Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η φοροδιαφυγή κοστίζει 20 δισ.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η φοροδιαφυγή κοστίζει 20 δισ.


Στα 15 με 20 δισ. ευρώ τον χρόνο, φθάνουν οι απώλειες του κράτους από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, όπως υποστήριξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας για τον προϋπολογισμό στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Παράλληλα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου ανέφερε ότι μόλις 384 οffshore εταιρείες -από τις περίπου 6.000- έχουν ελεγχθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Από τους ελέγχους που έγιναν, έχουν βεβαιωθεί 129,5 εκατ. ευρώ, ενώ παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων «είναι σταγόνα στον ωκεανό». Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «και αυτές οι υποθέσεις και οι υποθέσεις όλων των λιστών είναι στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών». Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, το πρόβλημα με τις offshore εταιρείες που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι διπλό. Αφορά και τη φοροδιαφυγή που κάνει η ίδια εταιρεία και τη φοροδιαφυγή που επιτρέπει να κάνουν και άλλες εταιρείες.
Ακόμη ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύθηκε για την περιστολή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, όχι με μειώσεις μισθών, απολύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, αλλά μέσα από το νοικοκύρεμα του κράτους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δαπάνες που καταβάλλει το κράτος για την ενοικίαση κτιρίων. «Θα σταματήσουμε», υπογράμμισε, «την άθλια πρακτική να ενοικιάζονται κτίρια για εξυπηρετήσεις και να έχουμε άδεια καινούργια κτίρια».
Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο «Κεράνη» στη λεωφόρο Θηβών, το οποίο παραμένει άδειο, αν και το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει τον μήνα 220.000 ευρώ (2,62 εκατ. ετησίως), χωρίς να το χρησιμοποιεί.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός σ' αυτό το κτίριο θα μεταφερθούν σύντομα το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), και το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: