Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ «Μπλόκο» στην αξιοποίηση του Ελληνικού βάζει ο Γ. Τσιρώνης

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

«Μπλόκο» στην αξιοποίηση του Ελληνικού βάζει ο Γ. Τσιρώνης

«Μπλόκο» στην αξιοποίηση του Ελληνικού βάζει ο Γ. Τσιρώνης

Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
Βόμβα στο σχέδιο αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, βάζει εκ νέου η κυβέρνηση, προτάσσοντας παλαιότερη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου και όχι το σχέδιο της Lamda Development, που έχει ήδη υπογράψει την πρώτη σύμβαση.
Ενάντια στο σημερινό μοντέλο αξιοποίησης του Ελληνικού τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι «να καταφέρουμε να λύσουμε το θέμα του Ελληνικού, να προχωρήσουμε σε αξιοποίηση της έκτασης, με βάση τη πρόταση του Πολυτεχνείου, που είναι η μόνη πραγματικά καλή λύση που εδώ και δεκαετίες παραγνωρίζεται».
Σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η οποία έχει μάλιστα επικαιροποιηθεί, προβλέπονται πολύ λιγότερες εμπορικές και επιχειρηματικές χρήσεις της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, σε σχέση με το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η Lamda Development του ομίλου Λάτση, που έχει ανακηρυχθεί προσωρινός πλειοδότης από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Ο Γ. Τσιρώνης, στη διάρκεια της ομιλίας του, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως «η στρατηγική σας στηρίζεται στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που δεν αγγίζει μόνο τους μισθωτούς αλλά και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: είναι ο θάνατος του εμποράκου».
Όπως είπε, «για τη δική σας λογική ένα μεγάλο Mall στο Ελληνικό είναι επένδυση ανάπτυξης. Για τη δική μας λογική, είναι το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων και η μετατροπή εμπόρων σε κακοπληρωμένους υπαλλήλους».
Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, «αυτό είχε ομολογήσει με κυνική ειλικρίνεια ο πρώτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο κύριος Κουκιάδης, το 2010 σε ημερίδα: Όλα αυτά τα μικροκαταστήματα πρέπει να κλείσουν και η εμπορική δραστηριότητα να περάσει σε λίγα χέρια.
Με αυτή την άποψη εμείς έχουμε πάρει οριστικό διαζύγιο». Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Ο διαγωνισμός είναι, μάλιστα, ένας από τους εννέα που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, στο τρίτο μνημόνιο, πως θα προχωρήσει με βάση τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Απόβλητα 
Πέραν του θέματος του Ελληνικού, ο Γ. Τσιρώνης προανήγγειλε την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα απόβλητα, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και την προώθηση ρυθμίσεων για την εκπόνηση των δασικών χαρτών, τους δασικούς συνεταιρισμούς, για την τροποποίηση του νόμου για τα αυθαίρετα, για απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων-γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και την αξιοποίηση της γεωθερμίας.
Σε δεύτερο επίπεδο, κατά το επόμενο διάστημα, ο αρμόδιος υπουργός σκοπεύει να προωθηθεί -μεταξύ άλλων- η θεσμική αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη χωροταξία, το κυνήγι, για τις περιοχές Νατούρα, με εθνική χρηματοδότηση ώστε να είναι βιώσιμες, για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την αυτοπαραγωγή και την ενθάρρυνση συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ως μείζονες πολιτικές προτεραιότητες τον επόμενο χρόνο, ο αρμόδιος υπουργός έθεσε την οριστική λύση για παράνομους ΧΑΔΑ, υγρά και επικίνδυνα απόβλητα και δρομολόγηση της οριστικής επίλυσης του προβλήματος του Ασωπού και την εφαρμογή ενεργειακής πολιτικής με στόχο την τελική απεξάρτηση της χώρας διαδοχικά από την παραγωγή ενέργειας από πετρέλαιο κι από τις εισαγωγές ενέργειας, εν τέλει από τα ορυκτά καύσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: