Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τι αλλάζει η συμφωνία για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Τι αλλάζει η συμφωνία για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Συνέντευξη Τύπου για τη συμφωνία με τους δανειστές παραχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.
tsakalwtos-kai-stathakis-twra-gia-tin-teliki-sumfwnia
 
Συνέντευξη Τύπου για τη συμφωνία με τους δανειστές παραχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.
«Η συμφωνία καλύπτει τα 48 προαπαιτούμενα αλλά και ορισμένα θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα που ήρθαν μπροστά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» δήλωσε Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βρήκαμε λύση και για το ΦΠΑ όπως σημείωσε, αν και υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες.
«Ηταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. Το καλοκαίρι η πίεση ήταν το Grexit, τώρα η ανακεφαλαιοποίηση», σημείωσε. 
«Η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό να διαπραγματευτούμε και να κερδίσουμε πράγματα συνεχίζεται», συμπλήρωσε. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει τρία βήματα: την ανακεφαλαιοποίηση, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η συζήτηση για το χρέος.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη τύπου «το EWG επιβεβαίωσε ότι έγινε η συμφωνία. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έκαναν θετικές δηλώσεις και αυτό θα βοηθήσει την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».
Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή το EWG θα επιβεβαιώσει ότι ψηφίστηκε ότι συμφωνήθηκε. 
Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, όταν γίνει γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει η μεταβίβαση του ποσού που θα χρειαστεί από τα 10 δισ.
«Τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να απελευθερωθούν νωρίτερα», εκτίμησε. Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή για να συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο και τα επόμενα βήματα.

Σταθάκης: Η τρέχουσα εμπορική αξία καθορίζει τη δόση 

Επιτυχία χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, το γεγονός ότι διατηρείται το ποσοστό προστασίας της πρώτης κατοικίας για τουλάχιστον το 60% των δανειοληπτών.
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό.
Τόνισε ότι η πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, το 25%, έχει απόλυτη προστασία. Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχει πολύ ισχυρή προστασία. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, το δάνειο αναπροσαρμόζεται και η δόση που πρέπει να αποπληρώνει ένα νοικοκυριό προσδιορίζεται από ένα νέο όρο, την τρέχουσα εμπορική αξία. Κατά κανόνα η τρέχουσα εμπορική αξία είναι χαμηλότερη σήμερα από ότι πριν από 5-6 χρόνια και κατ' επέκταση αυτό είναι το κόστος που θα φέρει η τράπεζα.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα εισοδήματα από 20-35 χιλ. ευρώ μπορούν να καλύψουν τις δόσεις, υπογράμμισε. Αν για κάποιο λόγο το εισόδημα δεν μπορεί να καλύψει τις δόσεις, το συγκεκριμένο δάνειο παραπέμπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, η τράπεζα αποφασίζει πώς θα αναδιαρθρώσει το δάνειο. Αίρεται όμως η προστασία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, και διατηρεί η τράπεζα το δικαίωμα για πιο σκληρά μέτρα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ χαμηλά όρια στις δόσεις, οι οποίες θα διαμορφώνονται στο 5-10% των εισοδημάτων τους και το υπόλοιπο θα το συμπληρώνει το κράτος.

Οι δικλείδες ασφαλείας για πλειστηριασμούς

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι οι θεσμοί ξεκίνησαν ζητώντας προστασία μόλις για το 16% των δανειοληπτών.
Υπάρχουν, είπε τρεις δικλείδες προστασίας για όσους είναι πάνω από το 25%: το ένα είναι ο υπολογισμός της σημερινής εμπορικής αξίας. «Θα υπολογιστεί το ύψος του ενοικίου και με αυτό θα προσδιοριστεί η δόση».
Η δεύτερη δικλείδα είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας ο οποίος θα ενισχυθεί για να έχουν οι τράπεζες να ξεχωρίζουν καλούς δανειολήπτες από αυτούς που μπαίνουν στο σύστημα για να το εκμεταλλευτούν. Αυτό, είπε, είναι καινούργιο στοιχείο που δεν υπήρχε στον Κώδικα Δεοντολογίας και χρειάστηκαν πολλές ώρες διαπραγμάτευσης.
Συμπλήρωσε ότι η τρίτη δικλείδα είναι η οικονομική ανάλυση των στεγαστικών δανείων. Τα πιο πολύτιμα στοιχεία των τραπεζών είναι αυτά τα δάνεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμφέρει τις τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμούς γιατί οι αξίες είναι χαμηλές και υπάρχει κόστος συντήρησης.
Όπως είπε θα υπάρχει συμμετοχή του κράτους στην πληρωμή των δανείων των πιο φτωχών (σ.σ. 100 εκατ. ευρώ).
Όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, ο νόμος Κατσέλη ήταν καλός στην περίοδο της πτώσης της οικονομίας αλλά δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Χρειάζεται να μπορούν οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση να μπορούν να δίνουν δάνεια.

ΦΠΑ

Σε ότι αφορά την επιβολή φόρου στα παιχνίδια, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο φόρος θα είναι στη στήλη των παιχνιδιών και μπορεί να είναι και μεγαλύτερος επειδή δεν γνωρίζουμε όλα τα παιχνίδια. Ωστόσο τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στη εκπαίδευση είναι το μόνο milestone που δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να είναι στο νομοσχέδιο αλλά μπορεί να πάει για αργότερα. Δεν θεωρείται μεγάλο ζήτημα, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Φόρος στο κρασί

Οπως τόνισε, αποφασίσαμε μια μικρή επιβάρυνση στην κατανάλωση οίνου. Η επιβάρυνση θα είναι 30-40 σεντς η φιάλη.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, οι συζητήσεις με τους Θεσμούς τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθούν στο πως θα προχωρήσει η διαδικασία από τούδε και στο εξής. Θα γίνουν συναντήσεις την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με βασικό αντικείμενο το τι θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων. 
Ακόμη, «κλείσαμε τις αλλαγές για το ΤΧΣ και για τη διακυβέρνηση των τραπεζών», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.   

Αυτή είναι η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Η τελική μορφή της ρύθμισης, καλύπτει ουσιαστικά –και μάλιστα υπό αυστηρές προϋποθέσεις- μόνο το 60% των δανειοληπτών. Έτσι, σε ένα σύνολο 400.000 κόκκινων δανείων, το 40% θα παραμένει τελείως ακάλυπτο, ένα 35% θα προστατεύεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να πληρώνει δόση που θα καθορίζεται μέσα από μια εξωδικαστική διαδικασία (στην οποία αυξημένο ρόλο θα παίζει και η πιστώτρια τράπεζα) ενώ για το 25% των φτωχότερων δανειοληπτών (οι οποίοι θα προστατεύονται μόνο αν έχουν ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ στο όνομά τους) θα προβλεφθεί και ένα στεγαστικό επίδομα –θα δαπανηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016- έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το όλο πλαίσιο που συμφωνήθηκε θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και θα διαρκέσει για τρία χρόνια δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018.
Για το 25% των δανειοληπτών που βρίσκονται και στην πιο δεινή οικονομική κατάσταση, το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ  ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα προκύπτουν με βάση το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:
  • 8180 ευρώ για τον εργένη
  • 13917 ευρώ για τον παντρεμένο
  • 17278 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
  • 20639 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
Για την δεύτερη ομάδα των δανειοληπτών (περίπου το 35%) θα ισχύσουν τα ακόλουθα κριτήρια:  Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας θα οριστεί ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης στις230.000 ευρώ ενώ το εισοδηματικό κριτήριο θα προκύπτει και πάλι από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης της ΕΕ πολλαπλασιασμένο με τον συντελεστή 1,7. Έτσι, το εισοδηματικό όριο θα διαμορφώνεται ως εξής:
  • 13906 ευρώ για τον εργένη
  • 23659 ευρώ για τον παντρεμένο
  • 29372 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
  • 35086 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
Για τη δεύτερη ομάδα, της προσφυγής στον νόμο Κατσέλη θα προηγείται μια υποχρεωτική προδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα καθορίζεται ένα ποσό δόσης το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα διάσωσης της κύριας κατοικίας. Το ποσό της δόσης, θα προκύπτει σε συνάρτηση και με την εμπορική αξία του ακινήτου.
Η διάταξη θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι αλλαγές στις 100 δόσεις και τα υπόλοιπα ζητήματα που συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Πέμπτη ενώ τα 10+2 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν την επόμενη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει και το Eurogroup. 
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα», ενώ το σχετικό πολυνομοσχέδιο (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τέλη κυκλοφορίας) κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.
Επίσης σήμερα, θα ενημερωθεί το Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας, και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Παράλληλα,αρχίζουν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: