Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Τεστ αντοχής σε δυο μέτωπα για την κυβέρνηση με τους δανειστές

Τεστ αντοχής σε δυο μέτωπα για την κυβέρνηση με τους δανειστές

Πρώτη καταχώρηση: 08/10/2015 - 08:37
Τελευταία δημοσίευση: 09:24Οικονομία
Τεστ αντοχής σε δυο μέτωπα για την κυβέρνηση με τους δανειστές
Διπλές εξετάσεις στην Λίμα του Περού και την Αθήνα δίνει από σήμερα το οικονομικό επιτελείο με στόχο να καταφέρει μια ταχεία και επιτυχημένη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και μια όσο το δυνατό πιο καλή συμφωνία για το χρέος.
Στην πρωτεύουσα του Περού την Λίμα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος συμμετέχοντας στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα έχει μια σειρά επαφών που θα ξεκαθαρίσει τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο έλληνας υπουργός στις τέσσερεις ημέρες της επίσκεψης του στην Λατινική Αμερική θα συναντηθεί με την ηγεσία του ταμείου την Γενικής Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και το επικεφαλή των Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ταμείου και γνωστό από παλιά στην Ελλάδα  Πολ Τόμσεν, περίπου δύο μήνες μετά την συμφωνία της 12ης Αυγούστου.
Δείτε περισσότερα στο enikonomia.gr

Δείτε επίσης

Στην «πρέσα» του ΔΝΤ και των κλιμακίων το οικονομικό επιτελείο

Πρώτη καταχώρηση: 08/10/2015 - 07:56
Τελευταία δημοσίευση: 07:56Επικαιρότητα
Στην «πρέσα» του ΔΝΤ και των κλιμακίων το οικονομικό επιτελείο
Του Τάσου Δασόπουλου

Διπλές εξετάσεις στην Λίμα του Περού και την Αθήνα δίνει από σήμερα το οικονομικό επιτελείο με στόχο να καταφέρει μια ταχεία και επιτυχημένη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και μια όσο το δυνατό πιο καλή συμφωνία για το χρέος.
Στην πρωτεύουσα του Περού την Λίμα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος συμμετέχοντας στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα έχει μια σειρά επαφών που θα ξεκαθαρίσει τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο έλληνας υπουργός στις τέσσερεις ημέρες της επίσκεψης του στην Λατινική Αμερική θα συναντηθεί με την ηγεσία του ταμείου την Γενικής Διευθύντρια κ. Κριστίν Λαγκάρντ και το επικεφαλή των Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ταμείου και γνωστό από παλιά στην Ελλάδα κ. Πώλ Τόμσεν . περίπου δύο μήνες μετά την συμφωνία της 12ης Αυγούστου.
Στις επαφές με τους εκπροσώπους του ταμείου και της αμερικανικής Κυβέρνησης θα έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι ο κ. Τσακαλώτος, να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι η νέα Κυβέρνηση έχει την βούληση να προχωρήσει τα συμφωνημένα και μάλιστα εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που θέτει το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο δεύτερος στόχος είναι να διαπιστώσει ο ίδιος τις διαθέσεις του Ταμείου απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν δηλαδή το ΔΝΤ θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αλλά ζητά πολλά ή απλώς ζητά πολλά για αρνηθούν οι ευρωπαίοι δανειστές και τελικά να μείνει μοναδικός χρηματοδότης του προγράμματος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Παράλληλα θα έχει συναντήσεις με τον αμερικάνο υπουργό οικονομικών κ Τζακ Λιού και την υφυπουργό εξωτερικών αρμόδια για την οικονομική ανάπτυξη την ενέργεια και το περιβάλλον των ΗΠΑ κ. Κάθυ Νοβέλι.
Στις συναντήσεις θα ζητήσει την στήριξη των αμερικανών τόσο για την διευθέτηση του δημοσίου χρέους όσο και για θέματα επενδύσεων.
Ο κ. Τσακαλώτος θα συναντήσει στην Λίμα και τους ευρωπαίους δανειστές Στην ατζέντα υπάρχει ακόμη επισήμως μια συνάντηση με τον επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στήριξης κ Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ωστόσο στην σύνοδο θα βρίσκεται και πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούντ Νταϊσελμπλούμ αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ με τους οποίους είναι επίσης ενδεχόμενο να συναντηθεί στο περιθώριο της συνόδου.

Τροχάδην για τα προαπαιτούμενα
Στο μεταξύ στην Αθήνα θα συνεχιστούν και σήμερα οι αφίξεις τεχνικών κλιμακίων για την προετοιμασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκη θα έχει τον δύσκολο ρόλο της προετοιμασίας του πακέτου των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να πρέπει να ψηφιστούν μέχρι και τις 15 του μήνα.
Παρά την παραδοχή ότι μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστούν 48 μέτρα και δράσεις το ΥΠΟΙΚ τηρεί σιγή ιχθύος για το πόσα και ποια θα είναι τα μέτρα της πρώτης δόσης.
Πληροφορίες θέλουν να προχωρούν ένα μείγμα 18 δημοσιονομικών και διαρθρωτικών παρεμβάσεων Τα μέτρα αυτά θα θεσμοθετηθούν με ένα νόμο που θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι και την Δευτέρα ώστε να ξεκλειδώσει η δόση των 2 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: