Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Aπίστευτο: Θα πληρώσουμε φόρους 3 δισ. τον Νοέμβριο

Aπίστευτο: Θα πληρώσουμε φόρους 3 δισ. τον Νοέμβριο

Με στόχο να συγκεντρώσει τρία δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα στείλει 11 εκατ. ειδοποιητήρια για να πληρωθούν επτά διαφορετικοί φόροι.
apisteuto-tha-plirwsoume-forous-3-dis-ton-noembrio
 
Περισσότερες από… έντεκα εκατομμύρια πληρωμές περιμένει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στον Νοέμβριο για να βγάλει τον μήνα και να αυξήσει τις πιθανότητές του να κλείσει τον προϋπολογισμό με πρωτογενές έλλειμμα όχι μεγαλύτερο από το προγραμματισμένο 0,25%.
Αυτές οι έντεκα εκατομμύρια πληρωμές, αφορούν σε συνολικά…επτά διαφορετικούς φόρους και πρέπει να αποφέρουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Τόσο η τσέπη, όσο και… τα νεύρα εκατομμυρίων φορολογουμενών θα δοκιμαστούν σκληρά καθώς την ώρα που θα έρχονται το ένα μετά το άλλο τα ειδοποιητήρια η κυβέρνηση θα πρέπει να παίρνει σκληρές αποφάσεις και να ανακοινώνει μέτρα για το ασφαλιστικό, για το φορολογικό και για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση (αν τελικώς υπάρξουν).
Γιατί συγκεντρώνεται τέτοιος εκρηκτικός αριθμός ειδοποιητηρίων για πληρωμή φόρων; Διότι για πρώτη φορά φέτος συμπίπτει χρονικά να πρέπει να καταβληθούν μέσα στον ίδιο μήνα ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Από μόνοι τους αυτοί οι δύο φόροι φέρνουν κοντά στα 9 εκατομμύρια ειδοποιητήρια αλλά και φορολογικές υποχρεώσεις «μαμούθ» συνολικού ύψους άνω των 1,65 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Για τους οφειλέτες

Βαρύ λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν και οι οφειλέτες του δημοσίου καθώς για πρώτη φορά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα πρέπει να πληρωθεί η αυξημένη δόση μετά την αλλαγή του επιτοκίου (σ.σ οι περίπου 800.000 οφειλέτες έχουν ήδη ειδοποιηθεί αλλά η προθεσμία θα λήξει στο τέλος του μήνα). Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα υποστούν αύξηση επιτοκίου. Και αυτό διότι θα ενεργοποιηθεί το περιουσιακό κριτήριο, θα γίνει ο σχετικός έλεγχος και είναι πιθανό αρκετές δεκάδες χιλιάδες πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση του επιτοκίου στη δόση της ρύθμισης από το 0% που είναι σήμερα στο 5%. 

Για επιχειρήσεις

Βαρύς λογαριασμός και για τις επιχειρήσεις. Εκτός από τον ΦΠΑ του 3ου τριμήνου (σ.σ ήδη μετά την παράταση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή η πρώτη δόση του ΦΠΑ θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 6 Νοεμβρίου και η δεύτερη μέχρι το τέλος του μήνα) θα έρθει και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Και όχι μόνο η κανονική δόση. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα βεβαιωθεί και η αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου που σημαίνει ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, μέσω του Taxis θα βρουν άλλο ένα χαράτσι το οποίο θα αντιστοιχεί στο 20% επί του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλει καθεμιά από τις 90.000 κερδοφόρες εταιρείες της χώρας. 

Και οι αγρότες

Ο κατάλογος κλείνει με την αυξημένη προκαταβολή που θα πρέπει να πληρώσουν και οι περίπου 300.000 αγρότες οι οποίοι μεταξύ άλλων θα χρειαστεί να δώσουν περισσότερα και για το πετρέλαιο κίνησης. 
Αν προστεθούν οι επιβαρύνσεις από όλα αυτά τα ειδοποιητήρια, θα προκύψει ένα ποσό της τάξεως των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να αφαιρεθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φυσικών και των νομικών προσώπων για να περάσει στους λογαριασμούς του κράτους. Αυτά βέβαια, εκτός νέου δυσάρεστου απροόπτου που μπορεί να προκύψει λόγω… ισοδύναμων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: