Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Αρρυθμία στην ευρωζώνη παρά την απομάκρυνση του... Grexit

Αρρυθμία στην ευρωζώνη παρά την απομάκρυνση του... Grexit

Πρώτη καταχώρηση: 05/10/2015 - 13:49
Τελευταία δημοσίευση: 13:49Οικονομία
Αρρυθμία στην ευρωζώνη παρά την απομάκρυνση του... Grexit
Ζορίζεται η δραστηριότητα στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες στην ευρωζώνη παρά την «εξομάλυνση» του ρίσκου… της «ελληνικής τραγωδίας» τύπου Grexit.
Η εξασθένιση έρχεται να προστεθεί στο «παγκόσμιο δράμα» καθώς η αστάθεια made in China συνεχίζεται επηρεάζοντας τις αναδυόμενες αγορές συνολικά στη σκιά της αβεβαιότητας και των λεγόμενων «ώριμων» από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία έως τη Γερμανία του σκανδάλου της Volkswagen.
Η ευρωζώνη δείχνει να δυσκολεύεται να ξεφύγει από τις πιέσεις του αποπληθωρισμού και της ύφεσης μετά το κραχ του 2007-8 και η νέα εξασθένιση φαίνεται ξεκάθαρα στις επενδύσεις που είναι βαλτωμένες.
Οι νέες παραγγελίες στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκαν περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και δημιουργήθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας, μολονότι οι εταιρίες υπηρεσιών αύξησαν τις τιμές τους για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
«Τα τελικά στοιχεία για τον PMI είναι οριακά χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά και πάλι αποτελούν ένδειξη ότι η ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το τρίτο τρίμηνο», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην Markit.
«Ωστόσο, η αποτυχία της οικονομίας να ανεβάσει ταχύτητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα αποτελέσει απογοήτευση για την ΕΚΤ, ιδιαίτερα καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του οκταμήνου», πρόσθεσε ο Γουίλιαμσον.
Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, στις 53,6 μονάδες, κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις για 53,9.
Τον Αύγουστο, ο δείκτης ανήλθε στις 54,3 μονάδες, ενώ βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που υποδηλώνει ανάπτυξη, από τον Ιούλιο του 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,7 μονάδες από τις 54,4 του Αυγούστου.
Η προκαταρκτική εκτίμηση προέβλεπε να διαμορφωθεί στις 54,0. Ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκε στις 52,0 από τις 52,3 μονάδες.
Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, υποχώρησε στις 54,1 μονάδες από τις 55,0 τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 54,3 μονάδες.
Ανοδικά κινήθηκε ο σύνθετος δείκτης PMI στη Γαλλία, όπου, σύμφωνα με την Markit, ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου, στις 51,9 μονάδες.


Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: