Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Αξιωματούχος ΕΕ: Μέχρι τις 11/12 για ψήφιση το 2ο πακέτο με προαπαιτούμενα

Αξιωματούχος ΕΕ: Μέχρι τις 11/12 για ψήφιση το 2ο πακέτο με προαπαιτούμενα

Πρώτη καταχώρηση: 03/12/2015 - 13:37
Τελευταία δημοσίευση: 13:40Οικονομία
Αξιωματούχος ΕΕ: Μέχρι τις 11/12 για ψήφιση το 2ο πακέτο με προαπαιτούμενα
Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα ζητήσει το Eurogroup της Δευτέρας την ολοκλήρωση της διαδικασίας υλοποίησης των προαπαιτούμενων της δεύτερης λίστας, ώστε την επόμενη (και τελευταία εργάσιμη εβδομάδα) να γίνει η εκταμίευση του 1 δισ. που απομένει από την απόφαση της 14ής Αυγούστου. 
Δείτε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

Δείτε επίσης:

Αξιωματούχος ΕΕ: Μέχρι τις 11/12 για ψήφιση το 2ο πακέτο με προαπαιτούμενα

Πρώτη καταχώρηση: 03/12/2015 - 12:58
Τελευταία δημοσίευση: 12:58Επικαιρότητα
Αξιωματούχος ΕΕ: Μέχρι τις 11/12 για ψήφιση το 2ο πακέτο με προαπαιτούμενα
Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, θα ζητήσει το Eurogroup της Δευτέρας την ολοκλήρωση της διαδικασίας υλοποίησης των προαπαιτούμενων της δεύτερης λίστας, ώστε την επόμενη (και τελευταία εργάσιμη εβδομάδα) να γίνει η εκταμίευση του 1 δις που απομένει από την απόφαση της 14ής Αυγούστου. 
Κοινοτικός αξιωματούχος, αποκάλυψε ότι αν το 1 δις της υπό - δόσης δεν εκταμιευθεί ως τα τέλη Δεκέμβρη “δεν εξανεμίζεται” αλλά επιστρέφει “στο μεγάλο καλάθι” του ελληνικού δανείου, όπως είπε, και παραμένει διαθέσιμο για εκταμίευση μαζί με τις επόμενες δόσεις. Για να μην συμβεί αυτό, η υλοποίηση των προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την τελευταία λογική ημερομηνία του Δεκεμβρίου. 
Σε σχέση με το υπόλοιπο πρόγραμμα ο αξιωματούχος εξήγησε ότι φέτος θα τελειώσει το 2ο πακέτο των προαπαιτούμενων, η δόση και η ανακεφαλαιοποίηση. Η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει με προκαταρκτικές συζητήσεις ήδη από τον Δεκέμβριο.
“Υπολογίζω ότι δεδομένου του διαλείμματος των Χριστουγέννων, θα μπορούσε κανείς να ελπίζει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο.” Συμπλήρωσε δε ότι “ελπίζω σε σοβαρές συζητήσει για τις συντάξεις, τη φορολογία των αγροτών και τα δημοσιονομικά μέτρα του 2016.”
Ενημέρωσε πως κάποιες από αυτές θα γίνουν ήδη από το 2015. Σε σχέση με το χρέος εξήγησε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις από το ΔΝΤ για ονομαστικό κούρεμα και είπε πως “αν δει κανείς την καθαρή αξία των πληρωμών στον χρόνο, θα καταλάβει πως δεν έχει καμία οικονομική λογική ένα κούρεμα.”
Συμπλήρωσε ότι “η επίδραση του συνταξιοδοτικού και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα συνυπολογιστούν, όπως και η γενικότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα συμβεί διότι “επηρεάζουν τη ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές μεταβιβάσεις. Σε σχέση τέλος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ είπε πως αυτή σχετίζεται με όλα τα παραπάνω και την επιθυμούν κοινοβούλια πολλών κρατών μελών. Για το μέγεθος του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων ανέφερε πως θα εξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες πριν από λίγο, για την ατζέντα του eurogroup της Δευτέρας, επεσήμανε ότι δεν αναμένονται ούτε αποφάσεις, ούτε και πολιτικά συμπεράσματα.
Όπως είπε “είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας, τα 2 δις έχουν εκταμιευθεί, έχουμε τα αποτελέσματα των τραπεζών, δύο τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια, τα κάλυψαν μόνες τους, για την μια τράπεζα η ανακεφαλαιοποίηση έχει αποφασιστεί και για την τελευταία μένει να μάθουμε”.
Συμπλήρωσε ότι θα γίνει μια μικρή παρουσίαση της κατάστασης από την Κομισιόν, μια μικρή παρουσίαση από τον υπουργό οικονομικών  και το eurogroup θα τελειώσει χωρίς αποφάσεις πριν από τις 6 το απόγευμα: “όλα αυτά είναι καλά νέα από μόνα τους”. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι “έχοντας μια ιμπρεσιονιστική εκτίμηση του πόσοι δημοσιογράφοι έρχονται πια σε αυτή την ενημέρωση, μπορώ να πω ότι η κρίση έχει τελειώσει”. 
Κατά τα λοιπά το eurogroup θα ασχοληθεί πολύ περισσότερο με τις συστάσεις στα κράτη μέλη εκτός προγράμματος, με τον ενιαίο μηχανισμό επιτήρησης των τραπεζών και τον καθορισμό της ατζέντας εργασιών για το υπόλοιπο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: