Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

DW: Έτοιμο το Eurogroup να εγκρίνει τα 48 προαπαιτούμενα

DW: Έτοιμο το Eurogroup να εγκρίνει τα 48 προαπαιτούμενα

Πρώτη καταχώρηση: 05/10/2015 - 14:04
Τελευταία δημοσίευση: 14:04Οικονομία
DW: Έτοιμο το Eurogroup να εγκρίνει τα 48 προαπαιτούμενα
To «πακέτο» των 48 προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, που εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τους εταίρους, αναμένεται να υιοθετηθεί το απόγευμα στο Eurogroup.
Πρόκειται για το πρώτο «πακέτο» των μέτρων και μεταρρυθμίσεων, ενώ μέσα στις επόμενες βδομάδες και πριν το τέλος του μήνα, θα οριστικοποιηθεί και το δεύτερο, το οποίο θα περιλαμβάνει δύσκολα θέματα, όπως η φορολογία των αγροτών και το συνταξιοδοτικό.
Η σημερινή απόφαση θα δρομολογήσει και την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης ύψους 3 δισ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό θα δοθεί τμηματικά, η πρώτη απόδοση που ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μόλις υιοθετηθούν τα μέτρα και αρχίσουν να υλοποιούνται, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα αποδεσμευθεί με το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων.
Όπως επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι και εταίροι της ευρωζώνης θα παροτρύνουν την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία υλοποίησης ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και της συμφωνίας.
Οι επόμενες φάσεις
Οι επόμενες φάσεις είναι η έναρξη μέσα στο μήνα ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου της διαδικασίας της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα, στη διάρκεια της οποίας θα ξεκινήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι η δανειακή σύμβαση προβλέπει για την ανακεφαλαιοποίηση 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 10 δις ευρώ έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε ειδικό κωδικό του ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ενώ για τα άλλα 15 δις ευρώ υπάρχει δέσμευση αλλά όχι ακόμη οριστική απόφαση.
Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους εταίρους τις βασικές γραμμές προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016.

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: