Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Αύξηση 20 λεπτά στο εισιτήριο

Αύξηση 20 λεπτά στο εισιτήριο

Πρώτη καταχώρηση: 20/11/2015 - 10:44
Τελευταία δημοσίευση: 11:04Οικονομία
Αύξηση 20 λεπτά στο εισιτήριο
Κατά 20 ευρωλεπτά αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2016 η τιμή του εισιτηρίουτων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, το οποίο θα κοστίζει 1,40 από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η τιμή του μειωμένου θα φτάσει τα 0,70 ευρώ από 0,60.
Ουσιαστικά η τιμή του εισιτηρίου θα επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την τελευταία μείωση, αλλά η διάρκειά του θα παραμείνει στα 70 λεπτά και δεν θα επιστρέψει στα 90 λεπτά όπως ίσχυε όσο η τιμή ήταν 1,40 ευρώ.
Τις αυξήσεις είχε προαναγγείλει ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης από την περίοδο που αναπροσαρμόστηκε ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 13% στο 23%. Ωστόσο τελικώς η αύξηση που θα γίνει θα είναι μεγαλύτερη (πάνω από 16%).
Η επίσημη αιτιολόγηση αυτής της απόφασης είναι ότι εάν η τιμή του εισιτηρίου αυξανόταν στο 1,30 ευρώ (με αύξηση 10%), η τιμή του μειωμένου θα έφτανε στο 0,65 και οι αυτόματοι πωλητές θα ήταν δύσκολο να δίνουν ρέστα: «Οταν θα πάει στο 1,40, το μισό θα είναι 70 λεπτά. Αυτός είναι ο ένας λόγος που δεν πάει στο 1,30, γιατί δεν μπορούμε στο μισό να δίνουμε 5 λεπτά» επεσήμανε χθες ο κ. Σπίρτζης.
Ζωνική χρέωση
Την ίδια στιγμή ένα πρώιμο σύστημα ζωνικής χρέωσης δεν υπάρχει χρόνος να εφαρμοστεί έως τις αρχές του 2016 και αναμένεται να υλοποιηθεί απευθείας με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου την Πρωτοχρονιά του 2017.
Ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε, πάντως, χθες ότι οι τιμές στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα παραμείνουν σταθερές προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις στα εισιτήρια θα είναι προσωρινές.
Ο υπουργός Μεταφορών, πάντως, δεσμεύτηκε για δικαιότερες χρεώσεις με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η οποία αναμένεται την 1η Ιανουαρίου του 2017, ενώ γίνεται προσπάθεια στα λεωφορεία να εφαρμοστεί σε διάστημα 6-7 μηνών: «Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε άλλες πολιτικές, δηλαδή πολύ χαμηλό εισιτήριο για τους εργαζομένους στις ζώνες και τις ώρες που θα μετακινούνται, ηλεκτρονική κάρτα για τα ΑμΕΑ και τους ανέργους».
Ηλεκτρονικές κάρτες που θα αντικαταστήσουν πλήρως το χάρτινο εισιτήριο με ζωνική χρέωση, δηλαδή ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση, φέρνει το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου που θα λειτουργήσει από το 2017.
Χθες πραγματοποιήθηκε παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου η Τελετή Αρχικοποίησης Κλειδιών Ασφαλείας του συστήματος για τη λειτουργία του οποίου στους σταθμούς του μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου θα τοποθετηθούν μπάρες εισόδου.
Οι νέες «έξυπνες κάρτες» θα είναι δύο τύπων και η επικύρωσή τους θα γίνεται εξ αποστάσεως, χωρίς ο επιβάτης να εισάγει την κάρτα στο μηχάνημα. Ο ένας τύπος ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα αντικαταστήσει τις δεσμίδες των μεμονωμένων εισιτηρίων, ενώ ο άλλος τύπος, τα μαζικά προϊόντα, δηλαδή τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.
Τερματικές
Θα επικυρώνονται σε κάθε επιβίβαση σε ειδικές τερματικές συσκευές εντός των οχημάτων στην περίπτωση των οδικών μέσων, ενώ στο μετρό, τον ηλεκτρικό και τον προαστιακό σιδηρόδρομο θα επικυρώνονται στις πύλες εισόδου των σταθμών και υποχρεωτικά και στην έξοδο απ' αυτές.
Οι κάρτες θα «επαναφορτίζονται» σε σημεία πώλησης του ΟΑΣΑ και θα μπορούν να αποθηκεύουν τόσο προϊόντα με χρονική διάρκεια (π.χ. εβδομαδιαίο ή μηνιαίο εισιτήριο) όσο και συγκεκριμένο αριθμό μετακινήσεων.
Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: