλες υποχρεώσεις.
Το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα έπρεπε με βάση το πρόγραμμα από την πρώτη δόση των 16 δισ. που δόθηκε για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου, να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
Με βάση την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Βουλή στην συζήτηση για το προϋπολογισμό, από τον Αύγουστο μέχρι και το τέλος Νοέμβριου, μόνο 900 εκ ευρώ από τα οποία τα 500 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο και 400 εκ. ευρώ τον Νοέμβριο. Συνεπώς θα πρέπει να αποπληρωθούν άλλα 2,2 εκ. ευρώ πριν το τέλος του χρόνου.
Τα ταμειακά αποθέματα στο τέλος Σεπτεμβρίου έφταναν το 1 δισ. ευρώ που κάλυψαν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Οκτωβρίου ύψους 750 εκ. ευρώ αφήνοντας στο ταμείο άλλα 250 εκ. ευρώ.
Με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ του Νοεμβρίου καλύφθηκαν η χρηματοδότηση του χρέους για τον συγκεκριμένο μήνα ( 475 εκ. ευρώ ) και το ταμείο στο τέλος του προηγούμενου μήνα είχε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
Από την αρχή του μήνα ο ΟΔΔΗΧ έχει κάνει συνολικά 3 δημοπρασίες εντόκων γραμματίων από τις οποίες συγκέντρωσε κεφάλαια συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,25 δισ. ευρώ θα διατεθούν για να αποπληρώσουν έντοκα ίσης αξίας που λήγουν μέσα στο μήνα αφήνοντας στο δημόσιο ταμείο 1 δισ. ευρώ.
Μαζί με το απόθεμα 1,8 δισ. ευρώ του Νοεμβρίου, την δόση του 1 δισ. ευρώ και το 1 δισ. ευρώ από τα έντοκα θα πρέπει να αποπληρωθούν:  Το 1,8 δισ. ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους και τα υπόλοιπα 2,2 εκ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου ενώ θα πρέπει να καλυφθεί και το πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ (περίπου 350 εκ. ευρώ) που θα εμφανιστεί στο τέλος του χρόνου σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: