Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛ «Νέρωσε» κατά το ήμισυ το... κρασί της η κυβέρνηση

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛ

«Νέρωσε» κατά το ήμισυ το... κρασί της η κυβέρνηση

Σβήνουν και γράφουν... Τρ. Αλεξιάδης και Ευκλ. Τσακαλώτος συμφώνησαν σε μείωση του ΕΦΚ στο κρασί
Σβήνουν και γράφουν... Τρ. Αλεξιάδης και Ευκλ. Τσακαλώτος συμφώνησαν σε μείωση του ΕΦΚ στο κρασί

Της Μαρίας Βουργάνα
Σε υπαναχώρηση κατά το... ήμισυ για τον φόρο στο κρασί προχώρησε χθες η κυβέρνηση. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης μειώθηκε στο μισό, και συγκεκριμένα στα 20 λεπτά το λίτρο. Έτσι, με την επιβολή φόρου στο κρασί και ειδικού τέλους 5 λεπτά ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ η κυβέρνηση κατάργησε το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ειδικότερα με νομοτεχνική βελτίωση, που κατέθεσε χθες στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο ΕΦΚ στο κρασί διαμορφώνεται σε 20 λεπτά το λίτρο ή 15 λεπτά στη φιάλη των 750 ml.
Ο φόρος δεν θα επιβάλλεται στις ποσότητες που εξάγονται στις διεθνείς αγορές, αλλά μόνο στις ποσότητες που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, αφορά δηλαδή στα ελληνικά κρασιά και τα εισαγόμενα. Επίσης από τον φόρο απαλλάσσονται τα απλά κρασιά τα οποία παράγουν οι ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογένειάς του ή τους προσκεκλημένους του, με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.
Η απόφαση για μείωση του φόρου στο κρασί στο μισό ελήφθη ύστερα από συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Tα ποσά
Η αρχική διάταξη του νόμου, προέβλεπε την επιβολή φόρου 40 ευρώ ανά 100 λίτρα χύμα ή τυποποιημένου κρασιού, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 110 εκατ. ώστε συμπληρωματικά με τα 350 - 450 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να αντληθούν από τη φορολογία στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ να καλυφθούν τα ισοδύναμα από την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Με βάση την τελευταία τροποποίηση της διάταξης, το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει από την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί το ποσό των 70 εκατ. ευρώ καλύπτοντας τις απώλειες ύψους 390 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
Η απαλλαγή από ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, επανέρχεται με αναδρομική ισχύ από τις 20 Ιουλίου 2015. Όπως διευκρινίζεται στην τροπολογία με την οποία καταργείται ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εάν τυχόν έχει καταβληθεί φόρος επιστρέφεται, υπό την προϋπόθεση ότι εκδίδονται πιστωτικά φορολογικά στοιχεία για την επιστροφή του επιρριφθέντος φόρου στον αντισυμβαλλόμενο. Ομοίως διαγράφονται τυχόν πρόστιμα που έχουν εν τω μεταξύ επιβληθεί και επιστρέφονται με αίτηση του φορολογούμενου ποσά που ενδεχομένως έχουν καταβληθεί.
Ειδικότερα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή:
• Επαναφέρεται η απαλλαγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης από το καθεστώς ΦΠΑ.
• Σε περίπτωση που έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ για παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης θα πρέπει να επιστραφεί στον φορολογούμενο.
• Τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί διαγράφονται και επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα κατόπιν αίτησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που τους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.
• Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που από τις 20 Ιουλίου 2015 είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση μεταβολών για την ένταξή τους στο απαλλασσόμενο καθεστώς μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2015.
• Δηλώσεις αποθεμάτων μετάταξης που έχουν τυχόν υποβληθεί μέχρι σήμερα δεν θα λαμβάνονται υπόψη.
Νέα «μάχη» 
Πάντως πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα των 12 δισ. ευρώ (2 συν 10 δισ. ευρώ) έχει ξεκινήσει η «μάχη» για τη δεύτερη δέσμη μέτρων, η οποία συνδέεται με το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ. Και το νέο πακέτο συμπεριλαμβάνει δύσκολα μέτρα όπως τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, το μισθολόγιο του Δημοσίου, οι αυξήσεις στους φόρους των αγροτών, οι εκκρεμείς ρυθμίσεις για την αύξηση του φόρου στα ενοίκια. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το ζήτημα της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος, εγχείρημα το οποίο συνοδεύεται και από τεχνικές δυσκολίες.
Καταργείται ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης μειώθηκε στο μισό, και συγκεκριμένα στα 20 λεπτά το λίτρο. Έτσι, με την επιβολή φόρου στο κρασί και ειδικού τέλους 5 λεπτά ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ η κυβέρνηση κατάργησε τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Η απόφαση για μείωση του φόρου στο κρασί στο μισό ελήφθη ύστερα από συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: