Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Τα χρήματα από την αλλοδαπή έχουν τα… ζόρια τους

Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2015 10:11

Τα χρήματα από την αλλοδαπή έχουν τα… ζόρια τους

Τα χρήματα από την αλλοδαπή έχουν τα… ζόρια τους
Δεκάδες είναι τα ερωτήματα που φθάνουν στην Prosvasis και αφορούν στη δικαιολόγηση τεκμηρίων με χρήματα που εισάγονται από το εξωτερικό με διαφορετικό τρόπο από τον τραπεζικό, δηλαδή με εταιρίες μεταφοράς χρημάτων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν κάποιες λεπτομέρειες.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Στην ΠΟΛ.1076/26.3.2015 σχετικά με την κάλυψη της διαφοράς των τεκμηρίων και, ειδικά, για το θέμα της εισαγωγής συναλλάγματος διευκρινίζεται ότι:
Η εισαγωγή συναλλάγματος δεν είναι υποχρεωτικά εκχωρητέα στην Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή του στην αλλοδαπή. Για τα ποσά που εισάγονται, απαιτείται πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει η τράπεζα με το οποίο θα μπορεί να εξακριβωθεί ότι ο φορολογούμενος είναι ο δικαιούχος του εισαγόμενου χρηματικού κεφαλαίου, το ύψος του εισαγόμενου ποσού, το νόμισμα, η ευρωποίησή του και η χώρα προέλευσης.
Όταν ως δικαιούχος του ποσού που εισάγεται, εμφανίζεται άλλο πρόσωπο από τον αγοραστή του συναλλάγματος, η βεβαίωση εισαγωγής χρηματικών κεφαλαίων από την αλλοδαπή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τον δικαιούχο του ποσού. Αν η εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων γίνει χωρίς ευρωποίηση μπορεί να ευρωποιηθεί μεταγενέστερα και να περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους κατά το οποίο έγινε η ευρωποίηση. Όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται ανάλογα και για χρηματικά κεφάλαια σε ευρώ.
Απόκτηση περιουσίας
Επίσης, όταν πρόκειται για κάλυψη δαπάνης απόκτησης περιουσιακού στοιχείου, από εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 32, πρέπει να αποδεικνύεται ότι η εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων και η ευρωποίησή τους, αν είναι σε ξένο νόμισμα, έγινε πριν από την πραγματοποίηση της σχετικής δαπάνης.
Αποδεικτικό στοιχείο
Επισημαίνεται ότι το Μοναδικό Δελτίο εισαγόμενων μετρητών και αξιών που εκδίδεται από το Τμήμα Ασφαλείας αερολιμένων-τελωνείων της ΕΛΑΣ δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό στοιχείο εισαγωγής χρηματικών κεφαλαίων στην Ελλάδα για κάλυψη δαπανών. Για τη δικαιολόγηση της απόκτησης των εισαγόμενων χρηματικών κεφαλαίων, από το εξωτερικό, απαιτούνται επίσημα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η απόκτησή τους.
Ποιοι εξαιρούνται
Δεν απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησης χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό για τα πρόσωπα:
  • Α. Που είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλου κράτους.
  • Β. Που είχαν διαμείνει τουλάχιστον επί τρία (3) χρόνια στην αλλοδαπή και η εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό γίνεται μέσα σε 2 χρόνια από τη μετοικεσία τους.
  • Γ. Που είχαν διαμείνει πέντε (5) τουλάχιστον συνεχή χρόνια στην αλλοδαπή και τα επικαλούμενα χρηματικά κεφάλαια από το εξωτερικό προέρχονται από καταθέσεις στο όνομά τους ή στο όνομα του άλλου συζύγου σε τραπεζικό λογαριασμό ανοιγμένο σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ ή σε υποκατάστημα Ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό κατά το χρόνο που διέμεναν στην αλλοδαπή ή από καταθέσεις τους μέσα σε 1 χρόνο από τη μετοικεσία τους στην Ελλάδα χωρίς τα χρηματικά κεφάλαια αυτά να έχουν επανεξαχθεί στην αλλοδαπή.
Η προϋπόθεση της μη επανεξαγωγής των εισαγόμενων χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό δεν απαιτείται για το ποσό εκείνο των εισαγόμενων χρηματικών κεφαλαίων που έχει επανεξαχθεί στην αλλοδαπή για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου από εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 32, εφόσον η δαπάνη για την απόκτηση αυτού του στοιχείου έχει ληφθεί υπόψη κατά την εφαρμογή των άρθρων 32 ή 34 (δηλαδή έχει ληφθεί υπόψη προκειμένου να κριθεί εάν θα φορολογηθεί με βάση τη συνολική τεκμαρτή δαπάνη).
Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με τη θέση της διοίκησης (όπως μας μεταφέρθηκαν τηλεφωνικά), τα χρήματα αυτά μπορούν να καλύψουν τεκμήρια υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Τα χρήματα να μπορούν να δικαιολογηθούν είτε με το αν είναι πρώην κάτοικος εξωτερικού και νυν κάτοικος Ελλάδας ή έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό νόμιμα, δηλαδή έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα αλλά παραμένουν στο εξωτερικό.
Να διευκρινίσουμε εδώ ότι μετά την εφαρμογή του νόμου 3943/2011, όσοι από τους φορολογούμενους δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ήταν υποχρεωμένοι να φορολογηθούν για το παγκόσμιο εισόδημα τους στην Ελλάδα, με πίστωση (αφαίρεση) του φόρου που πλήρωσαν στην αλλοδαπή, αν αυτό προβλέπει η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.
Προσοχή, ωστόσο, στο εξής! Όταν έχουμε φορολογικό κάτοικο Ελλάδας που αποκτά χρήματα στο εξωτερικό και υπάρχει ΣΑΔΦ με το κράτος που έχει αποκτήσει τα χρήματα αυτά, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την Σύμβαση και μετά να δούμε τη φορολογική αντιμετώπιση του εισοδήματος αυτού.
2. Τα χρήματα να έχουν κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό (έστω αν έχουν μεταφερθεί μέσω άλλου τρόπου εκτός τραπεζικού συστήματος). Ουσιαστικά πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που βάζει η ανωτέρω αναφερόμενη ΠΟΛ.1076/2015.
Από τα παραπάνω είναι κατανοητό ότι αν χρήματα ήλθαν στη χώρα μας σε μετρητά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τεκμήρια, είτε ήλθαν μέσα σε βαλίτσα, είτε ήλθαν με εταιρίες που κάνουν μεταφορά χρημάτων.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: