Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη βόμβα του Aσφαλιστικού

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη βόμβα του Aσφαλιστικού

Από πού θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση το 1,8 δισ ευρώ για το Ασφαλιστικό. Τι θα κόβεται, τι αλλάζει.
i-kubernisi-antimetwpi-me-ti-bomba-tou-asfalistikou
 
Μετά τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας, άρχισαν να συγκεντρώνονται τα πυκνά μαύρα σύννεφα και για ένα ακόμη κρίσιμο θέμα: το ασφαλιστικό.
Από την Παρασκευή, στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η ελληνική πλευρά, φαίνεται να έχει εξασφαλίσει χρόνο ολίγων εβδομάδων για να εκπληρώσει τη βασική απαίτηση του μνημονίου που είναι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 1,7-1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έτσι, φαίνεται πλέον να είναι οριστικό ότι το ασφαλιστικό δεν θα αποτελέσει τμήμα της 2ης λίστας των προαπαιτούμενων. Αυτό βέβαια, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς καθώς ο χρόνος που εξασφαλίζει η ελληνική πλευρά για να δώσει απάντηση στην απαίτηση του μνημονίου δεν ξεπερνά τις 20-25 ημέρες.
Η αρχική εκτίμηση που είχε εκφράσει εδώ και εβδομάδες ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος υποστήριζε ότι μέσα από μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα ικανοποιηθούν όλα τα «προαπαιτούμενα» του μνημονίου (δηλαδή η περικοπή της δαπάνης) δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει απτά και μετρίσιμα μέτρα που θα ικανοποιούν τον στόχο των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει γίνει αποδέκτης του μηνύματος των δανειστών με το εξής περιεχόμενο: υλοποιήστε το μνημόνιο τώρα, και μεταρρυθμίστε το ασφαλιστικό όταν θα είστε έτοιμοι».
Εξαιρετικά αμφίβολο είναι και τα πόσο γίνονται αποδεκτές από τους δανειστές οι «μετρήσεις» για τα μέτρα του ασφαλιστικού που έχουν ενσωματωθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί από την περικοπή των συντάξεων περίπου στα 700 εκατομμύρια ευρώ τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Πώς θα φτάσουμε, κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς στο 1% του ΑΕΠ; Ιδού τι αναφέρει το προσχέδιο:
· Ξεκινάει η πρώτη δόση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες. Το 2016 αναμένεται τα έσοδα του ΟΓΑ από εισφορές να αυξηθούν κατά 100 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 400 εκατ. ευρώ από 300 εκατ. ευρώ που εισπράττει με τις σημερινές εισφορές. Στην πράξη οι αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν τις εισφορές του 2016 με αύξηση κατά 30% περίπου.
· Θα κοπεί το ΕΚΑΣ από περίπου 120.000 σημερινούς δικαιούχους, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν το 2016 θα είναι χαμηλότερα. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα μειωθεί κατά 223 εκατ. ευρώ.
· Ετοιμάζεται νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ που θα οδηγήσει σε περικοπές άνω του 20%, αφού η εξοικονόμηση που προσδοκά η κυβέρνηση είναι 86 εκατ. ευρώ.
· Προβλέπεται «ψαλίδι» 474 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΑ και των πρώην ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών, αλλά και του ΟΓΑ. Και εδώ τα μέτρα είναι αδιευκρίνιστα
· Θα επιβληθούν περικοπές συνολικού ύψους 188 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για συντάξεις του Δημοσίου
Τα ποσά που προαναφέρθηκαν, αν αθροιστούν, δεν αποδίδουν 1,8 δις ευρώ. Για να φτάσουμε σε αυτό το ποσό, η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει και το ποσό που εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί από την εισφορά υπέρ υγείας που έχει ήδη επιβληθεί από τον Αύγουστο στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Το αν αυτός ο «προϋπολογισμός» των μέτρων θα είναι και ο τελικός (δηλαδή αυτός που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές) θα φανεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: