Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ REAL ESTATE «Βόμβα» στην κτηματαγορά, υποθηκευμένα ακίνητα 103 δισ.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ REAL ESTATE

«Βόμβα» στην κτηματαγορά, υποθηκευμένα ακίνητα 103 δισ.

«Βόμβα» στην κτηματαγορά, υποθηκευμένα ακίνητα 103 δισ.

«Βουλιάζει» στην αβεβαιότητα, τα capital controls και τη «βόμβα» των κόκκινων δανείων, η αγορά ακινήτων. Οι ελπίδες για ανάκαμψη της κτηματαγοράς είναι ελάχιστες, όσο η οικονομία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί και δεν επιλύονται θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και το ψηφισθέν τρίτο μνημόνιο, τα οποία αποτελούν «βαρίδι» που επηρεάζει και τις επενδύσεις.
Αυτό επισημάνθηκε χθες από ειδικούς της αγοράς ακινήτων που μίλησαν στο συνέδριο Prodexpo. Μάλιστα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Alvarez & Marsal Μάριος Κολιόπουλος, υποθηκευμένα ακίνητα συνολικής αξίας 103 δισ. ευρώ έναντι δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ελληνικό real estate. Τόνισε δε ότι από αυτά, ακίνητα αξίας 33 δισ. έχουν υποθηκευτεί για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το χειρότερο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά είναι υποθηκευμένα με αξίες πολύ υψηλότερες από τις σημερινές και πολλοί φοβούνται πως η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια θα πιέσει περαιτέρω τη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων.
Ανέφερε ακόμη ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο οι συναλλαγές στα εμπορικά ακίνητα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας έφτασαν τα 13,3 δισ. και 4,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Στην Ιρλανδία, μάλιστα, οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν αύξηση περί το 10% σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2012, ενώ και στην Ισπανία καταγράφεται μικρή αύξηση περί το 1% τον τελευταίο χρόνο. Είπε πάντως ότι η αγορά ακινήτων μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, καθώς σύμφωνα με διεθνείς μελέτες από το real estate και τις κατασκευές θα προέλθει το 50% - 60% των νέων επενδύσεων.
50% - 60% νέες επενδύσεις 
Ο Γιάννης Γκικόπουλος, ανώτερο στέλεχος (Associate Partners) της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Company, υποστήριξε πως με βάση τη διεθνή εμπειρία, το 50% - 60% των νέων επενδύσεων, συνολικού ύψους περί τα 150 δισ. ευρώ, που χρειάζεται η Ελλάδα τα επόμενα 9 ? 10 χρόνια, θα προέλθει από τα ακίνητα και τις κατασκευές.
Κατά τον κ. Γκινόπουλο, οι επενδύσεις στην Ελλάδα κινούνταν στα επίπεδα των 40 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2000 ? 2008, ενώ το 2014 υποχώρησαν στα 22 δισ. ευρώ. Για να κερδίσει η χώρα το χαμένο έδαφος χρειάζεται περί τα 15,5 δισ. ευρώ ετησίως πρόσθετων επενδύσεων, επισήμανε. Από τα περίπου 150 δισ. ευρώ επενδύσεων που απαιτούνται την επόμενη δεκαετία, μόλις το 20% θα προέλθει από το ΕΣΠΑ σύμφωνα με την ανάλυση της McKinsey. Συνεπώς, απαιτούνται 110 - 115 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις. Άλλο 20% μπορεί να προέλθει, κατά τους αναλυτές της εταιρείας συμβούλων από τα άμεσα και έμμεσα οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων (έσοδα μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ καθώς και έμμεσα οφέλη μέχρι και 15 δισ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χρειάζεται 80 ? 90 δισ. ευρώ νέων ιδιωτικών επενδύσεων.
Ο κ. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος, Grivalia Properties υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερότητα του πλαισίου για τη διατήρηση των επενδυτών και έκανε λόγο για επενδύσεις αναβάθμισης του χαρτοφυλακίου που κάνει η Grivalia.
Σε υψηλότερη αξία
Τα περισσότερα από τα ακίνητα είναι υποθηκευμένα με αξίες πολύ υψηλότερες από τις σημερινές και πολλοί φοβούνται πως η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια θα πιέσει περαιτέρω τη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων.
Συναλλαγές
Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι συναλλαγές στα εμπορικά ακίνητα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας έφτασαν τα 13,3 δισ. και 4,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Στην Ιρλανδία, μάλιστα, οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν αύξηση περί το 10% σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2012.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΠΟΜΙΔΑ: Θηρωδία σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων η κατάργηση της διαδικασίας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων

ΠΟΜΙΔΑ: Θηρωδία σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων η κατάργηση της διαδικασίας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων

Με μια σκληρή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επιτίθεται στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθείται στα ακίνητα.
Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για πραγματική θηριωδία σε βάρος τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών τους, με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της διαδικασίας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων, η οποία επαναφέρει τη φορολόγηση των ιδιοκτητών επί ανύπαρκτων εισοδημάτων, όπως ακριβώς και επί φανταστικών αντικειμενικών αξιών με τον ΕΝΦΙΑ!
Αυτό θα ειναι το αποτέλεσμα της κατάργησης της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, που αποδέχθηκε η κυβέρνηση να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα προαπαιτούμενα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώνονται από το κράτος και τους δανειστές να δηλώσουν ως εισόδημα και να φορολογηθούν για ενοίκια που ούτε εισέπραξαν ούτε μπορεί ποτέ να εισπράξουν. Το αποκορύφωμα είναι ότι αυτή τη στιγμή πρακτικά ουδείς έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκτέλεση σχετικών δικαστικών αποφάσεων καθώς αυτό απαγορεύεται λόγω capital controls, κάτι που αν συνεχιστεί φοβούμαστε ότι θα οδηγήσει ακόμη και σε αυτοδικίες.
Η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποιεί ότι μεσοπρόθεσμα η ρύθμιση αυτή αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της μισθωτικής αγοράς και της κοινωνικής συνοχής, καθώς στις περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής των ενοικίων οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίζουν το δίλημμα, είτε να εξώσουν τους ενοικιαστές με τους οποίους ενδεχομένως έχουν πολυετή συνεργασία, είτε να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν, πέρα από τα απλήρωτα κοινόχρηστα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κλπ., και φυσικά από τον επερχόμενο ΕΝΦΙΑ...
Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή θα έχει άκρως δυσμενείς επιπτώσεις στους επιχειρηματίες και κυρίως τους μικρομεσαίους, για πολλούς από τους οποίους η -αναγκαστική πλέον, από την πλευρά των ιδιοκτητών – έξωση ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή. Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η επαναφορά του μέτρου της εκχώρησης ενοικίων ψηφίστηκε μόλις πριν λίγους μήνες από την ίδια κυβερνητική πλειοψηφία που σχεδιάζει τώρα να ανακαλέσει την ψήφο της.
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του καταστρεπτικού για την οικονομία και την κοινωνία μέτρου και σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσει ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2015 και όχι γι’ αυτά του 2014. Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναμένουν την έκδοση συμπληρωματικής εκκαθάρισης για τα περυσινά εισοδήματα με πρόσθετους φόρους και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα "φανταστικά" τους εισοδήματα...
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τριπλό φορολογικό σοκ για ιδιοκτήτες ακινήτων

Τριπλό φορολογικό σοκ για ιδιοκτήτες ακινήτων

Της Μαρίας Βουργάνα
Τριπλό φορολογικό χτύπημα θα δεχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η αρχή γίνεται με τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα «χτυπήσει την πόρτα» 6,1 εκατ. φορολογουμένων τις επόμενες ημέρες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φόρου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016.
Εν τω μεταξύ οι αγρότες και οι έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη άρχισαν να βλέπουν από χθες στον λογαριασμό τους στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά με την αυξημένη προκαταβολή φόρου και τον αυξημένο κατά 30% φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Τα επόμενα δυο φορο-χτυπήματα που θα δεχθούν οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αποτελούν προαπαιτούμενα του Μνημονίου και προβλέπουν κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο και φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ και αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα.
Τα μέτρα αυτά, ανεβάζουν στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθιστώντας πλέον δυσβάσταχτη την κατοχή περιουσίας.
Για φορολογική εξόντωση κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η προβλεπόμενη περαιτέρω επαύξηση των ισχυόντων φορολογικών συντελεστών 11% και 33% σε 15% και 35% αντίστοιχα, αλλά πολύ περισσότερο η επαπειλούμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων, θα έχει ως άμεσα αποτελέσματα:
1. Να δυναμιτίσει τη μεγάλη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, και να οδηγήσει σε αναζήτηση νέων μέτρων 1 ακόμη δισ. ευρώ.
2. Να υποδαυλίσει αυξητικές τάσεις στα μισθώματα, τη στιγμή που για κοινωνικούς λόγους είναι απόλυτα αναγκαία η διατήρηση του σημερινού κλίματος συγκράτησής τους, και
3. Να εξωθήσει ουσιαστικά μερίδα των συναλλασσομένων σε, απαράδεκτες και καταδικαστέες, πρακτικές φοροδιαφυγής οι οποίες, αντί αύξησης, τελικά θα μειώσουν την απόδοση του φόρου εισοδήματος».
Το Μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να καταργηθεί η διάταξη για την εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο. Με την κατάργηση του ευνοϊκού μέτρου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ για ενοίκια που δεν εισέπραξαν ποτέ. Το τρίτο φοροχτύπημα που θα δεχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έρχεται με την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα. Στην περίπτωση που θα παραμείνει ξεχωριστή φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα αυτά, τότε ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% σήμερα, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής θα ανέβει στο 35% από 33% σήμερα.
Νέα εκκαθαριστικά 
Τα νέα περίπου 315.000 εκκαθαριστικά σημειώματα με την αυξημένη προκαταβολή φόρου για τους αγρότες και τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης ανάρτησε χθες στο Taxisnet η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει κι άλλη παρτίδα σημειωμάτων με την αυξημένη προκαταβολή φόρου από 80% σε 100% για τις επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ).
Οι αγρότες και υπόχρεοι σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον έξτρα φόρο σε τρεις δόσεις. Η πρώτη, έως το τέλος Νοεμβρίου, η δεύτερη έως το τέλος Δεκεμβρίου και η τρίτη, έως τις 29 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 2%, η οποία με νομοθετική διάταξη εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να καταργηθεί από το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: