Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πιο ασφυκτικές οι 100 δόσεις

Πιο ασφυκτικές οι 100 δόσεις

oikonomia.jpg

ΟικονομίαΑυστηρότερους όρους για τους οφειλέτες προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου που μπαίνει από σήμερα σε εφαρμογή
Δύσκολη καθίσταται από σήμερα η παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων στην περίπτωση που υπάρξουν νέα χρέη.
Οσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίσουν τις νέες οφειλές προς την Εφορία εντός 30 ημερών από την ημέρα που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, τότε θα «πετάγονται» εκτός.
Αυτό προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου που μπαίνει σε εφαρμογή και με την οποία γίνεται πιο ασφυκτικό το καθεστώς για τους οφειλέτες, αφού όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και επιθυμούν να μη χάσουν τα ευεργετήματα που προσφέρει θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίσουν εντός 30 ημερών όλες τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, π.χ. ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ.
Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο θα χάνουν τη ρύθμιση αλλά θα αναβιώνουν και όλες οι προσαυξήσεις που διαγράφηκαν καθώς και τα πρόστιμα.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν κάποιος που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα πληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2015 π.χ. την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τότε θα πρέπει είτε να την καταβάλει έως 30 Ιανουαρίου 2016 είτε μέχρι την ίδια ημερομηνία να έχει υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για να υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση το ποσό του ΕΝΦΙΑ που οφείλει.
Επισημαίνεται ότι στη ρύθμιση των 12 δόσεων το επιτόκιο, από τις 15 Οκτωβρίου 2015, έχει μειωθεί από το 8% στο 5,05%.

Προθεσμία 30 ημερών

Μέχρι τώρα οι οφειλέτες έπρεπε να εξοφλούν τις νέες υποχρεώσεις εντός 30 ημερών από τη λήψη ειδοποιητηρίου, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκδιδόταν άμεσα και καθυστερούσε 15-30 ημέρες.
Τώρα πλέον από σήμερα και μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει οι νέες οφειλές να εξοφλούνται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες χωρίς τη λήψη ειδοποιητηρίου.
Συνεπώς ο χρόνος που παρέχεται στον οφειλέτη για να εξοφλήσει το νέο χρέος του προς την Εφορία για να μη βγει από τη ρύθμιση των 100 δόσεων περιορίζεται σημαντικά.
Από την 1η Ιουλίου 2016 τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για όσους φορολογούμενους είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα δημιουργήσουν νέες οφειλές για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017.
Για αυτούς προβλέπεται μείωση της χρονικής προθεσμίας από 30 σε 15 ημέρες.
Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης καθυστερήσει την εξόφληση των νέων οφειλών και δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστερημένη εξόφληση.
Δηλαδή εάν ένας οφειλέτης καθυστερήσει για 10 ημέρες την καταβολή του ΦΠΑ του Α' τριμήνου του 2017, η οποία λήγει στις 30/4/2017, σε αυτή την περίπτωση δεν χάνει τη ρύθμιση.

Χάνουν το δικαίωμα

Αν ο ίδιος φορολογούμενος καθυστερήσει να πληρώσει έστω και μία ημέρα τον επόμενο τρίμηνο ΦΠΑ που λήγει στις 31/7/2017 -αντί 31/7/2017 το πληρώσει 01/08/2017-, τότε αυτομάτως χάνει τη ρύθμιση γιατί έχει υποπέσει μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο σε ακόμα μία καθυστέρηση.
Σε αυτή την περίπτωση δεν του δίνεται το δικαίωμα να εξοφλήσει μέσα σε 15 ημέρες.
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή άμεσα.
Οσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής έστω και μία μέρα, χάνουν τη ρύθμιση.
Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση διατηρείται μόνο αν ο φορολογούμενος ρυθμίσει τις νέες οφειλές του σε 12 δόσεις πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Εάν τώρα οι νέες οφειλές μαζί με τις ρυθμίσεις είναι πάνω από 50.000 ευρώ, τότε η ρύθμιση των νέων οφειλών γίνεται μόνο εφόσον ο οφειλέτης αποδεικνύει οικονομική αδυναμία για την καταβολή τους εντός της νόμιμης προθεσμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: