Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ Νέα σενάρια για χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Νέα σενάρια για χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Νέα σενάρια για χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Στο τέλος του Οκτωβρίου αναμένονται, ως γνωστόν, τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης των ελληνικών τραπεζών, ενώ λίγο αργότερα προς τις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται και η αξιολόγηση των λοιπών μη συστημικών τραπεζών. Και ενώ εκτιμάτο πως τα αποτελέσματα για τις συστημικές τράπεζες θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας στις 23 Οκτωβρίου, τώρα μάλλον μετατίθενται, κατά πάσα πιθανότητα, μία εβδομάδα αργότερα γύρω στις 30 του μηνός.
Μολονότι κανένας δεν έχει εικόνα για τα stress tests, διάφορες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κυρίως ως προς τις παραδοχές των μεγεθών. Ετσι οι ευρωπαϊκές αρχές και κυρίως ο SSM περιορίζουν κάποιες αυστηρές παραδοχές και κυρίως συζητούν να μειωθεί το ύψος του 10% που αφορά στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών στο βασικό σενάριο. Οι παραδοχές που θα ισχύσουν για τις ελληνικές τράπεζες θα αποτελέσουν προΐμιο στο πανευρωπαϊκό stress test, που θα διενεργηθεί την επόμενη χρονιά για μια σειρά από τράπεζες τις οποίες θα επιλέξει η ΕΚΤ.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι ζητούν αφενός χαμηλές τιμές, αφετέρου αναμένουν να δουν το τελικό μέγεθος των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου.
«Αγκάθι» για τις τράπεζες παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία διαμορφώνουν και τον τελικό λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης, αφού πρόθεση των εποπτικών αρχών είναι οι τράπεζες να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
Αναδιαρθρώσεις
Ο τελικός λογαριασμός ασφαλώς θα απαλυνθεί σε σημαντικό βαθμό από τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, τα οποία και θα ακολουθήσουν τα stress tests. Αυτά τα σχέδια είναι που θα περιορίσουν και τον λογαριασμό, ώστε να ακολουθήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου και η συμμετοχή κυρίως ξένων επενδυτών.
Η άσκηση στις μη συστημικές τράπεζες έχει περίπου την ίδια εικόνα με εκείνη που υπάρχει στις συστημικές. Οι τράπεζες αναμένουν τη δύσκολη άσκηση της ανακεφαλαιοποίησης με έναν και μόνον στόχο να ξεκινήσουν οι τραπεζικές εργασίες.
Εν τω μεταξύ βελτιωμένη εμφανίζεται η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ενώ η χρηματοδότηση από τον ELA των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων εμφανίζεται μειωμένη κατά 1 δισ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 87,9 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: