Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Οι «ουρές» στις εφορίες μεγαλώνουν παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Οι «ουρές» στις εφορίες μεγαλώνουν παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
Στο υπουργείο Οικονομικών συγκροτήθηκε επιτροπή με στόχο, κατ’ αρχάς να κλείσει το... ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι καμία συναλλαγή δεν θα μπορεί να γίνεται με μετρητά και όλες οι πληρωμές θα γίνονται με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με... όνειρο μοιάζει αυτή τη στιγμή η κυβερνητική εξαγγελία για «κλείσιμο» των ΔΟΥ για το κοινό. Τα όσα ακούστηκαν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων έρχονται να συγκρουστούν με τη σκληρή πραγματικότητα: με το που ανέβηκαν στο Taxis τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ, γέμισαν οι ΔΟΥ από φορολογουμένους που επιχειρούσαν να κάνουν συμψηφισμούς των οφειλών με χρήματα που έχουν λαμβάνειν από προηγούμενες επιστροφές.
Σε λίγες ημέρες που θα εκδοθούν και τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας, θα αρχίσουν να σχηματίζονται οι γνώριμες ουρές με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θα σπεύδουν για δήλωση ακινησίας με τις ξεβιδωμένες πινακίδες ανά χείρας. Και να ήταν μόνον αυτά: γάμοι, θάνατοι, αλλαγές ταυτότητας, όλες οι συναλλαγές που συνδέονται με τα ακίνητα (γονικές παροχές, δωρεές κ.λπ.), χαρτόσημα και δεκάδες άλλες συναλλαγές, ακόμη και σήμερα γίνονται αποκλειστικά με επίσκεψη στις εφορίες. Ετσι, το σχέδιο για την «ηλεκτρονική ΔΟΥ», που είχε πρωτοακουστεί πριν από μία 3ετία, προς το παρόν παραμένει... όραμα.
Το κλείσιμο των ΔΟΥ για το κοινό, η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων με... ραντεβού και η εξόφληση όλων των υποχρεώσεων αποκλειστικά με «ηλεκτρονικό χρήμα» αποτέλεσε μία από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Τι έχει προχωρήσει προς το παρόν; Στο υπουργείο Οικονομικών συγκροτήθηκε επιτροπή με στόχο κατ’ αρχάς να κλείσει το... ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι καμία συναλλαγή δεν θα μπορεί να γίνεται με μετρητά και όλες οι πληρωμές θα γίνονται με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Προς το παρόν, οι εφορίες εξακολουθούν να δέχονται μετρητά μέχρι 200 ευρώ (σ.σ. μόνο κατά τις πρώτες εβδομάδες των capital controls απελευθερώθηκε το όριο, με αποτέλεσμα να φτάσουν ορισμένοι με... βαλίτσες, κυρίως για να ενταχθούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών). Με δεδομένο ότι θα υπάρξει και αλλαγή προσώπων στη ΓΓΔΕ μετά την απομάκρυνση Σαββαΐδου, ακόμη και το πρώτο βήμα του κλεισίματος των ταμείων δεν αναμένεται νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Αφού γίνει το πρώτο βήμα, θα πρέπει να εφευρίσκονται οι «ηλεκτρονικές λύσεις» για μια σειρά από διαδικασίες οι οποίες σήμερα γίνονται μόνο στις εφορίες. Πολλά τα παραδείγματα (και η ταλαιπωρία) για τους φορολογουμένους: α) Η μεγαλύτερη... μάστιγα αυτή τη στιγμή είναι οι επιστροφές φόρου. β) Ολες οι υπηρεσίες του μητρώου απαιτούν επίσκεψη στην εφορία. γ) Ολες οι υπηρεσίες που συνδέονται με τα ακίνητα επίσης διεκπεραιώνονται αποκλειστικά μέσω ΔΟΥ. δ) Οι καταθέσεις πινακίδων Ι.Χ., οι άρσεις ακινησίας, οι εκδόσεις προσωρινών αδειών κυκλοφορίας κ.λπ. Ο χρόνος για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ΔΟΥ έχει σταματήσει στον Οκτώβριο του 2013.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: