Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

120 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Διασφαλισμένες πλέον οι τραπεζικές καταθέσεις

120 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Διασφαλισμένες πλέον οι τραπεζικές καταθέσεις

Διασφαλισμένες πλέον οι τραπεζικές καταθέσεις

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως εξασφαλισμένες, καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει αποσοβηθεί πλέον ο κίνδυνος «κουρέματος», διαβεβαίωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας.
Η σταδιακή χαλάρωση των capital controls με στόχο την πλήρη άρση τους έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες, και εκτιμάται πως, υπό προϋποθέσεις, καταθέσεις 25 δισ. ευρώ μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες εντός της επόμενης διετίας. Εξέλιξη που θα συμβάλει καθοριστικά στη δυναμική χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, με δεδομένο ότι στα χρόνια της κρίσης, από τις ελληνικές τράπεζες έφυγαν καταθέσεις ύψους 120 δισ. ευρώ. Μάλιστα μόνο το τελευταίο έτος Έλληνες καταθέτες «σήκωσαν» 45 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, εκ των οποίων περίπου 36 δισ. εκτιμάται πως βρίσκονται σε σπίτια, χρηματοκιβώτια εταιριώς και τραπεζικές θυρίδες.
Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θ. Καλαντώνης, εκτιμώντας παράλληλα πως έχουμε δει την κορυφή του παγόβουνου, όσον αφορά στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και ότι με τη βελτίωση του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 θα μπορούσε να επανακάμψει και η ζήτηση για νέες χρηματοδοτήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Καλαντώνης, σε ημερίδα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ):
Σταδιακά ικανοποιούνται οι βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls εντός πρώτου τριμήνου του 2016 και την πλήρη άρση τους έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.
2 Μέρος της ρευστότητας που έφυγε από τις ελληνικές τράπεζες στα χρόνια της κρίσης, μπορεί και πρέπει να επιστρέψει στις τράπεζες εντός της επόμενης διετίας, προσδιορίζοντας το ποσό αυτό περίπου στα 25 δισ. ευρώ.
Η ανακεφαλαιοποίηση βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, είναι όμως επιτακτική ανάγκη η επόμενη φάση χαλάρωσης των capital controls, ξεκινώντας από την πλήρη απελευθέρωση των χρημάτων που, από τα σπίτια και τις θυρίδες, επιστρέφουν ξανά στο τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, ο πελάτης να μπορεί να ξαναπάρει σε χαρτονόμισμα οποιαδήποτε στιγμή το ποσό που καταθέτει, να το στείλει με έμβασμα στο εξωτερικό ή να κάνει πληρωμές στο εξωτερικό.
Το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ, επί συνόλου 206 δισ. ευρώ ή ποσοστό 55% του ΑΕΠ, αλλά ο ρυθμός αύξησής τους δεν επηρεάστηκε, όσο αναμενόταν, από τα capital controls.
5 Για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις έχουμε ήδη δει την κορυφή του παγόβουνου, καθώς ο ρυθμός σχηματισμού νέων καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών ήδη κινείται σε μηδενικά ή και αρνητικά ποσοστά, ενώ στους ιδιώτες οι καθυστερήσεις αυξάνονται μεν, αλλά με μειούμενο ρυθμό. «Εκτιμάμε ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών θα φτάσει το μέγιστο σημείο του το καλοκαίρι του 2016, οπότε και θα σταθεροποιηθεί πριν ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή του αργότερα», εκτίμησε, και τάχθηκε κατά των οριζόντιων λύσεων αλλά υπέρ της συνεργασίας και της μη εξομοίωσης εκείνων που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα από τους επαγγελματίες κακοπληρωτές.
Σύντομα το ν/ς για αδήλωτα εισοδήματα
Συμβολή στον «επαναπατρισμό» καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα φιλοδοξεί να έχει και το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, έως το τέλος του έτους. Με αυτό οι φορολογούμενοι θα μπορούν, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις και να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές κεφάλαια που είναι στο εσωτερικό ή/και στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλωθεί, ενώ οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων δεν είναι πολύ μεγάλοι, ούτε όμως και χαριστικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: