Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων η συμφωνία για τη δεύτερη δέσμη μέτρων - Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, αύριο το «κουαρτέτο»

ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων η συμφωνία για τη δεύτερη δέσμη μέτρων - Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, αύριο το «κουαρτέτο»

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων η συμφωνία για τη δεύτερη δέσμη μέτρων - Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, αύριο το «κουαρτέτο»

Την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και ειδικότερα την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτουμένων που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή θα αξιολογήσουν οι επικεφαλής των θεσμών αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.
Αυτό δήλωσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί σήμερα από τις Βρυξέλλες. Η Α. Μπράτιχαρτ ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών Αρχών θα κρατήσουν τρεις ημέρες, από Τετάρτη ως Παρασκευή, ενώ σημείωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Όπως είπε η εκπρόσωπος του Π. Μισκοβισί, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τη συμβατότητα των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν πρόσφατα με τις απαιτήσεις των πιστωτών.
Η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε, τέλος, ότι η δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων αναμένεται να συμφωνηθεί με τις ελληνικές Αρχές εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Η επιτυχής υλοποίηση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτουμένων θα αποδεσμεύσει την επόμενη υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών επανέρχονται από αύριο στην Αθήνα, όπου θα παραμείνουν για διάστημα 2 ή 3 ημερών, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και να καθορίσουν την ατζέντα με τις προαπαιτούμενες δράσεις και τα ορόσημα που θα θεσμοθετηθούν στη συνέχεια.
Οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), θα έχουν επαφές με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, ή τον Δεκέμβριο το αργότερο, για την επίσημη αξιολόγηση της οικονομίας.
Κομβικό σημείο είναι και η συνεδρίαση- μέσω τηλεδιάσκεψης- του Euro Working Group μεθαύριο Τετάρτη, το οποίο αφ' ενός θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου και αφ' ετέρου αναμένεται να εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο κάλυψε μέρος των υποχρεώσεων βάσει της συμφωνίας με τους θεσμούς, και πρέπει να υπάρξουν τις επόμενες δύο εβδομάδες δευτερεύουσες παρεμβάσεις (εφαρμοστικές διατάξεις, εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.).
Το περιεχόμενο του επόμενου πολυνομοσχεδίου που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, θα περιλαμβάνει πολύ «βαρύτερες» δράσεις (π.χ. ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια, νέο Μεσοπρόθεσμο κ.ά.), αλλά με την ψήφισή του ανοίγει ο δρόμος για τρία σημαντικά ζητήματα:
• Την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ
• Την έναρξη της αξιολόγησης και στη συνέχεια τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους
• Την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως το τέλος του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του «κουρέματος» των καταθέσεων (bail in) που θα ισχύσει, σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία, από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: